Gentoo - distribuce pro odvážné
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Gentoo - distribuce pro odvážnéGentoo - distribuce pro odvážné

 

Gentoo - distribuce pro odvážné

Google       Google       12. 4. 2006       15 423×

Chcete se něco dozvědět o této distribuci Linuxu a jak do něj instalovat aplikace? Tak čtěte tento článek.

Zadarmo nebo ne?

Někdo přejde na Linux jen proto, že slyšel, že je zadarmo, ale pozor na to, ne všechny distribuce jsou zdarma. Možná jste právě zažili menší šok, ale v pohodě to rozdýchejte. Placené distribuce nejsou většinové mezi distribucemi. Zde popisovaný Gentoo je zadarmo (my studenti nemáme moc peněz). Gentoo Linux si můžete zdarma stáhnout . Nejnovější verze je 2006.0 (já mám 2005.1).

Rozdíl oproti ostatním verzím

Gentoo je jako jedna z kde jsou všechny aplikace kompletně kompilované, což sice přinese delší dobu instalace, ale poté rychlejší práci v aplikacích, neboť se aplikace zkompilovaly přímo pro váš počítač. Gentoo, narozdíl od ostatních distribucí, nemá instalátor( i když ve verzi 2006.0 už je ale není ještě plně funkční), i když se na něm pracuje, což je ale také jeho výhodou, protože si můžete všechno přesně nastavit pro vás a také se dostanete více k tajům Linuxu.

Gentoo není na první pohled nijak odlišný. Grafická rozhraní KDE vypadají všude stejně :-)

Pro koho…

Gentoo rozhodně nemohu doporučit začátečníkům, i když já jsem začátečník, ale měl jsem pomoc s jeho instalací, která by pohodlným uživatelům Windows mohla přijít až příliš složítá. Takže pokud není mezi vašimi známými Linux Guru, tak byste se o ni měli pokusit až po nějakých znalostech Linuxu či pokud máte odvážného ducha :-).

O instalaci Gentoo

A teď už k samotnému Gentoo. Gentoo instalace je poměrně zdlouhavá, pokud se někomu zdá o 45 minutové instalaci se vším všudy, tak může klidně dále spát neboť se Gentoo kopletně kompiluje ze zdrojových kódů a záleží opravdu na výkonu vašeho PC. Na mém PC (880 MHz Celeron, 128 MB RAM) „instalace“ zabrala přibližně 4 až 5 dnů čistého času a na PC mého otce (Athlon 64 3200+, 768 MB RAM) řekněme 1 den s dodatečným softwarem jako je OpenOffice, Firefox atd.

Pokud vás neodradí dlouhá a složitá (i když jen trochu) instalace, po které si už budete jen užívat svého nového OS, tak je na stránkách výrobce kompletní dokumentace k instalaci a provozu systému v češtině.

Gentoo a instalace aplikací

Časem jistě dospějete k tomu, že budete potřebovat dodatečný software (dejme tomu třeba IDE KDevelop). Gentoo využívá místo binárních balíčků tzv. ebuilds, které jsou uloženy v adresáři /usr/portage. V tomoto adresáři jsou ebuildy uloženy v adresářích podle kategorií software. V adresáři takové kategorie je adresář s vaší aplikací a v té je několik různých verzí ebuildů, ve kterých jsou uloženy informace o velikosti, podporovaných architekturách, linku na soubor a dalších věci.

Portage je také potřeba aktualizovat aby jste měli co nejaktuálnější strom ebuildů.A tato aktualizace se provede pomocí rsync(utilita k ryhlému přírustkovému datovému přenosu) tímto příkazem:

emerge --sync

Pokus tedy chcete najít nějakou aplikaci pro váše Gentoo (přes emerge kompilujete zdrojáky upravené pro Gentoo), tak zadejte:

emerge -s kdevelop

Pokud vyhledáte nějakou aplikaci pomocí emerge, tak může nastat problém s tím, že vám to zobrazí jenom 3-5 posledních aplikací z několika těch, které souhlasí s vaším hledaným výrazem. Řešení jsou dvě, jedno je, že pokud používate konzoli, tak jen použijete posuvník nebo přímo v textovém režimu použijete pro vyhledávání:

emerge -p hledanyvyraz | less

Tímto se vám budou vyhledané výsledky zobrazovat po obrazovkách, které přepínáte mezerníkem a ukončujete to klávesou q.

Některým aplikacím nestačí pouze jeden ebuild, takže si stahují další, například dodatečné knihovny pro konkrétní aplikaci, a pokud tedy budete chtít vědět, co se všechno zkompiluje, tak zadejte:

emerge -p kdevelop

A teď už jen zbývá zadat a vesele kompilujete:

emerge kdevelop

V momentu, kdy jste stiskli Enter, se prohledal adresář /usr/portage/distfiles, kam se stahují všechny aplikaci a kde hledá už vámi staženou aplikaci. V případě, že ji nenajde, tak si všechny potřebné soubory stahuje z Internetu. Může ale nastat případ kdy budete chtít pouze balíček stáhnout a ne kompilovat. To provede zadáním:

emerge --fetchonly

Takovýmto způsobem se instalují všechny aplikace a teď by asi bylo na místě si říci, jak je odinstalovat.

Takže odinstalovat můžete dvěma způsoby. Ten první je s arugementem --clear nebo bude stačit pokud zadáte jako argument -c (malé c). Pro odebrání balíčku zadejte:

emerge -c nazevaplikace

Nebo můžete použít i následující syntaxi, která je však delší, ale funguje stejně:

emerge --clear nazevaplikace

Druhou možností je použití argumentu --unmerge nebo jeho kratší verzi -C (velké C). Rozdíl těchto dvou možností si popíšeme v následujícím odstavci.

emerge --unmerge nazevaplikace

nebo

emerge -C nazevaplikace

Taže teď vás jistě zajímá, proč jsou dvoje možnosti, které se na první pohled liší jen velikostí c. Ale tím to samozřejmě není. Ta první možnost s malým c smaže pouze jen nainstalovanou aplkaci, ne věci na ní zavislé, ale verze s velkým C smaže aplikaci i věci, na které je závislá. Z toho vyplývá, pokud si nechcete odebrat nějaké knihovny nebo součásti systému, tak používejte pouze argument s malým c.

Pozn.: Z těchto dvou možností mi pouze fungovala možnost s argumentem --unmerge (-C), u té druhé mi to zobrazilo zprávu, že nenašel balíček k odebrání, přitom obě možnosti nabízí nápověda :).

Pokud máte zájem prozkoumat možnosti emerge podrobněji, tak se více informací naučíte v nápovědě. A k tomu stačí zadat:

man emerge

Jste-li čerstvými začátečníky v Linuxu, tak pomocí man (manual) můžete zobrazit nápovědu ke všem příkazům. Stačí jen:

man a_přislušný_název_přikazu

Aktualizace systému

Určitě se vám stane, že používáte nějaký software a zrovna vyšla jeho nová verze a nabízí nové možnosti, které by se vám mohly hodit. Gentoo pro vás nabízí velmi jednoduché řešení a tím je argument --update u příkazu emerge. Takže pro update aplikace vám stačí zadat jen:

emerge --update nazevaplikace

Tento příkaz vám akualizuje pouze danou aplikaci, ale samozřejmě je možno aktualizovat včetně ebuildů, na kterých je aplikace závislá a to přidáním argumentu --deep

emerge --update --deep nazevaplikace

Někdo třeba bude chtít aktualizovat všechny svoje aplikace s jejich závislostmi, a tak mu stačí zadat world místo názvu aplikace či balíčku:

emerge --update --deep world

Doporučuji ovšem před aktualizací aktualizovat portage (uvedeno výše), aby systém věděl o všech aktuálních verzích ebuildů.

Uvedu příklad: Před aktualizací portage by se mi aktualizovalo 82 ebuildů, kdežto po aktualizaci portage 102 ebuildů.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se věnuje programování v C/C++,GTK pod GNU/Linux a HW.Mimo jiné rád čte,odpočívá,jí a rád si zaspeakuje anglicky.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý