× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Svítící podložka pod myš

[ http://programujte.com/profil/20356-martin-solar/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       18. 2. 2006       17 626×

Již vás přestala bavit vaše stará podložka pod myš? Není nic jednoduššího, než její vzhled oživit..

Podíváme se na nástroje, které budeme potřebovat. Jsou to: pilka (ruční, lupenková či přímočará), pilník, vtačka, fréza, podložka pod myš, kus plexi (minimálně velikosti podložky), 2 diody (nebo více), odpor (k diodám), tmel (nejlépe silikon), drát, vypínač, pájka a lepidlo.

Nyní můžeme začít. Plexi je většinou pokryto ochrannou folií, která brání poškození povrchu. Toho lze velmi dobře využít pro vytvoření náčrtku. Nejlepší je použít lihovou fixu (je dobře vidět). Když je návrh hotový, pustíme se do řezání. Kvůli vzhledu je důležité pilníkem poopravit hrany.

Po dokončení vašeho ideálního řezu se vrhneme na drážku pro diody a vedení drátu. Ta musí být ovšem dostatečne hluboká. Nechceme totiž, aby nám podložka nedoléhala ke stolu, nebo v opačném případě nevznikly hrboly na dráze myšky. K tomu využijeme frézu připevněnou na vrtačku.

Nyní si připájíme diody k drátům a přidáme k nim odpovídající odpor. Je zde použito napájení z PSU s pomocí standardní spojky, kterou znáte napřílklad od napájení HDD či CD (DVD)-Romky. Dle obrázku je využit červený drát pro + a černý pro mínus -. Díky tomu získáme 5 V a použitím odporu nám hodnota klesne na 3 V. Díky odporu lze snižovat svítivost diod. Čím větší odpor, tím menší svítivost. Pokud budete chtít, tak můžete v této fázi přidat vypínač.

Teď je ten správný čas na vyzkoušení. Pokud vše funguje, tak usadíme diody a dráty. Ty připevníme nejlépe čirým silikonem. Dorovnáme povrch nad drážkami dohladka a necháme zaschnout.

Jestliže používáte mechanickou myšku s kuličkou, stačí jen odstranit ochrannou fólii a jste hotovi, ale pokud optickou, tak musíte připevnit (přilepit) buď starší či novou podložku nebo kousek látky. Musím ovšem říci, že když to svítí jen po stranách, tak se mi to líbí více. Přidávam ješte pár obrázků.









Zdroj: www.metku.net

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006021701-svitici-podlozka-pod-mys/ ].