3Ds Max - 6. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

3Ds Max - 6. lekce3Ds Max - 6. lekce

 

3Ds Max - 6. lekce

Google       zatím neprovedena       5. 7. 2005       16 514×

1. - Viewport
2. - Jak si přizpůsobit Max, aby se vám líbil a vyhovoval. ..

Viewport

Kdo neví, co jsou viewporty - jsou to ta čtyři čtyři okna, která v Maxu můžete vidět na první pohled. Jak už každý ví, máme tam několik druhů oken - perspektivita, top, front, left. (Možná se vám někdy stalo, že když jste pracovali v jakémkoli okně kromě perspektivy a chtěli se na to podívat ze strany - k tomu jste použili tlačítko pro otáčení (malé menu dole). No a když jste pohled otočili, tak se pohled přejmenoval na User. Já tomu vždy říkám, že jsem si zničil pohled.)

No a teď tuto chybu opravíme a naučíme se, jak nastavit jiný pohled. Takže si označíme pohled, se kterým chceme manipulovat, klikneme pravým tlačítkem na název okna a vyjede nám menu. Zde si najedeme na Views. Vyjede nám další část, kde si můžete vybrat jaký pohled chcete: Perspektive, User, Front, back, Top, Bottom, Left, Right. Pokud jste tedy toto menu našli, vyzkoušejte si.

No a jestli jste si všimli, tak Views není jediná možnost, která tam byla. Takže pokud klikneme pravým tlačítkem na nápis daného okna, tak nám vyjede známé menu. A hned v první části:

Smooth + Highlights -tuto možnost máte asi zatrhnutou. Znamená že vidíte celé objekty.

Wireframe - pokud zatrhnete tuto možnost, tak se vám objekt změní v polygonovou sít.

Edget faces - pokud zvolíte tuto možnost, tak objekty ve scéně budou normální a na nich bude vidět polygonová síť.

Ulehčení: ano, moná ti chytřejí pochopili, že tyto monosti vyvoláme i klávesovými zkratkami F3 a F4.

Show Grid - pokud tuto možnost odtrhnete, tak zmizí síť v dané scéně. No a nebo naopak.

Ostatní možnosti vynecháme až na Configure.. Zvolte tedy tuto možnost a mělo by vám naskočit nové okno. Zde je několik karet:

Rendering Method

Layout

Safe Frames

Adaptive Degradation

regions

Rendering Method

Zde je spousta možností. Některé už známe a ostatní zatím nebudeme moc používat. Jedinou možnost, kterou zatrhneme je Force 2-Sided. Díky tomu můžeme ve views vidět jak líc objektu, tak rub. Přepneme na další kartu Layout, ve které si můžeme změnit styl, jak chceme. Takže jestli se vám nějaký zalíbil, tak si ho můžete zvolit. Ostatní karty si případně můžete projít, ale z nich zatím nebudem nic používat.

Jak přizpůsobit Max, aby se vám líbil a lépe ovládal.

Takže postupujte takto: klikněte na horní lištu pravým tlačítkem a vyjede vám menu. Zde zvolte možnost Costomize. Naběhne vám tabulka. Zde je zase několik karet a my začneme hned s tou první:

Kyeboard - zde si můžete upřesnit klávesové zkratky. Jednoduše si ve sloupečku najdete funkci. Pokud jste si nějakou vybrali (zkuste zde najit v sloupci "move" pohyb), klikněte na ni. A teď v pravé části je kolonka pro Hotkey, kde zvolte, kterou klávesou se funkce sepne (zkuste třeba "W") a klepněte na tlačítko Assign. Teď se funkce uložila a je k použití.

Další karta je Tollbars. Zde si můžete vytvořit okno s danými funkcemi, modifikátory atd. Na pravé straně dejte New. Pojmenujte, jak se má okno jmenovat a dejte OK. Po levé straně by vám mělo naběhnout okénko. Pak v seznamu vyberete, které funkce chcete mít v okně . A to tak: označíte si funkci, modif a přetáhněteho do tabulky, která se nám tam vytvořila. Pak si tam případně naházejte další možnosti. Okénko by mělo být funkční.

V kartách Quads a Menus lze nastavit dalších hafo věcí pro lehčí ovladatelnost. My je prozatím přeskočíme a vrhnem se na poslední možnost Colors. V této kartě si můžete změnit barvy celého Maxu. Takže si třeba můžete Max udělat růžovej. Pokud by vás to nebavilo, jelikož by to bylo na dlouho, tak můžtete použít nějaké předlohy. Jednoduše v dolní části karty klikněte na Load... Naběhne vám tabulka, kde najděte nějakou předlohu. Mělo by to být ve složce UI, kde byste měli nějaké mít. Případně si je vyberte a použijte. Předloha jde zase jednoduše vrátit. Pokud jste si tedy vybrali, nezapomeňte ukladat (Save...). V každé karte ukládat!

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor tvoří grafiku v 3Ds Maxu.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý