Microsoft uvolnil Windows Vista Beta 1 k testování - co přináší?
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Microsoft uvolnil Windows Vista Beta 1 k testování - co přináší?Microsoft uvolnil Windows Vista Beta 1 k testování - co přináší?

 

Microsoft uvolnil Windows Vista Beta 1 k testování - co přináší?

Google       Google       8. 8. 2005       13 631×

Windows Vista Beta 1 představuje pro společnost Microsoft významný mezník na cestě k uvedení finální verze Windows Vista. Tato první testovací verze poskytne vývojářům, IT profesionálům a dalším zájemcům příležitost otestovat infrastrukturu operačního systému, a dát tak společnosti Microsoft podněty k dalšímu vylepšení systému před jeho vydáním.

Windows Vista Beta 1 bude testovat více než 10 000 účastníků prostřednictvím programu Windows Vista Technical Beta Program. Další možností, jak Betu 1 k testování získat, jsou programy MSDN a Microsoft TechNet. Pro uživatele osobních PC bude Beta 2 vypuštěna na přelomu roku. Vývojářská verze viz: http://msdn.microsoft.com/subscriptions/.

Přehled základních informací o Windows Vista Beta 1

Windows Vista Beta 1 představuje významný mezník na cestě společnosti Microsoft k uvedení finální verze Windows Vista. Tato první testovací verze poskytne vývojářům, IT profesionálům a nadšencům pracujícím s Windows příležitost otestovat infrastrukturu tohoto operačního systému, a dát tak společnosti Microsoft podněty k dalšímu vylepšení systému před jeho vydáním. Windows Vista Beta 1 bude testovat více než 10 000 účastníků prostřednictvím programu Windows Vista Technical Beta Program, přičemž tisíce dalších lidí ji obdrží prostřednictvím vývojářského programu MSDN a programu Microsoft TechNet.

Základní vylepšení, která zvyšují spolehlivost počítačů

Windows Vista Beta 1 výrazně vylepšuje základy systému Windows – bezpečnost, nasazení a instalaci, spravovatelnost a výkon – tyto změny zvyšují důvěru vývojářů, IT profesionálů a koncových uživatelů v osobní počítač.

K vylepšením došlo v následujících oblastech:

Bezpečnost – Windows Vista přinese mnohé nové a vylepšené bezpečnostní vlastnosti, které zabezpečují využitelnost, konzistentnost a ovladatelnost počítače jak v prostředí podnikovém, mobilním a roamingovém, tak i v prostředí domácím. Zde jsou některé příklady nových bezpečnostních vlastností ve Windows Vista Beta 1:

Ochrana uživatelského účtu
umožňuje administrátorům takovou distribuci nastavení osobních počítačů, jaká poskytne koncovým uživatelům jen práva potřebná pro vykonávání jejich úkolů. Využívání aplikací s omezenými právy tak vyplňuje mezeru mezi právy uživatelů a administrátorů.
Posílení bezpečnosti služeb Windows
monitoruje kritické služby ve Windows se zřetelem na neobvyklou aktivitu v systému souborů, registrů a síti, která by mohla umožnit setrvání škodlivého software v počítači nebo jeho šíření na jiné počítače.
Ochrana před škodlivým software
představuje nástroj na odhalení a odstranění virů a jiného škodlivého software z počítače.
Vyspělé technologie ochrany dat, které snižují riziko neautorizovaného přístupu k datům v notebooku nebo na jiných počítačích, a to dokonce i tehdy, když dojde ke ztrátě nebo krádeži notebooku. Windows Vista podporuje plné šifrování proti neautorizovanému přístupu na pevný disk. Také umožňuje uložení šifrovacích klíčů na čipu důvěryhodné platformy Trusted Platform Model (TPM) v 1.2. Celý systémový segment je šifrovaný – uživatelská data stejně jako soubor pro ukládání aktuálního stavu systému při uspání.
Internet Explorer 7 (IE 7)
ve Windows Vista Beta 1 zahrnuje mnoho nástrojů, které poskytují ochranu před nebezpečnými webovými stránkami a škodlivým software. Nový chráněný režim dává aplikaci Internet Explorer dostatečná práva na prohlížení webu, neumožňuje ale modifikaci uživatelského nastavení nebo údajů. Na ochranu proti phishingovým a spoofingovým útokům nabízí Internet Explorer následující funkce:
Když uživatelé navštíví stránku s využitím šifrované komunikace pomocí SSL, IE 7 zvýrazní lištu s adresou a umožní rychle ověřit platnost bezpečnostního certifikátu dané stránky.
Možnost vymazat všechny dočasné soubory jediným kliknutím.

Nasazení a instalace – Windows Vista značně urychlí a zjednoduší hromadné instalace na počítače ve firemních sítích. Vlastnosti související s distribucí ve Windows Vista Beta 1 zahrnují:

Windows Imaging (WIM)
formát poskytuje jediný soubor, který obsahuje jeden nebo více kompletních instalačních obrazů Windows Vista. S cílem ušetřit prostor na disku komprimuje Windows Vista tento soubor a uchovává jen jednu kopii souborů, které se vyskytují zároveň ve více instalačních obrazech Windows. Windows Imaging tak eliminuje nadbytečnost, snižuje velikost souborů a čas instalace nebo migrace na nový systém. Toto nastavení je také méně chybové než instalační proces využívající skripty.
Windows Pre-installation Environment (PE)
umožňuje administrátorům konfigurovat operační systém Windows offline, stejně jako diagnostikovat a odstraňovat problémy s hardware ještě před spuštěním procesu nastavení.
Application Compatibility Toolkit (ACT)
pomáhá administrátorům rychle odhalit, analyzovat a náležitě řešit jakékoli problémy s nestandardními aplikacemi, které jsou přesouvány do Windows Vista.

Spravovatelnost – Windows Vista pomůže snížit celkové náklady související s vlastnictvím osobního počítače (TCO – Total Cost of Ownership) prostřednictvím zjednodušené správy systému, zvýšení automatizace úloh a vylepšení diagnostiky. Vylepšení ve Windows Vista Beta 1 zahrnují:

Lepší implementaci diagnostických nástrojů, včetně automatické diagnostiky a autokorekce běžných chybových stavů, nástroje na opravu známých selhání a „zatuhnutí“ systému a novou technologii pro minimalizaci potřeby opakované instalace software.
Vylepšené Spouštění úloh, které rozvrhne úlohy tak, aby se spustily v případě, že nastane konkrétní událost, například nedostatek místa na disku.
Webové služby pro správu systému (WS-Management)
zjednodušují vzdálené spouštění skriptů a další řízení úloh. Komunikace může probíhat s ověřením identity správce spolu s šifrováním obsahu, což snižuje bezpečnostní rizika.
Microsoft Management Console 3.0 (MMC 3.0)
vytváří jednotné rozhraní pro správu řídících nástrojů, zjednodušuje jejich hledání a používání. MMC 3.0 podporuje pokročilejší grafické uživatelské rozhraní (GUI) s větším množstvím funkcí a umožňuje administrátorům paralelně realizovat velké množství úloh. Zajišťuje také dostupnost administrativních nástrojů i po zahájení komplexního nebo zdlouhavého úkolu.

Výkon – Windows Vista zvýší výkon osobních počítačů v klíčových oblastech, včetně spouštění, přechodu z úsporného režimu a reakcí na kroky uživatelů. Mezi vlastnosti související s nárůstem výkonu ve Windows Vista Beta 1 patří:

Rychlé spouštění
Skripty, aplikace a služby spouštěné při startu systému nabíhají na pozadí, zatímco uživatelé už vykonávají požadovanou činnost.
Spánkový režim
Nový spánkový stav ve Windows Vista kombinuje rychlost pohotovostního režimu, ochranu dat a nízkou spotřebu energie ve stavu hybernace. Spánkový stav také umožňuje uživatelům vyměnit nebo vyndat baterii bez ohrožení otevřených aplikací a dat, protože obsah paměti je bezpečně uložen na pevném disku. Spuštění ze spánkového stavu vyžaduje jen pár vteřin, proto ztrácí smysl vypínat a restartovat počítač, a Windows Vista tak umožňuje šetřit energií.
Díky výjimečně kvalitní správě paměti a vylepšenému ovládání vstupů/výstupů reaguje Windows Vista na požadavky uživatelů lépe než předcházející verze Windows. A to zejména při tak důležitých úlohách, jako je otevírání menu Start nebo kliknutí na pravé tlačítko myši v Průzkumníkovi Windows pro zobrazení kontextové nabídky.

Přehledný a propojený - Mnohé nové vlastnosti pro koncové uživatele a změny v uživatelském prostředí Windows Vista přinese až druhá testovací verze Beta 2. Nicméně Windows Vista Beta 1 nabízí první pohled na nový vzhled uživatelského rozhraní. Představuje také některé nástroje ke zlepšení práce s informacemi a usnadnění propojení s ostatními lidmi a zařízeními, a to včetně:

Vyhledávání informací
Windows Vista zavede nový organizační koncept nazvaný „virtuální složka“ (Virtual Folder). Jde o uložení vyhledávacího dotazu, který se spustí automaticky, když uživatel otevře virtuální složku. Windows Vista pak výsledky vyhledávání nabídne jako obsah této virtuální složky. Navíc každý „Průzkumník“ ve Winodows Vista, včetně Internet Exploreru, obsahuje nové okno rychlého vyhledávání Quick Search, které umožňuje uživatelům rychle prohledávat právě prohlížený obsah nebo spustit širší prohledávání obsahu v počítači.
Průhlednosti a nových animací oken ve Windows
Windows Vista přinesou nový grafický styl – průhledná okna s více druhy animací. Průhledná okna pomáhají uživatelům lépe se soustředit na právě řešený úkol. Ať už jde o čtení dokumentu, prohlížení webových stránek nebo úpravu fotografií.
Propracovaného spouštěcího menu s hledáním aplikací
Propracované spouštěcí menu ve Windows Vista urychlí a ulehčí nalezení konkrétních aplikací a prohlížení všech dostupných programů.
Sync Manager
Windows Vista plně sjednotí synchronizaci funkcí Sync Manager. Jde o nové rozhraní, které poskytuje uživatelům plnou kontrolu nad synchronizací dat mezi osobním počítačem a jakýmkoliv dalším zařízením a umožňuje přijmout hlášení s cílem vyřešit případné problémy stiskem jednoho tlačítka.
Síťové projekce pro mobilní počítače
Windows Vista ulehčí uživatelům připojení mobilního počítače na projektor prostřednictvím sítě, s cílem zobrazit prezentaci nebo sdílet prezentaci s blízkým osobním počítačem. Tato vlastnost umožňuje počítači s Windows Vista identifikovat blízké počítače nebo projektory a navázat spojení prostřednictvím sítě bez ohledu na to, zda je síť drátová či bezdrátová, zřízená ad hoc nebo je součástí podnikové infrastruktury.
 

Internet Explorer 7 pro Windows Vista Beta 1

Kromě výše uvedených bezpečnostních funkcí má IE 7 ve Windows Vista Beta 1 nové vlastnosti, které zjednodušují každodenní úkoly, jako například podporu prohlížení více stránek v jednom okně prostřednictvím záložek (tabbed browsing) nebo vyhledávací okno v nástrojové lište, které zahrnuje vyhledávání v AOL, Ask Jeeves, Google, MSN Search a Yahoo! Search. Dále nabízí automatickou změnu velikosti webových stránek umožňující jejich správné vytištění. Díky integrované podpoře nově se rozvíjejících technologií, jako jsou například Web Feeds (RSS), budou uživatelé IE 7 ve Windows Vista dostávat personalizované zpravodajství, sportovní zprávy, informace týkající se nakupování a obsah „blogů“ přímo do svých počítačů. IE 7 ve Windows Vista Beta 2 bude navazovat na bezpečnostní vylepšení s podporou pro anti-phishing, což pomůže varovat a chránit uživatele před nebezpečnými webovými stránkami a krádeží osobních údajů v prohlížeči a přidá „Chráněný režim“ s cílem poskytnout novou úroveň bezpečnosti a ochrany dat.

Mnohé z těchto nových vlastností budou dostupné také pro uživatele Windows XP prostřednictvím IE 7 pro Windows XP SP2. IE 7 Beta 1 pro Windows XP mohou v současné době testovat a hodnotit IT odborníci, vývojáři a nadšenci do informačních technologií prostřednictvím technického programu Beta a MSDN.

 

Windows Server s kódovým názvem „Longhorn“

První Beta verze Windows Server s kódovým názvem „Longhorn“ je také v současnosti dostupná pro limitovaný počet účastníků v programu technického testování. Toto testování se týká výrobců hardware a originálního příslušenství, nezávislých prodejců hardware, systémových pracovníků, nezávislých prodejců software a vývojářů. Windows Server s kódovým názvem „Longhorn“ je navržený tak, aby poskytoval bezpečnou a spolehlivou serverovou platformu, pomáhal zákazníkům zjednodušovat informační technologie, zvyšoval produktivitu koncových uživatelů a poskytoval nové aplikace. Uvedení nového serverového operačního systému Windows je naplánované na rok 2007.

 

Avalon a Indigo

Windows Vista Beta 1 také obsahuje první testovací verzi „Windows Presentation Foundation“ (dříve známou jako „Avalon“) a „Windows Communication Foundation“ (dříve známou jako „Indigo“), které jsou součástí programovacího modelu WinFX. WinFX rozšiřuje platformu .NET o třídy určené pro budování nových uživatelských prostředí a vývoj vyspělých webových služeb. Společně umožňují vývojářům budovat propojené systémy, které maximálně využívají dostupnou výpočetní kapacitu, obsahují špičková média a grafiku a bezpečně a spolehlivě komunikují s jinými aplikacemi bez ohledu na jejich základní platformu.

 

Systémové požadavky

Minimální systémové požadavky budou známy nejdříve v létě 2006.
Předběžné odhady:

512 MB RAM nebo více,
samostatná grafická karta s podporou DirectX 9.0,
moderní PC založené na procesoru Intel Pentium nebo AMD Athlon.
Zdroj: microsoft

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

2 názory  —  2 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý