Python - 12. lekce
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Python - 12. lekcePython - 12. lekce

 

Python - 12. lekce

Google       Google       15. 10. 2005       34 065×

Na příkladu modelové situace "Co to v tom archivu všechno je" si ukážeme práci s několika udělátky v Tkinter.


Zobrazení obsahu zipu

Máme za úkol vypsat obsah archivu. Musíme nutně zjednodušovat, takže povolíme zatím pouze archivy zip. V našem okně by mohly být tři udělátka (jistě mohou být i další, třeba i menu, ale začínáme...). Tedy vstupní pole, kam budeme psát cestu k souboru, pak pro ulehčení práce tlačítko, pomocí kterého budeme moci tento soubor vyhledat myší, no a nakonec tlačítko OK, které nám zobrazí obsah zipu.


Vykreslujeme udělátka

Jak jsem již říkal, nejsme ve VB ani Delphi, takže vzhled a tak umístění udělátek nenaklikáme myší, ale ručně stručně je všechny zadáme v kódu. Ještě radši zdůrazním jednu věc. I Python má GUI prostředí, které umí věci jako VB či Delphi, např. GTK + pyGTK + Glade, ale my se teď učíme Tkinter a ten to nemá nebo lépe řečeno, ještě se nenašla dobrá duše, která by to splodila a dala k dispozici. O to více budeme rozumět tomu, co děláme, tomu, co je v pozadí oken, alespoň doufám :-). Máte také báječnou možnost si ručně vytvořit okno a poznat tak, že k tomu není třeba vizuální klikající prostředí. Musím se přiznat, že jsem byl příjemně zaskočen, když se mi kdysi tímto způsobem podařilo okno "vyčarovat" ;-)

Hlavní okno

Vytvoříme nejvyšší udělátko: hlavní okno. Všechny další udělátka budou schované v něm, budou to jeho děti, potomci.

# -*- coding: utf-8 -*-
from Tkinter import *
hlavni=Tk()

# tady bude náš celý program

hlavni.mainloop()  #  spustíme/zobrazíme celý program

Vyzkoušejte!

Vstupní pole

Vstupní pole se v Tkinter jmenuje Entry(). Jako parametry se mu předávají nejrůznější věci, od barvy, výšky, zarovnání apod. A taky její rodič. Nejjednodušeji tedy snad takhle:

vstup=Entry(hlavni)
vstup.pack()

Vyzkoušejte! Hlavní okno by se mělo přizpůsobit, to znamená zmenšit oproti původnímu. Chceme-li zvětšit třeba písmo, přidáme jako parametr font: vstup=Entry(hlavni, font="Arial 40". Udělátko Entry má spousty dalších parametrů, hlavně estetických, jako barva kurzoru, reliéf okraje, barva pozadí, zarovnání apod. Odkazuji vás na víceméně oficiální dokumentaci uvedenou níže. Angličtina podmínkou ;-).

'...'

Vytvoříme tlačítko, neboli Button, jako následníka hlavního okna. Zatím vytváříme design, takže nebudeme zatím dělat logiku programu - tedy co se stane, když na něj klikneme. No a nakonec tlačítko 'OK', které bude dělat (také až později) náš výpis zipu.

prochazej=Button(hlavni, text='...')
prochazej.pack()

tlOK=Button(hlavni, text='OK')
tlOK.pack()

Vyzkoušejte! Vypadá to dost nevzhledně, 3 udělátka pod sebou. Hezčí by bylo, aby '...' bylo na stejné lajně s Entry(). Jak na to?


Upravujeme design

Musíme použít další udělátko, tentokrát neviditelné, které nám jen bude ohraničovat první dvě udělátka, aby byly v jednom řádku a tlačítko OK až na druhém řádku pod nimi a nepletlo se k nim. To udělátko se nazývá Rámeček, Frame(), a slouží jen právě k upřesňování designu.

ramecek1=Frame(hlavni)
ramecek1.pack()

U udělátek 'vstup' a 'prochazej' změňte rodiče z 'hlavni' na 'ramecek1'. A ještě řekněte udělátku 'vstup', aby se laskavě posunulo vlevo (= vstup.pack(side=LEFT). Možná by stálo také za to tlačítko 'OK' roztáhnout na zbylý volný prostor kolem něho (= parametr fill=BOTH u metody pack).


Co se má stát, se stane

Tak to bychom měli design, teď se vrhneme na logiku. Co se má stát, když klikneme na '...'? Je to tak jednoduché, až mi to kdysi vyrazilo dech - prostě se spustí nějaká funkce, kterou si sami nadefinujeme. Po jejím skončení se náš script opět vrátí do čekacího stavu, do kterého se dostal kdysi poslední řádkou programu: hlavni.mainloop(). Jen ho tím kliknutím takzvaně vyrušíme ze spánku, on provede, co má (funkci) a opět usne a čeká, co uděláme dalšího.

Pro ukázku si zatím nadefinujeme funkci, která bude jen něco tisknout, ať vidíme, že to funguje:

def vyberSouboru():
    print u"tak jsem uvnitř funkce a právě tisknu tuto větu :-)"

Dále musíme říci udělátku prochazej, aby tuto funkci spustilo, když na něj klikneme:

prochazej=Button(ramecek1, text='...', command=vyberSouboru)
Vyzkoušejte! Pokud to nefunguje, nechoďte dále, nemá to cenu. Všimněte si jedné velmi důležité věci: není tam napsáno vyberSouboru(). Funkce je napsána bez závorek. Pokud byste ji napsali se závorkami dojde k tomu, že se funkce spustí pouze jednou při spuštění programu, a pak již tlačítko nebude vůbec reagovat!

To je super! Už to reaguje na naše povely! My ale chceme více! My chceme vyvolat dialog Procházení soubory. Na to je v Tkinter speciální modul tkFileDialog s funkcí askopenfilename, která vrací název souboru, nebo None, když stiskneme Storno. Do funkce tedy dopišme následující kód:

    import tkFileDialog
    nazev=tkFileDialog.askopenfilename()
    print nazev

Vyzkoušejte stokrát! Ani to nám ale nestačí. Určitě chceme, aby se 'nazev' napsal také do vstupního pole, že jo? Jak na to?

Zapisujeme do vstupního pole

Programátoři, když psali GUI Tkinter, volili slova tak, aby to co nejvěrněji vystihovaly podstatu věci. My tam chceme ten text 'vložit'. Tedy metoda se nazývá insert() a první parametr říká na jaké místo od začátku a ten druhý, co tam chceme vložit. Takže stále ještě do funkce patří následující:

    vstup.insert(0, nazev)
    print "Obsah vstupniho pole: ", vstup.get()

Jak na zip?

Interní modul ZipFile umí vše, co potřebujeme. Jen musíme výstup zachytit (zobrazit do okna) a ne vypsat printem na pythonský shell. Nejdříve tedy vytvoříme novou funkci a přiřadíme ji k tlačítku OK. Asi takhle:

def vypisZip():
    import zipfile
    ZipObjekt=zipfile.ZipFile(vstup.get())
    print ZipObjekt.namelist()

Nezapomeňte přiřadit tuto funkci k tlačítku OK. Obě dvě funkce umístěte, jak se sluší a patří - někam na začátek scriptu... Tak to máme ale výpis jen s printem; teď ještě otevřít nové okno a pomocí Label vše vypsat. Vidíme však, že print vrací seznam, takže zbývá udělat procházení seznamem a sestavování nějaké textové proměnné (například "vypis"), ve které bude vše uloženo, jako když to vypisujeme printem na obrazovku. To nechám na vás :-). Pokud vám nepůjde čeština, zkuste unicode(jmeno,'cp852'). No a pak zbývá proměnnou zobrazit v okně:

    podokno=Toplevel(hlavni)  # Toplevel je udělátko nového podokna
    x=Label(podokno, text=vypis)  # tohle již známe
    x.pack()
    podokno.mainloop()

Dokumentace

Dokumentace k Tkinter - částečně přeložená.


Úkol

  • Program dokončete, aby se vypisoval do okna obsah souboru zip.
  • Možná si všimnete, když několikrát pomocí "..." vyberete soubor, tak se ve vstupním poli původní cesta nemaže, ale nová se tam přidává, takže vzniká zmatek.
  • Udělejte kontrolu, jestli vstupní soubor je zip.

Závěr

Toto považuji za konec první řady kurzu Python, který se snažil zaměřovat na absolutní začátečníky v programování. 12 lekcí jako 12 měsíců v roce. Teď si dopřeji 2 měsíce prázdnin :-). Vrátím se k vám s kurzem někdy po Vánocích. Alespoň budou mít nově příchozí čas stihnout všechny lekce a já prázdniny věnuji studiu a práci. Těším se na Vás u druhé řady Programování v Pythonu na programujte.com!

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Pavel KosinaAutor programuje v Pythonu.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý