Ze sešitu číslicové techniky<br>0000 1011. díl – Diodová logika
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Ze sešitu číslicové techniky<br>0000 1011. díl – Diodová logikaZe sešitu číslicové techniky<br>0000 1011. díl – Diodová logika

 

Ze sešitu číslicové techniky<br>0000 1011. díl – Diodová logika

Google       Google       30. 3. 2006       17 449×

Dnes nebo kdykoliv jindy si v tomto článku můžete přečíst o tom, co to je diodová logika, jak se zapojení s ní chová a jak vlastně funguje.

První něco o tom, co to je. Je to vlastně funkční zapojení, které se skládá z diod a rezistorů, a umožňuje nám z něj vytvářet dvě základní hradla AND a OR a z nich potom skládat složitější zapojení. Diodová logika je poměrně rychlá – až 200 MHz. Rychlosti může bránit pouze parazitní kapacita diod, ale tento problém řeší takzvané rychlé diody.

Teď se již podíváme na některá zapojení. Prvním z nich bude logický součin. Jak vypadá tabulka funkce, to už by vám mělo být jasné, my si ale tabulku uděláme, jen s jiným obsahem. Zajímat nás budou samozřejmě i logické jedničky a nuly, ale především to tentokráte budou napětí. Zbytek vysvětlím na obrázku.


Na obrázku si můžete prohlédnout zapojení logického hradla AND složeného ze dvou diod a jednoho odporu. Nyní budeme postupovat podle tabulky: První připojíme oba dva vstupy x1 i x2 k zemi. Nyní poteče proud přes odpor a přes diody na zem, a tudíž na výstupu y nebude prakticky žádné výstupní napětí (jen 0,7 V), které se ztrácí na polovodičovém přechodu na diodě. I nadále budeme pokračovat dle tabulky a vstup x1 připojíme k Ucc a vstup x2 necháme na zemi. Dioda na vstupu x1 bude uzavřena a nepoteče jí žádný proud, ale přes diodu D2 poteče proud na zem, a tudíž se opakuje případ z minula, kdy byly obě diody připojeny k zemi. Totéž nastane, prohodíme-li výstupy. Ale pokud připojíme oba dva vstupy na Ucc, potom ani jednou diodou neprochází proud, a tudíž je celé napětí Ucc na výstupu y. A poprvé získáváme logickou 1.

Nyní jsem si řekli to podstatné o logickém součinu a přejdeme na logický součet. Budeme potřebovat tytéž součástky. Jeden odpor a dvě diody. Zapojení se ale bude celkem lišit.


Opět bude nejlepší to vysvětlit na obrázku. Prvně spojíme oba dva vstupy se zemí. Jak vidíme, diodami neprochází žádný proud a na výstupu je tudíž 0 V. Pokud ale jakoukoliv z diod připojíme na napájecí napětí (v našem případě je to 10 V), bude diodou tento proud procházet na výstup, na diodě vznikne úbytek asi 0,7 V a na výstupu tudíž bude přibližně 9,3 V a tato hodnota je považována za logickou jedničku.

Pro dnes to je nejspíš vše, příště si to ukážeme na příkladě.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Jiří ChytilAutor programuje ve VB, zajímá se o elektrotechniku, studuje na SOŠ Elektrotechnické - obor číslicová technika.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý