Turbo Pascal - Úvod
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Turbo Pascal - ÚvodTurbo Pascal - Úvod

 

Turbo Pascal - Úvod

Google       Google       13. 10. 2005       39 910×

Vítám vás všechny, ať už začátečníky nebo pokročilé programátory, u lekcí Pascalu - jazyka navrženého pro výuku programovaní, takže vám mohu na 99,9% zaručit, že se ho právě i vy naučíte ;)...

Pascal (Ať už jakékoliv verze jako Turbo, Borland, free atd.. Je jich hodně) je programovacím jazykem určeným k výuce. Je přímo dělaný tak, aby se na něm lidi naučili zacházet s algoritmy, proměnnýmy, prostě se vším, co je k programování potřeba. Z vlastní zkušenosti vím, že 70% toho, co se naučite v Pascalu, uplatníte i v dalších jazycích.

Pascal, ač je to neuvěřitelné, byl navrhnut a zrealizován jediným člověkem (učitel z akademie)! Proto si této jeho práce vážím ješťe víc. Pascal, jak už jsem řekl, je prog. jazyk navrhnutý pro učení programátorství a ne pro dělaní monstrózních projektů. Ovšem nenechme ho zahanbit, zvládne spoustu věcí, které zvládnou jiné jazyky vyšší úrovně.

Zezačátku vás seznámím trochu s teorií. Programovací jazyky se rozdělují do dvou úrovní. Vyšší a nižší. Do vyšší úrovně patří vlastně všechny jazyky jako např.: Visual Basic, Pascal, C, C++, Delphi a další. Do nižší úrovně zapadá jedině Assembler. Někde jsem četl, že C++ by se dalo zařadit jak do nižší, tak do vyšší úrovně, ale můj subjektivní názor je, že patří do vyšší. To bychom měli rozdělení jazyků.

Další teorií je grafické znázornění algoritmů. Existují tři hlavní způsoby: Vývovjové diagramy (o kterých jsou zde na webu samostatné články), kde grafické znázornění tvoří různé geometrické obrazce (např. pro větvení slouží kosočtverec atd.). S příchodem dalších a lepších jazyků se vyvinuly strukturogramy a z toho pak vznikly vylepšené kopenogramy. Rozdíl je v tom, že strukturogramy měly například celé větvení uvedené v jednom obdélníku, čímž grafické znázornění získalo velmi dobrou přehlednost. Kopenogramy už se lišily pouze v tom, že byly jednotlivé úseky programu odlišné jinou barvou.

Nakonec bych vám poradil jednu věc...Ať si myslíte co chcete, používejte komentáře, grafické rozložení a další pomůcky před samotným programováním, protože vám to VELMI usnadní práci :). Jediné, co už nám teď zbýva, je pustit se směle do toho :). HF and GL (Have Fun and Good Luck) při programování v Pascalu.

Program Turbo Pascal stáhnete v sekci Download

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v Pascalu.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý