Rozhovor s adminy Webgame
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Rozhovor s adminy WebgameRozhovor s adminy Webgame

 

Rozhovor s adminy Webgame

Google       Google       1. 5. 2006       15 290×

Rozhovor s adminy on-line hry webgame

Webgame je asi nejznámější on-line hrou v Čechách a na Slovensku. Webgame (dále jen WG) hraje každý věk přes 30 000 lidí a mezihry průmerně 15 000. Po grafické stránce přiliš nevyniká, zato možností je více než dost. Nabízí se několik státních zařízení, ovšem jak již tomu ve virtuálním světě bývá, hraje se hlavně na válečnictví. K dispozici je plno možností jako vstup do aliance, prodej zboží (a samozřejmě nákup), fórum a mnoho dalších věcí. A vše je relativně bez bugů (bug = chyba), protože WG řídí zkušení lidi. Narozdíl od většiny her jej vede veliký tým a každý se stará o něco jiného. Teď budu mluvit z hlavy, ale mělo by to být 20–30 lidí. Pokud jste vášniví objevitelé on-line her, určite jste již dávno zjistili, že plno her je vlastně takovou malou neoriginální rozpadlou kopií (v 99 % případů). Ještě zpátky k WG. Toto je opsané z úvodní stránky WG:

Webgame byla spuštěna 19. 11. 2001 a od té doby si ji zahrály desítky tisíc hráčů z Čech a Slovenska. Webgame se odehrává v blízké budoucnosti, snaží se být realistická a odrážet zákonitosti, které jsou v normálním světě. K jejímu hraní Vám stačí pouze internetový prohlížeč…

A ještě aby to bylo kompletní, pokusil jsem se získat rozhovory s několika adminy.

HypnoticaL

HypnoticaL je antimulti, stará se o dodržování pravidel ve hře.

Redaktor: Dobrý den. Můžete se nám na začátek představit?

HypnoticaL: Zdravím Vás i čtenáře. Jsem student gymnásia v Opavě a při studiu dělám antimultiho pro on-line hru Webgame. Pracuji pro tyto stránky již více než rok a hru hraji již přes tři roky.

Redaktor: Co to znamená antimulti? Jaké máte povinosti?

HypnoticaL: Antimulti je osoba, která se snaží potírat nepravosti ve světě Webgame. Tudíž trestá ty, kteři poruší nějaké z pravidel, zejména pak nejzákladnější pravidlo o tom, že jedna osoba může mít jediný účet, se kterým hraje. Protože Webgame hraje 30 000 zemí, je tato práce časově náročná.

Redaktor: Jak Vám tedy příchod do admin týmu změnil život?

HypnoticaL: Změnil se v tom, že mohu svůj volný čas věnovat práci pro hru, kterou mám rád, a pro lidi, kterým mohu říkat přátelé. Ale pořád je to jen hra, a tak samozřejmě nemůže mít přednost před důležitějšími věcmi v životě.

Redaktor: Říkáte, že práci máte rád. Uvažoval jste přesto někdy o odchodu? A jak vnímáte odchod druhého admina Kage?

HypnoticaL: Samozřejmě, že jsem někdy o odchodu uvažoval, napadne vás to vždy, když končí nějaký váš kolega. Kage jsem měl velmi v oblibě z různých WG srazů a samozřejmě z konverzace přes WG poštu či ICQ, a tak mě jeho odchod velmi mrzí. Ale jak už jsem říkal, pokud v tom bylo něco vážného z realného života, tak by to měli hráči omluvit. Samozřejmě chovaní vůči kolegům (myslím tím teď administrátora a majitele hry Spidera) je něco jiného, ovšem to už je jen mezi nimi.

Redaktor: Jak jste se dostal do admin týmu? Muselo to být přeci složité, když říkáte, že hru hraje 30 000 zemí.

HypnoticaL: Loni v únoru byl vyhlášen konkurz na nápovědy a po úspěšném vypracování psychologického testu a vědomostního testu jsem byl přijat. Po dalším půl roce mi bylo na srazu admin týmu nabídnuto místo moderátora, jelikož dva stávající moderátoři šli dělat právě Antimulti funkci. A nyní, před více než měsícem, jsem byl navrhnut jako kandidát na funkci antimultiho, za nějakou dobu odsouhlasen a přijat. Myslím, že pokud někdo má zájem dělat něco pro hru, tak ho admin tým nebude odmítat, pokud je na tuto práci dostatečně kvalifikován, to říkám zejména proto, že chodí hodně pošty o tom, že by někdo rád dělal vývojáře, ale znalosti jeho programování bohužel nejsou dostatečné. Ale i tak nás těší zájem o hru.

Redaktor: Zpět k vašemu postu antimultiho. Je „kriminalita“ na WG vysoká?

HypnoticaL: Ve světě Webgame existuje víc druhů kriminality – neškodná a závažná. Té první je samozřejmě hodně, ale jsou to většinou lidé, kteří hře neškodí a nezasahují do bojů o umístění. Té závažné je výrazně méně a myslím, že si s ní dokážeme poradit.

Redaktor: Říkal jste, že se závažná porušování pravidel objevují. Jaká to jsou porušování a jaká nejhorší věc od lidí venku se Vám přihodila?

HypnoticaL: I zde musím rozdělit porušení pravidel na dvě různá. První s použitím další země ke svému obohacení a získání výhody před ostatními a druhé, které je ale samozřejmě výjmečné, je využivání chyb ve hře. Ta druhá možnost se nicméně po velkých bezpečnostních opravách nestala delší dobu. Nejhorší věc byla asi ta, když si před tři čtvrtě rokem skupinka hráčů přidávala zboží a kola, samozřejmě byli odhaleni a smazáni.

Redaktor: Stalo se už, že nějaký hacker prolomil Váš systém a odcizil hesla a přihlašovací jména? Je to vůbec možné?

HypnoticaL: Toto se nestalo a jelikož je bezpečnost na prvním místě od příchodu Spidera a Kageho do hry, tak si myslím, že je šance minimální.

Redaktor: Děkuji Vám za rozhovor. Je nějaká věc, kterou byste chtěl vzkázat našim čtenářům, možným hráčům nebo již hrajícím hráčům?

HypnoticaL: Bylo mi potěšením Vám moci odpovídat na dotazy. Čtenářům, kteří hru nezkusili, bych rád vzkázal, že pokud mají chvilku, ať zavítají na naše stránky a třeba zjistí, že by je něco takového mohlo bavit, a najdou si u nás zábavu a nové přátele. Hráčům, kteří již hrají, bych rád připomenul, že se jedná o zábavu, a mohli by se snažit být čestnější, úmístění není to nejdůležitější. A začínající hráči by si měli uvědomit, že úspěch nenajdou přes noc a nesmí se nechat odradit počátečními neúspěchy.


Am I Evil

Moderátor fór, stará se o dodržování pravidel na fórech.

Redaktor: Dobrý den. Předem se nám, prosím, představte a seznamte nás s Vaší funkcí v admin týmu.

Am I Evil: Dobrý den :-) Mé jméno je Petr a hru Webgame hraji pod nickem Am I Evil. Funkce, kterou na WG zastávám, je moderátor fór. Tato funkce představuje starání se o fóra na serveru webgame.cz, učení nápověd atd. Jedná se tedy hlavně o usměrňování hráčů v morální oblasti příspěvků, správnosti umístění příspěvku ve správném tématu a také musím čistit fóra od spamu atp.

Redaktor: Jak dlouho WG hrajete a jak jste se dostal do admin týmu?

Am I Evil: Webgame hraji od dubna roku 2004, tedy přibližně 13 věků hry. A můj začatek v admin-týmu? Předcházela práce nápovědy, kterou jsem dělal od 30. věku hry a ve 33. věku hry jsem se dostal do admin-týmu jako moderátor. Tuto práci mi nabídl vedoucí info-týmu, hráč Elpasso.

Redaktor: Jak vypadá vaše každodení práce?

Am I Evil: Většinou, když se naloguju do pracovní země, projdu si fóra a ty pročistím… Strávím nad tím pár desítek minut a tak to udělám několikrát denně. Vyřeším poštu a zbytek věcí spojených s prací a odejdu :-)

Redaktor: Uvažoval jste někdy o odchodu z týmu? A jak vnímáte odchod serveraře Kage?

Am I Evil: Popravdě jsem o odchodu z týmu uvažoval, ale to ještě v době, kdy jsem zastával práci nápovědy, a bylo to z nedostatku času. Práce moderátora není časově tak náročná, takže není problém ji dělat. Kage-ho chování mě zklamalo, více se k tomu nebudu vyjadřovat :-)

Redaktor: Četl jsem v seznamu prací, že můžete mazat velké spammery, ovšem ještě nikdy jsem se s tím nesetkal. Je to pravda?

Am I Evil: Jako moderátor můžu hráčům zamezit psaní na fóra pomocí tvz. bobříku na 24/48 hodin, ve výjimečných případech do odvolání, nebo jednoduše příspěvky mazat, ale mazání hráčů za tyto prohřešky či udělování jiných trestů má na starost soudce.

Redaktor: Tak to bude asi vše. Děkuji Vám za rozhovor a ještě, než utečete, máte nějaký vzkaz pro čtenáře, začínající hráče či již hrající hráče?

Am I Evil: Že by si měli nejdřív uvědomit, co udělají, protože by toho mohli sami litovat, a to jak na wg, tak v životě :-) Jinak wg je super hra, ale nic se nemá přehánět :-)


Broookes

Broookes je jedním z nápověd, stará se o pomoc nováčkům i zkušenějším hráčum ve věcích neznámých.

Redaktor: Dobrý den. Můžete se nám na začátek představit a říct vaší funkci v týmu?

Broookes: Co říct o sobě? Jmenuji se Lukáš, táhne mi na dvacet a v současné době dokončuji studium na příbramském gymnáziu, takže mě zanedlouho čeká dost důležitý krok v životě – matura. Moje funkce? V současné době pracuji v Info teamu na pozici nápovědy. Radím hráčům v otázkách pravidel, ale i dalších věcí potřebných k úspěšnému zvládnutí hry.

Redaktor: Jaké máte v pozici nápovědy pravomoce?

Brookes: Jako nápověda téměř žádné pravomoce nemám, pouze povinnosti. Oproti ostatním hráčům mám navíc pouze přístup na Fórum nápověd.

Redaktor: Jak dlouho hrajete Webgame?

Brookes: K WG jsem se dostal někdy před asi třemi lety. Teď už to nevím přesně, ale začínal jsem, když bežel asi třináctý věk.

Redaktor: Co obnášel příchod do WG týmu? Změnil se Vám nějakým zásadním způsobem život?

Brookes: Rozhodně to znamenalo spoustu úkolů navíc. Dotazy se z hráčů jen sypou a nápovědy musí stíhat odpovídat. Krom toho jsem ale jako odměnu poznal spoustu super lidí a zjistil, že admini nemusí být jen něco nadpozemského, jak to hráčům často připadá, ale že jsou to lidé jako my. Život se změnil tím způsobem, že jsem na wg začal trávit víc času a méně času jsem věnoval realnému životu. Před tím by se ale hráči měli vyvarovat, pokud nechtějí špatně dopadnout.

Redaktor: Baví Vás ještě po takové době WG? Uvažoval jste někdy o odchodu z admin týmu? A co si myslíte o nedávném odchodu jednoho z hlavních adminů, serveraře Kage?

Brookes: Některé věci člověka baví pořád. Rozhodně jsem ještě nevyzkoušel všechny možnosti wg a mám ještě pořád dost cílů, kterých bych chtěl jako hráč dosáhnout. Ale oproti začatkům už nadšení opadlo. V současné době jsem se víc zaměřil spíš na práci v teamu než na pozici hráče, a tím jsem dostal novou rovinu pohledu na tuto hru. Trefná otázka. Zrovna mezihra, která v pátek (28. 4. 2005) skončila měla být mou poslední a měl jsem v plánu odchod… Nakonec jsem věci přehodnotil a u teamu zůstávám, dokud to půjde. Ohledně Kageho bych nechtěl vynášet horlivé soudy, protože nevím, co za tím opravdu stálo. Ale ať tam bylo cokoliv, beru to jako podraz minimálně na hráče, kteří museli čekat o hodně déle na spuštění hry.

Redaktor: Děkuji Vám za rozhovor. Je nějaka věc, kterou byste chtěl vzkázat našim čtenářům, možným hráčum nebo již hrajícím hráčům?

Brookes: Webgame je super hra, která vás může mnohé naučit. Nic se ale nemá přehánět, protože reálný život je trochu jiný. Děkuji Vám a nashlednou.


Boužel, hlavní admin Spider je příliš zaměstán nastavováním nového věku. Jsem s ním domluvený na rozhovor někdy po 1. 5. 2006. Obrázky budou, až administrátoři spustí hru (dle plánu po 12. h)


×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zajímá o webové technologie a jejich zabezpečení. V současné době je v psaní článků neaktivní, avšak snaží se pomáhat začínajícím programátorům v diskuzním fóru. Studuje na vojenské škole v Moravské Třebové.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý