Delphi - 4. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Delphi - 4. lekceDelphi - 4. lekce

 

Delphi - 4. lekce

Google       zatím neprovedena       14. 4. 2005       21 387×

V této lekci rozšíříme své znalosti o proměnných.

Lekce č.4

 

V této lekci rozšíříme své znalosti o proměnných.

 


Ordinální datové typy

Jsou to takové typy u kterých jdou jednotlivé hodnoty za sebou v dané posloupnosti. To znamená že se vždy ví která hodnota je předcházející a která následující. Patří sem všechny celočíselné typy znaky a ještě některé další. Aby jste tomu lépe rozuměli. Prostě to znamená že číslu jedna následuje dvojka nebo třeba před znakem 'C' je vždy znak 'B'.

V Delphi je pro práci s ordinálními typy zavedeno 5 funkcí:

 

>Ord: zjistí ordinální hodnotu prvku. Např. ord(1) vrátí hodnotu jedna protože před jedničkou je nula a tudíž je druhá v pořadí (ordinální hodnota se počítá také od nuly). ord('A') vrátí hodnotu 65 protože je 66 v pořadí).

 

>Pred: vrací hodnotu která předchází hodnotě uvedené v závorce. Takže pred(1) vrací hodnotu 0 a pred('A') vrací znak @ protože jeho ordinální hodnota je jednu menší než u znaku A.

 

>Succ: Je opakem Pred a vrací následující hodnotu. Succ(1) =2 a Succ('A') ='B'.

 

>High: Vrací nejvyšší možnou hodnotu kterou může proměnná daného typu mít. Tedy High(byte) =255.

 

>Low: Tato funkce je opakem funkce High takže Low(byte) =0.

 

Příklad použití: dejme tomu že chceme proměnné typu byte přiřadit druhou nejvyšší hodnotu:

 

var i:byte;
begin
  i:=High(byte);
  i:=Pred(i);
  Button1.Caption:=IntToStr(i);
end;

 

Tato funkce nám tedy vypíše na tlačítko hodnotu 254. Ale co se stane když chceme proměnné přiřadit hodnotu o jednu vyšší než je její maximální kapacita? Nejlepší bude když si to zkusíte;) místo i:=Pred(i); stačí zapsat i:=Succ(i); Jak sami jistě vidíte proměnné se přiřadila hodnota 0. Ano po překročení maximální hodnoty začala proměnná narůstat od její nejnižší hodnoty. Pokud vám přijde že to může vést k těžko odhalitelným chybám ve vašich budoucích tak stačí v hlavním panelu kliknout na Project->Options a v kartě Compiler zaškrtněte Range Checking. Nyní když spustíte program a pokusíte se překročit maximální hodnotu proměnné tak vám Delphi nahlásí nemilou chybu.

 

Typické neordinální datové typy jsou reálné. Jak jistě víte platí že mezi čísli 0,5 a 1,0 je nekonečně mnoho prvků. 

 

Řetězce

Pro práci s textem budeme používat proměnou typu string.  Protože téměř všechny vlastnosti komponent které pracují  textem jsou typu string. Tím nám odpadne namáhavé přetypování. A občas i s typem Char který je velký 1byt a vejde se do něj tedy 255 znaků. Řetězce se do proměnných ukládají pomocí '. Pokud tedy máme proměnnou s typu string a chceme do ní uložit nějaký text tak to bude vypadat takto:  s:='text'; Kdyby jsme to zapsali bez apostrofů tak by si Delphi myslel že do proměnné s chceme uložit proměnnou text. Už jsme si řekli o funkci Ord která slouží k převedení znaků na číselnou hodnotu. Jejím opakem je funkce Chr která vrací znak takže Chr(65) ='A'.Všechny znaky a jejich hodnota je uložena v mezinárodní tabulce ASCII.

 

Přetypování 

Již jsme si ukázali jak přetypovat z typu integer na typ string pomocí funkce IntToStr. Funguje to i naopak pokud chceme typ string převést na integer poslouží k tomu funkce StrToInt. Ale má to jeden háček pokud do proměnné typu string přiřadíte nějaký znak a pokusíte se jí přetypovat na Integer tak program nahlásí potupnou chybu. Samozřejmě je spoustu dalších funkcí na přetypování ale teď nás nemusí zajímat protože se budeme snažit vyhýbat potřebě přetypovávat. Jinak jsou všechny způsoby přetypování popsány v Helpu Delphi tak kdyby vás to moc zajímalo tak se tam můžete kouknout;)

 

Logické datové typy

Proměnné tohoto ordinálního typu mohou mít pouze dvě hodnoty. Pro ně jsou předdefinované dvě konstanty True a False. Delphi nabízí 4 logické datové typy mi ale budeme používat pouze ty Boolean jak už jsem řekl může mít hodnoty pouze True nebo False a je velký 1byt. Proměnné těchto typů se používají hlavně k vyhodnocování různých situací. Hodně se o nich budeme bavit v příští kapitole.

 

Úkol

Za úkol vytvořte program který při jeho spuštění vypíše největší a nejmenší možnou hodnotu 3 datových typů. Nic náročného;) Úkoly posílejte stejným způsobem jako u minulé lekce.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v Delphi.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý