Domáca kancelária zdarma? - 1. časť
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Domáca kancelária zdarma? - 1. časťDomáca kancelária zdarma? - 1. časť

 

Domáca kancelária zdarma? - 1. časť

Google       Google       14. 1. 2006       13 084×

V tomto článku si ukážeme, že nie vždy musíme vyhadzovať tisíce za profesionálne aplikácie, ukážeme si, že existujú aj iné alternatívy. V dnešnej dobe, kde ceny softwareu už dávno prekročili prijateľné hranice, sa našťastie ešte nájdu aplikácie, ktoré sú schopné nahradiť mnohé iné, platené. A tak ak ste to práve vy, ktorý nie ste až tak majetný, aby ste si mohli dovoliť produkty svetových výrobcov, čítajte.
..

Kancelárske aplikácie

Hľadáte náhradu za Microsoft Office? Cena za Microsoft Office Basic 2003 (obsahuje iba Microsoft Outlook, Word a Excel) sa pohybuje okolo 5 000 Kč (6 500 Sk). Myslím, že číslo vyjadrujúce počet nelegálnych užívateľov by znelo katastrofálne. Pre Micorosoft, alarmujúco. A teda prečo jednoducho nepoužívať legálny software, keď softwarové spoločnosti si ešte nestihli uvedomiť, že ceny za ich produkty sú pre bežných užívateľov viac než vysoké?

Iste ste už počuli o Open Office.org, skrátene Open Office alebo OOo. Pre väčšinu užívateľov ide o výbornú náhradu za Microsoft Office. Nedávno vyšla jeho nová verzia 2.0 a už sme sa dočkali verzie 2.0.1, ktorá pridáva niekoľko nových vlastností a rieši problémy s niektorími jazykovými lokalizáciami.







A tu je už samotný popis Open Office.org:

Obrovskou výhodou je, že ovládanie je takmer isté ako u konkurencie, miestami dokonca aj jednoduchšie, teda s pooužívaním Open Office.org určite problém mať nebudete. Niektorí užívatelia si dokonca myslia, že prostredie Open Office.org je dokonca i „krajšie“ ako u MS Office.

Hlavným problémom u voľne šíriteľných aplikáciách často býva podpora konkurenčných formátov, no Open Office.org (ďalej len OOo) tento problém rozhodne nemá. Takže sa vôbec nemusíte báť, či OOo dokáže otvoriť dokumenty vo formáte Microsoft Office, alebo si vašu prácu nebude môcť pozrieť používateľ iného balíka, pretože OOo disponuje bezchybným exportom do iných formátov. Práve naopak, vyzerá to tak, že mnohé konkurenčné spoločnosti s ich platenými produktami budú musieť akceptovať formát OOo a zaradiť jeho podporu do ich produktov. OOo formáty sú založené na technológii XML, čo je nesmiernou výhodou. Sú to vlastne komprimované súbory XML do formátu ZIP, čiže súbory sú v porovnaní s formátmi MS Office výrazne menšie. Navyše sú formáty OOo pri náhodnom poškodení na rozdiel od uzavretých formátov pomerne ľahko opraviteľné.

Ďalšou výhodou je export do formátu PDF praimo z prostredia OOo. Export do PDF je vo verzii 2.0 natoľko prepracovaný, že navyše zabijete dve muchy jednou ranou, a to tak, že OOo pre väščinu užívateľov hravo nahradí Adobe Acrobat. Nevýhodou je trochu pomalý štart Open Office.org aplikícií, ale túto drobnú chybičku krásy kvôli tisícom za MS Office isto rýchlo oželiete. A ak by náhodou nie, na internete sa nachádzajú rôzne tzv. „rýchlospúšťače“, ktoré tento problém ošetrujú.
OOo patrí k špičke v podpore jazykov. V súčastnosti existuje podpora neuveriteľných 60jazykov, medzi ktorými sa samozrejme nájde i podpora češtiny a slovenčiny. K slovenskej verzii nájdete na openthesaurus.tk aj thesaurus (synonymický slovník).


A čo v Open Office.org vlastne nájdeme?

Writer je klasická náhrada za MS Word.









Impress slúži k vytváraniu prezentácií.









Math je OOo komponent, ktorý sa používa na zápis a výpočet matematických rovníc. Neskôr je ich možné použiť v dokumentoch.









Draw – tu si nepredstavujte žiadny Photoshop, či ACD See, je to aplikácia pre tvorbu grafov, diagramov, rôznych náčrtov, plánov, či schém.









Calc plní úlohy tabuľkového editora, teda napr. MS Excelu.









Base je úplnou novikou, prichádzajúcou spolu s verziou 2.0. Je to aplikácia umožňujúca prácu s databázami na HSQL engine.







Download: a tu je už link pre stihanutie verzie 2.0.1

Tak a je tu záver. V prvom diele sme si ukázali náhradu za platené kancelárske balíky, teda Open Office.org. A čo to bude nabudúce? Budeme hľadať náhradu za profesionálny grafický software, takže sa je na čo tešiť! Ahoj nabudúce.


×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v C#, XNA a zajímá se o grafiku.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý