Je libo kabel, nebo raději éter?
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Je libo kabel, nebo raději éter?Je libo kabel, nebo raději éter?

 

Je libo kabel, nebo raději éter?

Google       Google       26. 5. 2006       16 631×

Podrobné srovnání internetových připojení.
Internet se stal neodmyslitelnou součástí moderního života. Pokud jej ale chcete využívat opravdu naplno, je třeba dobře zvážit způsob připojení. Při pečlivém výběru internetového poskytovatele získáte nejen kvalitnější služby, ale navíc můžete i ušetřit.

Multimediální aplikace – ať už slouží pro zábavu, vzdělání či komunikaci – mají vysoké požadavky nejen na přenosovou rychlost, ale také kvalitu spojení a rychlost odezvy serveru. Rychlý internetse navíc může hodit pro tzv. teleworking – práci na dálku. Umožňuje totiž lepší přístup k firemním prostředkům (třeba pomocí protokolu FTP) nebo například vzdálené ovládání fi remního počítače (aplikace Vzdálená plocha ve Windows atd.).

Není rychlost jako rychlost

Mezi pevnými připojeními vedou poskytovatelé xDSL služeb a kabelových připojení, naproti tomu bezdrátový přístup je nejčastěji nabízen prostřednictvím Wi-Fi pracujících v bezlicenčním pásmu na frekvenci 2,4 Ghz a 5 Ghz. Všichni tito poskytovatelé nabízí trvalý vysokorychlostní přístup k Internetu, ovšem jejich služby se liší. Pokud chcete Internet využít jen v nejzákladnější podobě – na výběr pošty a vyhledávání informací, jistě vás uspokojí nejlevnější tarify. Ale pozor: i v nejnižší cenové hladině může správný výběr ušetřit spoustu času a peněz! Popisovaná připojení nabízejí nejčastěji asymetrické rozdělení rychlosti – tedy vyšší datovou propustnost směrem k uživateli než od něj. Toto rozdělení kapacity vyplývá jednak z technického přizpůsobení linky, ale také ze zastaralého názoru, že uživatel potřebuje data z Internetu získávat a ne je nabízet. Asymetrické rozdělení kapacity je velkou překážkou v provozování aplikací výměnných sítí nebo datových a souborových serverů. Symetrické rychlosti ale nabízejí pouze někteří poskytovatelé bezdrátového připojení. Všechny zájemce určitě potěší zpráva o opakovaném zvýšení rychlosti u nejznámějších kabelových poskytovatelů Internetu. Také jejich cenová politika nabízí optimistický výhled do budoucna – služby se zlevňují, nebo alespoň dlouhou dobu nezdražují. Poskytovatelé bezdrátových připojení přes Wi-Fi však na tyto cenové přestřelky bohužel nijak nereagují.

ADSL

Telefonní síť představuje jednu z nejrozšířenějších infrastruktur, proto bylo přirozené ji využít také k připojení na Internet. ADSL je výhodné pro domácnosti a menší podniky, jelikož cena je několikrát nižší než u symetrických služeb. Pásmo pro přenos informací se rozděluje v poměru 1:8, rychlosti se pohybují od 512/128 kb/s do 4 096/512 kb/s v cenovém rozmezí 450 až 1 600 Kč bez DPH pro domácí uživatele. Linku lze s určitými omezeními teoreticky provozovat na všech místech, kde je rozvedena telefonní síť. Vzdálenost od ústředny nesmí být větší než 2 až 5 km (v závislosti na kvalitě kabeláže a rychlosti). Poskytovatelé se tedy podle tohoto trendu snaží zvýšit počet ústředen, a rozšířit tak dosah i kvalitu nabízených služeb. Pro zavedení služby je nutná aktivní telefonní přípojka s telefonním číslem. Instalace dnes nevyžaduje přítomnost technika – poskytovatelé nabízí možnost zaslat tzv. samoinstalační balíček. Ten obsahuje modem, splitter (zařízení pro oddělení datového a telefonního signálu), kabely a podrobný návod pro zapojení a konfiguraci modemu. Zprovoznění Internetu po technické stránce pak zvládne téměř každý.

Zřízení ADSL přípojky nabízí poskytovatelé při uzavření smlouvy na 12 měsíců za symbolickou cenu 1 Kč. Zvýhodněna je v tomto případě také cena modemu a paušál za první měsíc. ADSL si můžete objednat i bez klasické telefonní služby a využít například výhodnější VoIP telefonii, počítejte však s navýšením měsíčního paušálu až o 300 Kč. Společně se zavedením služby získává zákazník veřejnou IP adresu. O oblibě služby vypovídá přes 300 000 připojených uživatelů, což je třikrát více oproti minulému roku. Celkově nabízí ADSL dostatečnou kapacitu a rychlou odezvu nezbytnou pro moderní aplikace v podobě IP telefonie (nabízena přímo v balíčku služeb), online hudby nebo hraní online her. Trnem v oku však zůstává omezení přenosové rychlosti po překročení datového limitu (FUP – Fair Usage Policy). Ceny služeb, agregace a datové limity jsou závislé na poskytovateli, proto je vhodné věnovat velkou pozornost výběru správné nabídky. Lákavá slova mohou v praxi mnohdy skončit velkým zklamáním.

CATV – přípojka kabelové televize

Kabelové sítě byly původně vyvinuty pro vysílání kabelové televize, postupem času se však začala využívat velká přenosová kapacita koaxiálního kabelu pro trvalé připojení k Internetu. Společně se zaváděnou VoIP telefonií nabídnou poskytovatelé kompletní balík služeb pod označením triple play – data, hlas i video. Pro kabelové sítě je charakteristická vysoká přenosová kapacita až 50 Mb/s směrem k uživateli (download) a 10 Mb/s směrem od uživatele (upload). Skutečná rychlost závisí na klientově volbě – poskytovatelé nabízejí rychlosti od 512/128 kb/s do 12 288/1 024 kb/s, a to za ceny začínající na příjemných 400 Kč bez DPH. Přenosové rychlosti jsou u kabelových přípojek garantované, proto bylo nutné zavést poměrně přísná opatření FUP. Síť kabelových televizí se rozšířila jen ve větších městech a její služby jsou určené především pro domácnosti. Proto se před zavedením služby přesvědčte, zda je ve vašem bytě kabelová přípojka. Síť kabelové televize nenabízí takové pokrytí jako služba ADSL. Zároveň však vůbec žádným způsobem nejste vázáni na telefonní síť Českého Telecomu a s ní spojené poplatky za pronájem linky.


Poskytovatelé služby nabízejí bezplatnou instalaci odborným technikem. Ten upraví zásuvku kabelové televize (doplní ji o rozdělovač frekvence – splitter), postará se o zprovoznění kabelového modemu, při pojení počítače a nakonec předvede fun gující internetové připojení. Cena za aktivaci služby je symbolická a za modem za platíte jen vratnou zálohu. V ceně jsou zahrnuté dvě neveřejné IP adresy, další adresa či veřejná IP adresa je za příplatek. Měsíční paušál je trochu nižší než u konkurenčního ADSL.
Kabelová přípojka má vysoké rezervy v přenosové kapacitě. Oba největší poskytovatelé UPC i Karneval nabízí kromě kabelové televize a připojení k internetu další služby využívající jejich síť: ať už digitální kabelové vysílání nebo sice ještě nedostupné, avšak na dveře ťukající nabídky speciálních programů, jako je video na přání. Rychlost i kvalita služby vybízí k využití IP telefonie, kterou poskytovatelé brzy zahrnou do nabídky. Kabelová přípojka nenabízí symetrický přenos dat.

Internet přes Wi-Fi

S příchodem standardu 802.11b se rychle ujala myšlenka šíření internetu přes bezdrátovou síť Wi-Fi. Poskytovatelé nemusí budovat drahou infrastrukturu ani platit za licenci, protože bezdrátový přenos probíhá v bezlicenčním pásmu ISM. Využití Wi-Fi k poskytování internetu se rychle ujalo – poskytovatelé dokázali nabídnout dobré vysokorychlostní připojení na místech, kde doposud nebylo možné. Internetové připojení se prostřednictvím menších poskytovatelů dostalo i do vesnic a okrajových částí měst. Poskytovatelé nabízejí připojení prostřednictvím přístupových bodů – hotspotů. Jeden hotspot dokáže obsloužit přes sto klientů, kteří sdílejí dostupnou šířku pásma. Maximální rychlost Wi-Fi standardu 802.11b dosahuje 6 Mb/s a u standardu 802.11g/a přesahuje 22 Mb/s. Není těžké odhadnout dostupnou rychlost při současném připojení několika desítek uživatelů.
Připojení k internetu přes Wi-Fi lze rozdělit do dvou skupin – na časově omezené připojení nabízené většinou v uzavřených prostorech, jako jsou hotely, kavárny, čerpací stanice, či restaurace, a na trvalé (časově neomezené) připojení v určitém místě.


Bezdrátové pokrytí ve významných budovách oceníte například při služebních cestách nebo fi remních jednáních. K poskytování bezdrátového připojení v interiéru přistoupili také čeští poskytovatelé telefonních služeb – Eurotel (se službou WiFi Jet), T-mobile (HotSpot) i Český Telecom (WiFi Hot Spots). Pro připojení do takové sítě postačí notebook či případně PDA s podporou Wi-Fi. Cena za připojení se liší podle poskytovatele, obecně lze počítat s 15 až 30 Kč za desetiminutové připojení, 50 až 100 Kč za hodinové, za celodenní připojení zaplatíte několik stovek korun. Přestože trvalé venkovní připojení nabízejí stovky poskytovatelů, bude výběr poskytovatele záviset na geografi cké poloze. Trvalé připojení k poskytovateli není tak snadné, jak je tomu u připojení v budovách – vyžaduje externí anténu, výkonnější zařízení a přítomnost odborného technika, který proměří kvalitu signálu a na základě výsledků vybere vhodnou techniku. Cena instalace se tak může vyšplhat (podle použitého standardu a překonávané vzdálenosti) až na 7 000 Kč.
„Bezdrátoví“ poskytovatelé nabízejí neomezený přenos dat a neuplatňují FUP. Jsou schopni nabídnout asynchronní rychlosti od 256/64 do 4 096/1 024 kb/s i synchronní přenos dat. Velice zajímavá cenová nabídka začíná již na 350 Kč za nejnižší nabízenou přenosovou rychlost, ale nejčastější jsou nabídky rychlosti 800/200 kb/s za stále přijatelné ceny okolo 600 Kč. Pro vyšší rychlosti je nutné sáhnout hluboko do kapsy – za vysokorychlostní nebo symetrické služby zaplatíte dva až šest tisíc korun. Vysoká cena neznamená jen vysokou rychlost, ale zároveň také vysokou kvalitu služby a nesrovnatelnou spolehlivost oproti levným tarifům.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý