Formát AAC
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Formát AACFormát AAC

 

Formát AAC

Google       Google       8. 5. 2006       21 238×

Formát AAC, jehož název a taky přípona jsou zkratkami slov Advanced Audio Coding, poskytuje velice dobrý poměr cena-výkon, a to především díky velice pokročilému kódování, se kterým se MP3, přesto že je nepopulárnější, nemůže rovnat. MP3 je zkrátka už překonané, a to nejen AACčkem, ale i třeba formátem OGG Vorbis.

Za vznikem tohoto formátu stojí světoznámé Dolby, ale i třeba Sony a další.

AAC zhlédl svět ve druhém čtvrtletí roku 1997. Mluvit se o něm ale začalo až před několika lety. A na scénu se, přes mezi uživateli zakořeněné MP3, dostává jen těžko, ani jeho podpora v audio přehrávačích (moc se mi sem nehodí psát, jak je zvykem MP3 přehrávačích) není valná. A to přesto, že již v datovém toku 128 kb/s je kvalita nahrávky téměř nerozeznatelná od originálu, zatímco u MP3 jsou to hodnoty nad 160 kb/s. Pokud se podíváme na minima slušné kvality, je to 128 kb/s pro MP3 a 96 kb/s pro ACC. Formát i v jeho vylepšených verzích AC2 a AC3 je používán především jako doprovodný zvuk k videosouborům, např. MPEG2

Jak se vůbec kóduje

No, vezmu to po krocích. Takže některé zvuky jsou stejné v levém i v pravém kanálu. Ty se tedy z jednoho kanálu vymažou. Zvuky, které jsou pro nás jen obtížně slyšitelné (pod 16 Hz a nad 20 kHz, i když k 20 kHz slyší jen málokdo) a zvuky, které zanikají pod jinými zvuky se smažou. Je, vlastně jako u všech formátů, využito lidské nedokonalosti, tedy nedokonalosti lidského ucha. Kódování se vlastně nijak moc neliší od jiných, ale je mnohem propracovanější a pracuje s větším počtem atributů.

Formát AAC, abych dodal ještě něco k jeho výhodám, podporuje vícekanálový zvuk (údajně až 48 kanálů) a jeho dekódování nepotřebuje tolik výkonu, jako některé jiné formáty. No a pokud jste někdy zkoušeli kódovat MP3 na kvalitu 96 kb/s, tak víte, že je to nic moc, ale AAC je i při této kvalitě poslouchatelné. Sílu tohoto formátu si uvědomila společnost Apple, a tak je podporován samotnými přehrávači iPod.

Je navržen pro snadné a všestranné použití. Konkurencí by mohl být snad formát MP3Pro, který má také velice kvalitní zvuk i při nízkém bitrate. Ten pochází od Coding Technologies a slibuje CD kvalitu už při neuvěřitelných 64 kb/s. Zajímavý je vložený článek Komprimovaný zvuk: Poznáte rozdíl? na stránkách: pcworld.cz.

Pokud byste se chtěli dozvědět více, tak na stránkách audiocoding.com je toho docela dost, bohužel ale v angličtině.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Jiří ChytilAutor programuje ve VB, zajímá se o elektrotechniku, studuje na SOŠ Elektrotechnické - obor číslicová technika.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý