Zvoní veľkému Billymu na poplach?
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Zvoní veľkému Billymu na poplach?Zvoní veľkému Billymu na poplach?

 

Zvoní veľkému Billymu na poplach?

Google       Google       16. 1. 2006       15 797×

Postavenie operačných systémov Microsoft Windows je na trhu viac než dominantné. Niektorí ich nenávidia a zatracujú, iní ich milujú a prácu na PC si bez nich nevedia predstaviť. Takzvanej "anti-Microsoft" lige nespokojných užívateľov tento článok iste vyčarí na tvári úsmev.
..

Ak ste si do teraz mysleli, že MS Windows je jediné riešenie, ktoré vás dokáže dostatočne uspokojiť :), či už z hľadiska užívateľského prostredia alebo dostupného kompatibilného software, je možné, že ste sa mýlili. Medzi užívateľov sa pomaly dostáva operačný systém, ktorý je dôkazom toho, že exsistujú aj iné alternatívy, teda aspoň sa na nich pracuje. Ale teraz už prejdime k samotnému OS.

Jeho ctené meno: ReactOS

ReactOS je nový operačný systém kompatibilný s operačným systémom Microsoft Windows XP. Software určený pre Windows je teda plne schopný vykonávať svoju funkciu i pod ReactOS. Vývojári pracujúci na ReactOS si dali za cieľ dosiahnuť plnú kompatibilitu použitím podobnej architektúry a rozhrania. V budúcnosti chcú vývojári do ReactOS včleňovať stále nové verzie Win32 API a sledovať stav technológie vývoja operačných systémov, niekedy ho dokonca aj definovať.


A ako je to s aktuálnym stavom vývoja?
Momentálne sa ReactOS nachádza v alpha stupni vývoja. Aj ked teda ešte nie je úplne "dokonalý", už je použiteľný, ba dokonca je už u mnohých nadšencov používaný. Vývoj tohto OS však postupuje veľmi rýchlo, nové verzie sú vydávané približne v dvojmesačných intervaloch a tak je dosť pravdepodobné, že sa "čoskoro" dočkáme beta verzie. Najnovšia verzia nesie označenie 0.2.9. Podľa roadmapu sa však už pripravuje verzia 0.3, ktorá bude obsahovať už plnú podporu TCP/IP.


Ako a za koľko môžem ReactOS získať?
Získať ReactOS je pomerne jednoduché. Jednoducho si ho stiahnete z domovskej stránky. Na stránkach reactos.org je k dispozícii live verzia, pomocou ktorej si môžete ReactOS otestovať bez inštalácie, ale aj iso súbor kompletného inštalačného CD. Ďalším pozitívom celého projektu je fakt, že ReactOS je šírený pod licenciou GNU General Public License (GNU GPL). Pre tých, ktorí celkom presne (alebo vôbec) nevedia, čo to znamená, nezdaškodí malé vysvetlenie: Ak je software šírený pod touto licenciou, je jednoducho zadarmo. A teda inak to nie je ani s ReactOS :).


Pre zvedavcov i zopár screenshotov:



Download: Tu je odkaz na domovskú stránku ReactOS.

Aj keď si síce nemyslím, že som u vás týmto článkom drasticky zmenil pohľad na tému "Windows vs. X", dúfam, že sa vám článok páčil a ak vás ReactOS náhodou nezaujal, nezúfajte. Musíme myslieť pozitívne, veď keď sa zajtra ráno zobudíme, všetko bude možno inak a aj Windows bude zadarmo :D
Majte sa fajn, čaute.


×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v C#, XNA a zajímá se o grafiku.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý