Zásuvné moduly (pluginy) ve Firefoxu
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Zásuvné moduly (pluginy) ve FirefoxuZásuvné moduly (pluginy) ve Firefoxu

 

Zásuvné moduly (pluginy) ve Firefoxu

Google       Google       28. 6. 2005       63 615×

Přehled, co jsou zač, instalace, odinstalace a základní typy pluginů.

Zásuvné moduly (pluginy)

Zásuvné moduly (pluginy) jsou soubory, které zprostředkovávají spolupráci aplikace Mozilla s externími programy. Díky nim můžete přehrávat video na webových stránkách, číst soubory různých formátů přímo ve webovém prohlížeči či stahovat data pomocí externích download managerů.

Přehled nainstalovaných modulů

Přehled zásuvných modulů, které aplikace Mozilla nalezla, získáte tak, že do adresního řádku ve webovém prohlížeči zadáte adresu about:plugins. Zobrazí se vám webová stránka, kde naleznete informace o dostupných modulech a jejich umístění. Většina modulů je umístěna v podadresáři plugins s nainstalovanou aplikací. Aplikace Mozilla však umí vyhledávat nejčastěji používané moduly v systému. Více informací...

Instalace zásuvného modulu

Instalace zásuvného modulu většinou probíhá tak, že modul při instalaci provede vyhledání aplikace Mozilla a po jejím nalezení do podadresáře plugins doplní soubor (zásuvný modul), který zprostředkuje spolupráci aplikace Mozilla s nainstalovaným programem. Pokud používáte webový prohlížeč Mozilla Firefox a webová stránka ke svému plnému zobrazení vyžaduje zásuvný modul, který nemáte, nabídne vám jeho vyhledání pomocí Automatické aktualizace.

Základní zásuvné moduly

Adobe Reader

Program k prohlížení PDF souborů. Pro dobrou spolupráci s aplikacemi Mozilla doporučujeme instalovat Adobe Reader 6.0 či vyšší. Zásuvný modul je aplikací Mozilla automaticky detekován.

Domovská stránka | Často kladené dotazy | Ke stažení

Flash Player

Macromedia Flash Player je program k přehrávání Flash animací. Pro dobrou spolupráci s aplikacemi Mozilla doporučujeme instalovat Flash Player 7.0 či vyšší. Zásuvný modul je instalován přímo do podadresáře plugins.

Domovská stránka | Často kladené dotazy | Ke stažení

Java

Java Runtime Environment umožní na všem počítači spouštět aplikace a aplety založené na Javě. Pro dobrou spolupráci s aplikacemi Mozilla doporučujeme instalovat Javu 5.0 (též známé pod číslem 1.5) či vyšší. Zásuvný modul je aplikací Mozilla automaticky detekován.

Domovská stránka | Často kladené dotazy | Ke stažení

Windows Media Player

Windows Media Player slouží k přehrávání multimediálních souborů. Pro dobrou spolupráci s aplikacemi Mozilla doporučujeme instalovat Windows Media Player 7.1 či vyšší. Zásuvný modul je aplikací Mozilla automaticky detekován.

Domovská stránka | Ke stažení

Další informace o dostupných zásuvných modulech naleznete na serveru Mozilla Update.

Pro zájemce jsme připravili článek o integraci download managerů do prohlížečů Mozilla.

Odinstalace zásuvného modulu

Standardní odinstalace zásuvného modulu probíhá tak, že odinstalujete aplikaci, která zásuvný modul nainstalovala. Pokud aplikaci odinstalovat nechcete, zakažte v nastavení aplikace, která modul nainstalovala, jeho používání.

V případě, že aplikace tuto možnost nenabízí, a vy přesto uvedený modul již nechcete používat, zadejte do adresního řádku adresu about:plugins a zjistěte si, jak se soubor zásuvného modulu, který chcete odstranit, jmenuje a po ukončení aplikace jej v podadresáři plugins smažte.

Nejčastěji používané zásuvné moduly Firefox vyhledává i v systému. Pokud toto vyhledávání chcete zakázat, vyhledejte v adresáři s nainstalovanou aplikací podadresář greprefs a v něm soubor all.js. V něm stačí zakomentovat řádky (na začátek řádku přidat znaky //), které odpovídají zásuvnému modulu, jenž má aplikace v systému vyhledávat.

Jméno modulu Řádek k zakomentování
Adobe Reader pref("plugin.scan.Acrobat", "5.0");
Java pref("plugin.scan.SunJRE", "1.3");
Quicktime pref("plugin.scan.Quicktime", "5.0");
Windows Media Player pref("plugin.scan.WindowsMediaPlayer", "7.0");

Některé zásuvné moduly jsou vyhledávány prostřednictvím registrů. Toto vyhledávání zakážete zakomentováním řádku pref("plugin.scan.plid.all", true);. Všechny uvedené předvolby lze též změnit zadáním about:config do adresního řádku a změnou odpovídající předvolby.

Více informací

Pokud máte se zásuvnými moduly nějaké problémy a nenalezli jste zde řešení, zadejte dotaz do fóra na podporu uživatelů.

Zdroj: CZilla

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý