C# - Úvod
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

C# - ÚvodC# - Úvod

 

C# - Úvod

Google       Google       28. 6. 2005       83 428×

Programovací jazyk, který má ty nejlepší léta teprve před sebou, tak proč ho alespoň nezkusit ? Tento seriál nepředpokládá vaší předešlou zkušenost, takže vše bude sruzumitelné i začátečníkovi (doufám :)). Kdyžtak se dá vložit komentář a zeptat se. ..

Úvod do světa C#

V ítám vás u prvního dílu seriálu o C#, takže čím začít? Na adrese http://www.icsharpcode.com/OpenSource/SD/Download/ si můžete stáhnout program na tvorbu aplikací ve VB.NET nebo v C#, jmenuje se SharpDevelop. Pokud ho instalujete teď, tak po spuštění s největší pravděpodobností nahlásí chybu a ukončí se, je to proto, že k jeho běhu a k běhu aplikací pod C# (a vůbec aplikací vyvíjených pod .Net) potřebujete ještě nainstalovat prostředí Microsoft .NET Framework 1.1 (ke stažení zdarma na stránkách Microsoftu , má to asi 20 MB. Tohle je balíček běhových knihoven, který by nám měl postačit, poté existuje také SDKáčkový balíček (je v něm hodně dokumentace pro vývojáře), ale má přes 100 MB a komu by se to chtělo stahovat :), pro naše jednoduché účely si vystačíme s tím mrňavým (20 MB).

Co vše je .NET ?

Zkráceně by šlo říci, že je to technologie budoucnosti pro vývoj aplikací od Microsoftu.

Ale hlavně je to další skok, jako byl dříve přechod od Dosu k Windows, tak nyní přecházíme na technologii .Net. Je sice ještě spousta lidí, kteří raději užívají starší technologii COM spolu s jazykem C++ a vším, co souvis s .Net opovrhují, ale to nic nemění na tom, že .Net se vám snaží programování ulehčit a ušetřit tak spoustu času .

Tak jako SUN se svou Javou zaútočil kdysi na trh proti Microsoftu, tak nyní se technologií spolupracující více s internetem konečně může pochlubit i sám Microsoft. Spoustu myšlenek, které stály při vzniku Javy, použil Microsoft i pro vývoj platformy .Net. Ale proč vůbec .Net vznikl ? Hlavním důvodem bylo, že VC++ je příliš komplexní jazyk na vývoj aplikací a tím také poměrně náročný na učení pro běžné programátory (Windows SDK, MFC, COM, spousta datových typů atd. A kdo si to má všchno pamatovat :)?!). Naproti tomu VB je jazyk velmi jednoduchý na učení, ale zase příliš omezuje programátora. To také kdysi vedlo k dočasnému přechodu spousty programátorů na Javu, ale nyní má Microsoft kompromis mezi komplexností a omezeností a tím je .Net. A nejlepší na tom je to, že všechny jazyky jsou si rovny, takže to co jde udělat v jednom z platformy .Net, jde udělat v kterémkoliv jiném. Net Framework (prostředí, ve kterém běží aplikace vytvořené pod .Net) obsahuje jednu knihovnu tříd, kerá je společná všem jazykům z platformy .Net.

Co je .Net ?

1) nezávislá platforma (.Net Framework)

2) rozhraní mezi OS a programovacím jazykem

3) prostředí spojující spoustu jazyků, v čele s C# a VB.NET

4) .Net poskytuje sadu společných knihoven pro všechny jazyky založené na .Net, proto není téměř žádný problém přecházet z jednoho jazyka na druhý

5) v budoucnu bude .Net Framework součást operačního systému Windows (žádné stahování a instalování z internetu :)) a ještě jedna dobrá zpráva .Net Framework se již podařilo implementovat do Linuxu...

Co .Net není ?

1) operační systém

2) programovací jazyk

Co je .NET Framework?

Je to rozhraní (platforma), keré podporuje několik jazyků (C# (C Sharp), VB.NET, J# a managed C++ ) a obsahuje knihovny, keré jsou všem jazykům společné. Pokud používáte stejnou funkci v C# a VB.NET, voláte tu samou knihovnu a to samé místo v ní.

VB vs VB.NET

Pro fandy klasického Visual Basicu je to šok, protože VB.NET je v podstatě nový jazyk a jediné, čím se odlišuje od C# je syntaxe, jinak jsou C# a VB.NET totožné. VB.NET sice kvůli kompatibilitě zachovává spoustu starých funkcí, ale jejich používání se nedoporučuje.

Který C# nebo VB.NET ?

Ať už si vyberete jakýkoliv jazyk, tak při kompilaci se kód konvertuje do mezikódu MSIL ( Microsoft Intermediate Language ) a ten je stejný na 99%, ať jste kódili ve VB.NET nebo v C#. Nicméně pro C# mluví kompilátor, který oproti kompilátoru VB.NET neobsahuje podporu starých funkcí kvůli kompatibilitě a je "čistší ". Jak jsem ale již psal, jsou to téměř shodné jazyky a volba je jen na vás, pokud znáte VB asi si vyberete VB.NET, ale pokud s programováním začínáte, bude pro vás asi lepší volbou C#, hlavně kvůli lepší příbuznosti s C++ a tím pohodlnějšímu přechodu v budoucnu na C++ (pokud pocítíte potřebu větší volnosti :)). A protože tento seriál je pro úplné zažátečníky, bude zaměřen na C#. Děkuji za pozornost.

(pozn. toto je volný překlad ze zdroje uvedeného níže)

Zdroj: http://www.dotnetspider.com/technology/tutorials/WhatisNet.a

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v C#.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý