Bezpečnostné problémy Skype
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Bezpečnostné problémy SkypeBezpečnostné problémy Skype

 

Bezpečnostné problémy Skype

Google       Google       21. 5. 2006       14 258×

Program Skype je písaný tak, aby sa naň dal veľmi ťažko uplatniť reverseengineering, je teda veľmi ťažké hľadať v ňom chyby. Autorom sa to však po vynaložení veľkého úsilia podarilo aspoň čiastočne. O technológii Skype sa vyjadrili, že je to jedna veľká čierna skrinka. Okrem toho, že ako prví podrobne opísali technológiu, ktorá je za týmto programom skrytá, odhalili aj niekoľko fatálnych bezpečnostných problémov. Prvým závažným problémom je heap overflow, pomocou ktorého možno nabúrať ktorýkoľvek počítač, na ktorom Skype beží. Predpokladáme však, že túto chybu autori Skype čoskoro opravia. Oveľa závažnejší problém vyplýva priamo z architektúry Skype. Tým, že si autori dali záležať na tom, aby bolo náročné pochopiť protokol, pomocou ktorého Skype komunikuje, dôverujú každému, kto to dokáže (autori mylne predpokladali, že rozlúštiť protokol Skype sa nikomu nepodarí).

Je tak možné napríklad požiadať o otvorenie spojenia na ktorúkoľvek adresu IP a port, a teda vykonať sken vnútornej siete používateľa bez ohľadu na to, či sa za ním nachádza ešte firewall. Problémom systémových administrátorov, ktorí by chceli zakázať používanie Skype na sieťovej úrovni, bola nemožnosť jednoznačnej klasifikácie prevádzky Skype – používa náhodné UDP aj TCP porty. Autori prednášky však prišli na spôsob, akým blokovať aspoň UDP traffic (ktorý však nie je nevyhnutný na fungovanie Skype), no takisto prišli na to, ako spraviť Skype „hluchým a nemým“, teda znemožniť mu posielať hlasové dáta. Autori poukázali aj na to, že v prípade spustenia Skype sa chtiac nechtiac môžete stať „prestupnou“ stanicou pre iné hovory Skype, čo vám napr. v prípade pomalej linky alebo linky s rátaným objemom dát môže priniesť ďalšie nepríjemnosti.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

2 názory  —  2 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Stavebnice umělé inteligence 1

Stavebnice umělé inteligence 1

Článek popisuje první část stavebnice umělé inteligence. Obsahuje lineární a plošnou optimalizaci.  Demo verzi je možné použít pro výuku i zájmovou činnost. Profesionální verze je určena pro vývojáře, kteří chtějí integrovat popsané moduly do svých systémů.

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý