Instalace Linuxu první kroky
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Instalace Linuxu první krokyInstalace Linuxu první kroky

 

Instalace Linuxu první kroky

Google       Google       29. 7. 2005       12 737×

Dnes si povíme něco o instalaci a uvedení do provozu Vašeho tučňáka..

Instalace systému Linux

Čím jiným začít, než instalací systému. Předpokládejme, že máte instalační média, ať už od prodejce nebo z internetu. Pokud tedy nechcete začít odinstalací Windows, ale na to asi po čase taky dojde (ne nutně u každého). I když instalaci musí ještě předcházet nutné kroky jako zálohování a rozdělení disku a uvolnění partition pro Linux.

Dobré by bylo také, abyste si zkontrolovali kompatibilitu svého hardware s vybranou distribucí a ušetřili si tak možné rozčarování. Dále prostudujte uvedené How to: Hardware-HOWTO.

Pro rozdělení disku můžete použít Fdisk z Windows, to je ale dost slabý nástroj a neumí zmenšovat oddíly, takže si stáhnete něco jako Ranish partition manager (snad si to pamatuji správně), i když to není často nutné. Některé distribuce (hlavně komerční) obsahují nástroje pro změnu diskových oddílů.

Pro systém vytvořte alespoň 5GB oddíl, dále bych Vám doporučoval vytvořit oddělený oddíl pro uživatelská data (adresář home), při případné instalaci jiné distribuce tak zůstanou data a nastavení okenního prostředí zachována a vy zformátujete jen systémový oddíl. Dále swap o velikosti operační paměti vašeho počítače (trochu více neuškodí)

Po nabootování z CD Vám po naládování minimálního jádra systém dá na výběr z textové a grafické podoby instalátoru.

Jestli máte alespoň 128 MB paměti, tak můžete zvolit grafiku jinak, jestliže instalujete na nějaký starší stroj, kde bude jen slabší okenní prostředí nebo terminál s příkazovou řádkou, tak text.

Pak už uvidíte něco podobného (grafika) jako je toto v případě Anacondy z Red Hatu.

Po pár obligátních otázkách na typ myši a klávesnice a volby časového pásma atd. se Vás instalátor zeptá kam chcete systém instalovat a dovolí Vám případné rozdělení disku a formátování oddílů. Detaily se liší podle vybrané distribuce. Upozorním Vás na jednu záludnost v Red Hatu, když zde vyberete instalaci typu server tak Vám na disku nic nezůstane, dojde totiž k úplnému zformátování disku a jeho rozdělení dle potřeb serverového systému. Pozor na to.

Dále například v Mandrake nefunguje ve většině případů automatické zmenšení oddílu s Windows. Naštěstí to u mě nemělo destruktivní účinky

Po rozdělení a zformátování disku dostanete na výběr, jaký systém chcete instalovat. Volby jsou například: pracovní stanice, serverový systém, laptop, vlastní systém či tak nějak, podle distribuce.

Doporučuji první volbu a později co nepotřebujete odinstalovat či naopak jiné programy nainstalovat.

Vlastní instalace jádra a ostatního softu bude trvat od 15 min do 90 min v případě např. Mandrake a je mnohem rychlejší než ve Windows. Uvědomte si, že pak máte kompletní desktop k použití v kanceláři a dnes nakonec i k hraní her.

Asi se Vás to teď zeptá na heslo Roota (Administrátor) a na detaily budoucích uživatelů.

Pak dostanete na výběr grafický režim , vycházejte z dostupné paměti grafické karty, naštěstí máte možnost to otestovat.

Pak už dojde na volbu zavaděče. Máte obvykle na výběr mezi Lilem a Grubem. Spolupráce těchto zavaděčů s Windows je různá podle použitých operačních systému a je nutno to vyzkoušet, ve většině případů vyhoví lépe Grub. V každém případě si nechte udělat i bootovací záchranou disketu, což Vám instalátor též nabídne.

No a pak už jen reboot a když šlo vše dobře, tak už uvidíte uvítací obrazovku a výpisy jádra.

a tohle by měl být výsledek Vašeho snažení


Tento popis se snažil být co nejobecnější a vychází z mých zkušeností s Red Hatem, Suse a Madrake Linuxem. Pokuď máte nějaké pochybnosti, obraťe se na můj e-mail uvedený v sekci Redakce.

V případě, že Vám nebude fachčit nějaký hardware, Vás čeká hledání na webu jeho výrobce a možná i jinde a v nejhorším případě kompilace a zavedení nových driverů. Jak na to, si povíme příště.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zajímá o operační systém Linux (4 roky), modelářství a v poslední době i programovací jazyky.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý