RSS
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

RSSRSS

 

RSS

Google       Google       26. 6. 2005       12 371×

Koukneme se na zoubek této zkratky. Vídáme ji na mnoha zpravodajských serverech, internetových obchodech či e-zinů. Co tedy tato zkratka znamená a k čemu slouží?

RSS nebo-li RDF Site Summary, v překladu RDF znamená normovaný formát obsahu, tedy obsahu webu. Tento formát vyvinula firma Netscape, ale už jej nadále nevyvíjela. To za ni udělali jiní a díky nim máme nyní RSS v takové podobě, jako ji vydíte na mnoha milionech stránkách.

K čemu tedy slouží RSS?

RSS slouží k tomu, aby pomocí čtečky (softwaru) bylo možno stahovat názvy článků a jejich obsahy bez toho, aby jste si museli prolézt dotyčné stránky, co je tam vše nového apod. Tedy budete mít vždy aktuální přehled o nových článcích.
Další využití, tedy argument, pro RSS je rychlost. Uživatelé zpoplatňovaného GPRS na cestách či pomalého připojení budou mít za pár sekund seznam všech článků, aniž by museli stránky procházet a tedy čekat, než se jim stránky načtou a tím zaplatí nemalé peníze. Otevřete si jen ty články, které vás zaujmou.

K používání RSS tedy potřebujete 2 věci: RSS čtečku a adresu, odkud se má stahovat seznam článků. Do čtečky poté jen zadáte adresu tohoto serveru a nastavíte interval, po jaké době má kontrolovat nové články. Na ně vás potom čtečka upozorní vámi nastaveným zvukem či grafickým upozorněním.

Čtečku tedy seženete opravdu snadno, je jich hodně, například na www.feedreader.com. Pokud používáte Firefox, můžete si například programujte.com také vložit do záložek jako RSS záznam. Vpravo dole klilknete na RSS a dáte Přihlásit k odebírání 'Programujte.com'. Při použití výše zmíněné čtečky, po instalaci kliknete na Přidat (Add new feed) [F2] a vložíte adresu serveru. (např.: http://programujte.com/rss.php) Poté vyberete umístnění (vytvořte si nejlépe vlastní složku, ty stávající můžete smazat). Další českou RSS čtečkou je www.forcom.cz, ale je nepříliš vhodná pro začátečníky.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Tagy:
rss
2 názory  —  2 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý