Slušná náhrada za Windows
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Slušná náhrada za WindowsSlušná náhrada za Windows

 

Slušná náhrada za Windows

Google       Google       6. 4. 2006       25 615×

Cílem tohoto článku je vás seznámit s docela dobře rýsující se open source alternativou za Windows NT/2000/XP. Rozhodně nechci vyvolat nějaké rozepře mezi komunitou Windows a Linux. Systém, který zde popíšu, není v žádném případě žádná horká novinka a někteří už o něm slyšeli.

Jak to začalo

Někdy v roce 1996 začala skupinka vývojářů pracovat na open source klonu operačního systému Windows 95, jehož název byl FreeWin95. Ovšem projekt se zastavil na jednom důležitém problému, a to na tom, jak má vypadat design systému. Na konci roku 1997 nebyly vidět žádné výsledky. Po nějakém čase se vývojáři rozhodli projekt opět vzkřísit s tím, že půjde o alternativu k Windows NT a název tohoto alternativního OS bude ReactOS. V roce 1998 začal vývoj nového jádra a základních ovladačů s co největší kompatibilitou s Windows NT.

V roce 2004 je jádro ReactOS již poměrně stabilní, mnoho aplikací API je před dokončením a existuje i základní GUI. ReactOS obsahuje Explorer – shell se základními funkcemi podobný Průzkumníkovi z Windows. V prvních verzích jde spustit mnoho aplikací pro Win32 včetně notepadu, Editoru registrů, CommandLine, AbiWord, Quake I a Quake II. Postupně se přidala podpora zvuku na některých kartách a byla vylepšena podpora sítě. Je tu dokonce i podpora Ext2 a dále boot loader GRUB, což dovoluje ReactOS koexistovat s linuxovými oddíly. Vývojáři pracují na zlepšení GUI, přidávají podporu sítí a multimédií, hardware Plug-and-Play. Další důležitou oblastí je podpora Javy a .NET. Úzce spolupracují s projektem WINE, aby mohli čerpat z jeho pokroku implementaci API Win32. V původním projektu byla plánovaná podpora DOSu, OS/2 a POSIX, ale byla zastavena, protože byla shledána jako nevýznamná.

V říjnu 2004 byl cíl pro verzi 1.0 stanoven jako stabilní implementace podmnožinou Windows NT 4.0 Workstation (ReactOS Workstation), včetně síťových protokolů TCP/IP, klientské i serverové podpory CIFS, OpenGL, DirectX a zlepšení podpory pro drivery Windows.

Několik screenshotů

Uvedené screenshoty jsou vybrané ze stránky projektu ReactOS.

Screenshoty RaectOS

Jak začít s ReactOS

Říká se: „Zvyk je železná košile.“ Není zase tak jednoduché přecházet z jednoho systému na jiný. Každý systém má něco do sebe a není stavěn na vše. Přechod z Windows na Linux není zase tak jednoduchý, jak někteří tvrdí. A to samé platí o přechodu z Windows na jeho klon ReactOS. Na stránkách projektu máte možnost stáhnout si několik verzí a jejich význam zde popíšu.

Live CD
Jedná se o image CD, které po stažení vypálíte na CD a pak z něj můžete nabotovat ReactOS.
Install CD
Image instalačního CD s instalací ReactOS. Díky tomuto CD můžete instalovat napevno ReactOS na svůj počítač, a to dokonce do vybraného oddílu na disku, takže můžete provozovat jak Windows, tak i Linux a ReactOS a v pohodě mezi nimi při bootování přecházet.
Preloaded with Qemu
Kompilace ReactOS a Qemu (virtuálního PC). Tato varianta je dobrá volba, ale bohužel náročná na výkon vašeho PC.
VWware player image
Obdoba kompilace Preloaded with Qemu, ale bez virtuálního PC VMware.
Source
Pokud vás zajímá, jak je ReactOS koncipován, můžete si stáhnout jeho zdrojové kódy anebo se dokonce sami podílet na jeho vývoji.

Má to ale své mouchy…

Bohužel, zatím se nedá tvrdit, že by ReactOS byl 100% náhradou za Windows. Přece jen je pořád ve stádiu vývoje a jeho kompletní dokončení bude ještě nějakou dobu trvat. Ale i přes to se dá použít na takové věci, jako je hraní některých her, provozování kancelářských aplikací, surfování po Internetu či posílaní mailů.

Mně osobně se na ReactOS nelíbí jeho GUI, které mi připadá neohrabané, není tak graficky pěkné jako ve Windows. No prostě mi nějak nesedí. Možná je to tím, že jsem příliš deformovaný Windows. Myslím si však, že GUI Windows je slušně zpracované. No ale doufám, že na tomto ještě vývojáři ReactOS zapracují a třeba vytvoří hodně dobré a uživatelsky přívětivé GUI.

Zatím je ještě čas dělat nějaké ukvapené závěry, třeba to ve finální verzi ReactOS ještě „Widlím“ natře. Necháme se překvapit. Ale rozhodně vývojáři ReactOS odvádí velmi dobrou práci a doufejme, že v tom jen tak nepřestanou.

Co na to náš „všemohoucí Bill“?

Název ReactOS nebyl zvolen jen tak náhodou. Vývojáři totiž očekávali nějakou reakci ze strany Microsoftu. Tato očekávaná reakce se dostavila koncem roku 2005. O co jde? Představte si, že máte na trhu těžce komerční produkt jako je Windows XP, na kterém se přiživuje i BSA, která svou propagandou spíše ničí komerční produkty (vysvětlím později v závěru). A na druhou stranu zde máte open source operační systém, který je 100% kompatibilní s Windows XP, je zdarma, je stabilnější a bezpečnější, má dobrou podporu. Logicky bych tedy volil ReactOS. Toho se Microsoft začal bát, protože ReactOS je v dnešní době v takovém stádiu, že se dá nasadit skoro bez problému v domácnostech a kancelářích pro základní aplikace.

Chybou Microsoftu by bylo ignorovat tuto skutečnost, a proto Microsoft kontaktoval vývojáře ReactOS s podezřením, že některé části kódu jsou vytvořené programátory, kteří měli přístup ke zdrojovému kódu Windows. Vývojáři ReactOS na toto reagovali tak, že pozastavili vývoj a vrhli se na audit zdrojového kódu.

V době, kdy píšu tento článek, je audit zdrojových kódů v 70 %. Lze tedy očekávat, že nejpozději do konce tohoto roku by mohl být hotový. Nejhorší noční můrou by mohla být pro Microsoft skutečnost, že už nejsou ti, kteří určují trend na poli IT technologií, ale že je to partička nadšenců open source. Bylo pouze otázkou času, kdy se najde někdo, kdo od základu začne dělat OS kompatibilní s Windows.

Pár slov závěrem

Doporučuji vám, abyste alespoň zkusili ReactOS a třeba se mezi vámi najdou i tací, kteří zjistí, že nepotřebují Windows ani Linux čí jiné OS, ale že jim bohatě stačí.

Teď bych chtěl dokončit to, co jsem nakousl o BSA. Já osobně souhlasím s tím, že krást by se nemělo. Na tomhle se s BSA shodneme. Ale oni jsou živeni z prodeje software a jde jim spíš o jejich podíl z prodeje a zájmy firem, které jsou na posledním místě. Teď probíhá kampaň, která má z mého pohledu destrukční následky: někteří známí přešli z Windows na Linux, protože jim Linux k jejich práci postačuje. Dále někteří přešli z Microsoft Office na OpenOffice.

Čeho vlastně BSA docílí? Toho, že lidi přejdou na alternativní software a přestanou používat komerční software. Zapomínají však na jedno, a to na to, že pokud se nějaký software přestane používat v masivním měřítku, postupně upadne v zapomnění. Představte si situaci, kdy přijde sekretářka žádat o místo a zaměstnavatel se jí zeptá, zda umí v MS Office. Ona odpoví, že neumí, ale že dobře ovládá OpenOffice. Pokud bude zaměstnavatel zvídavý, zeptá se jí, co že to je. A pokud bude sekretářka od rány, odpoví, že se jedná o dobrou free alternativu MS Office s možností využití ke komerčnímu použití. A pokud to bude zaměstnavateli pálit a trošku si to spočítá, zjistí, že ani snad nepotřebuje MS Office, ale že mu bohatě stačí OpenOffice. BSA tedy odvádí dobrou práci na poli open source a dokonce jí za to platí komerční firmy. BSA, děkuji ti za to, že jsi mnoha lidem otevřela oči v tom, že krást se nemá a že existují i alternativy software firem, jejichž zájmy hájíš.

To je vše, co jsem vám chtěl na závěr říci. A už jen poslední věta: „Prubnětě ten ReactOS!“

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v Assembleru, resp. v MASM32.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý