Anifest – 4.–10. května
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Anifest – 4.–10. květnaAnifest – 4.–10. května

 

Anifest – 4.–10. května

Google       Google       10. 5. 2006       8 721×

Mezinárodní festival animovaných filmů Třeboň 2006

  • Sobota 6. 5.
  • Neděle 7. 5.
  • Pondělí 8. 5.
  • Uterý 9. 5.
  • Středa 10. 5.
  • Shrnutí

Sobota

Sobotu jsem zasvětil filmům. A tak jsem poslední den Workshopů strávil sledováním snímků v kině. Byly moc pěkné, i techniky, které autoři používali. Jak už plastelína, loutky nebo kreslený film, tak i 3D grafika. Odpoledne jsem neváhal a vylezl na třeboňskou věž, abych pořídil pár pěkných snímků.


Fotografie


Neděle

Nebyl jsem na Anifestu – rodinné důvody. Ale i za mojí nepřítomnosti se konalo velice pěkné profiforum, kde se prezentovalo Studio Clayart (Německo) a dále také pěkné filmy jako příběh hraček a Princ Egyptský. A večer od devíti hodin hrála v plném proudu kapela Monkey Business.


Pondělí

Tento den jsem se zúčastnil semináře „Výuka animace na školách“. Seminář vedl Thomas Renoldner z Rakouska, který už patnáct let vyučuje animaci.

Hned na začátku nám předvedl své vybavení – jednoduché malé snímací studio napojené přes digitální kameru na Apple. Vysvětlil, jaká je nevýhoda používání fotoaparátu při animaci. Nevýhody jsou jasné, jedna z největších je ta, že fotoaparát má velké rozlišení. On sám prý zastává kameru a určitý software, kde se může dívat i o několik snímků zpátky anebo si současný stav přehrát. Tudíž by se neměl v žádném případě dopustit chyby. Na Apple doporučuje dva softwary – iStop Morión a Frame Thief. Pro PC pak Stop Morión Pro.

Po této diskuzi jsme se vrhli na další problém – když někde na škole vyučuje animaci, tak u toho přenosného studia s ním může dělat maximálně jen pět dětí. Ale co se zbytkem, když jich zrovna máte učit 25? Nejdříve zkoušel jednoduché řešení – sestrojil dřevěnou pixlu, kterou vylepil bílým papírem, a vložil do ní zářivku. A místo víka dal lehce průsvitné plexi, na kterém byl nalepen rámeček (rámeček určoval pozici celého dění animace a zajistil, že nemusel pokaždé měnit v přenosném studiu zoom kamery). Na tom plexi seshora byla ještě nalepená taková jehlice na zachycení papíru.

Díky tomuto zajistil, že všechny děti měly co dělat, jediný problém byl v tom, že když jich měl vzít třeba dvacet, tak to pořád činilo problém na objem. A tak si nechal zhotovit jednoduché primitivní ohlé plexi, pod které dal zářivku, a bylo to. Bez problémů, jednoduchý a skladný. A hned nám dal zkoušku, a tak jsme popadli stoly, dali je k sobě, rozbalili jsme načiní a popadli tužky.

Po chvilce už lezly první výtvory na svět.


Fotografie

Hned po tomto semináři následoval seminář o softwaru. Tak jsme si vyslechli přednášku o technologiích od těch nejstarších systémů od firmy Leitch až po ty nové. Tyto systémy vyžadují ale velké finanční obnosy. Jedno z nejlevnějších studií je asi Pinnacle studio. Je jednoduché a pochopí ho i malé dítě. Jediná nevýhoda je to, že novější verze vyžaduje silnější HW.

Po obědě pak následoval seminář o financování workshopu. Ale toho jsem se nezúčastnil kvůli spěchu.




Úterý

Tento den byla otevřená komiksová dílna, a tak jsem neváhal a zašel jsem se tam podívat. Vedl to nějaký pán a jednalo se o zábavu pro děti, které si mohly nakreslit komiks nebo doplnit ke komiksu slova.


Fotografie

Večer následovalo to, na co se čekalo celý týden – slavnostní zakončení Anifestu 2006 a vyhlášení výsledků soutěží. Ukončení se konalo v třeboňském kulturním středisku Roháč. Ve velkém sálu už byla spousta významných hostů, třeba ministr kultury Vítězslav Jandák. Ceremoniál natáčela celou dobu televize Gimi a ČT 1. Slavnostní zakončení bylo pojato zase divadelním představením s navázáním na slavnostní zahájení. Celý děj se odehrával u soudu, kdy naši dva detektivové vyslýchali podivné svědky, kteří byli představeni soudu. Každý svědek pak vyhlašoval určitou kategorii. A nebyli to jen svědkové, ale i významní hosté, třeba právě Vítězslav Jandák, který předával ocenění autorovi Liboru Pixovi za studentský film PsyCHo. Cen bylo rozdáno mnoho a vždy po příchodu autora byli puštěny důkazy (kousky snímků) a pak následovala autorova řeč a pak rozsudek soudu. Jednalo se o vtipné tresty. Příkladem bylo třeba venčit každý den čápa, oprašovat prach z čápa apod.

Vidíte, na to nejdůležitější bych zapomněl. Po gratulaci předávajícího dostal autor kytici a skleněného čápa. Některé kategorie měly i finanční odměnu.

Už jsem se zmínil o divných svědcích, kteří byli zváni na pódium. Jednalo se třeba o malou holčičku, papouška, uklízečku, dědečka (byli to herci). Asi nejvíce mě zaujal papoušek, který tam začal dělat beat box, a jeden z detektivů začal tancovat break dance. Jednu cenu dokonce přišla vyhlásit vybraná divačka z publika. Asi nejhlavnější cenu převzala Michaela Pavlátová s krátkým filmem Karneval Zvířat. Tento snímek měl erotický nádech.

Po vyhlášení výsledků a rozdání cen, které poputují třeba i do vzdáleného Japonska, si všichni stoupli na pokyn soudce a začala hrát hymna Anifestu. Po tomto ceremoniálu následoval raut v prostorách Roháče. Bylo zde k nalezení jídlo a pití, několik desítek (stovek) sklenic vína a koktejly od Jemesona. Po rautu nastoupila na pódium kapela Sto zvířat. Vyhrávali do 12.30, pak vše skončilo.


Fotografie


Středa

Dneškem vše končí, v kinech se pouští vítězné snímky a animace od dětí, které vznikly na wokshopech.

Veškeré výsledky najdete na www.anifest.cz.


Shrnutí

Přes tento týden bylo doslova město přelidněno. Sjely se sem tisíce hostů z celého světa. K vidění tu bylo mnoho pěkných filmů a akcí, které stály za to, abyste se jich zúčastnili, jelikož takové vědomosti vám někdo neposkytne jen tak. Byla zde spousta nových akcí oproti minulému roku. Pořadatelé si dali velice záležet na tom, aby Anifest plynul bez potíží. Dokonce i počasí bylo příjemné. Mimo to, že zde můžete sledovat veškeré akce, máte možnost seznámit se s novými přátely a navázat kontakty. A kdyby se vám ani toto nelíbilo, tak věřte, že Třeboň je nádherné město, které vám náladu určitě spraví. A tak věřím, že příští rok nebudete váhat a přijedete se podívat na šestý ročník Anifestu!

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor tvoří grafiku v 3Ds Maxu.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý