Možnosti mobilního připojení k Internetu
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Možnosti mobilního připojení k InternetuMožnosti mobilního připojení k Internetu

 

Možnosti mobilního připojení k Internetu

Google       Google       26. 5. 2006       18 376×

Romantické představy administrátorů o vzdálené správě serverů na louce u rybníka mohou být už několik let skutečností. Díky mobilním datovým přenosům může každý uživatel využívat takřka všechny služby Internetu všude tam, kde má pokrytí vybraný operátor. Umožňují to mobilní datové přenosy.

Sítě pro mobilní telefony si každý spojuje především s hlasovou komunikací, stále větší význam ale mají mobilní datové přenosy. Ty v současné době prochází bouřlivým vývojem – od těžce zaplacených kilobitů za sekundu z prvopočátků sítí GSM až k rychlostem o tři řády vyšším za velmi příjemný paušál.

CSD (Circuit Switched Data)

Technologie CSD představuje nejstarší způsob přenosu dat. Po technologické stránce jde o síť s přepínáním datových okruhů. Po celou dobu spojení máte vyhrazen kanál, spojení zůstává zachováno i ve chvílích, kdy žádná data nepřenášíte. Výhodou jsou nižší latence a menší kolísání rychlostí, nevýhodou účtování za časové jednotky a nízká přenosová rychlost – musíte se spokojit s 9,6 kb/s (u Eurotelu 14,4 kb/s). CSD podporují všichni operátoři a všechny mobily s hardwarovým modemem. Připojíte se všude tam, kde se vyskytuje pokrytí pro běžné hovory.

HSCSD (High Speed Circuid Switched Data)

Připojení přes HSCSD přináší výrazné zrychlení přenosové rychlosti díky vylepšenému systému opravy chyb při přenosu (rychlost jednoho kanálu se zvyšuje z původních 9,6 na 14,4 kb/s) a nabízí jej u nás pouze Eurotel. HSCSD navíc umí spojovat více, maximálně čtyři datové okruhy dohromady, takže lze dosáhnout rychlosti až 43,2/14,4 kb/s (download/upload). Technologie HSCSD ale patří z pohledu operátora mezi neefektivní a obecně se od ní upouští. Stejně jako u CSD, i spojení prostřednictvím HSCSD účtuje operátor za časové jednotky.

GPRS (General Packet Radio Service)

Zatímco CSD a HSCSD funguje jako síť se spojováním okruhů, GPRS představuje síť se spojováním datových jednotek. U CSD se na začátku komunikace sestaví spojení, které je udržováno až do ukončení bez ohledu na to, zda jsou data přenášena či nikoli. Technologie GPRS funguje zcela jinak, spojení se navazuje automaticky, vždy když vznikne požadavek na přenos dat. GPRS tedy nevytěžuje sdílené přenosové cesty ve chvíli, kdy uživatel nepřenáší data. V této době pak mohou komunikovat ostatní uživatelé a síť je využívána mnohem efektivněji. Uživateli není na rozdíl od předchozích technologií účtována částka za čas strávený připojením, ale za přenesená data, nebo paušálně s datovým omezením nebo bez něj. U GPRS se setkáváme s pojmy timeslot a kódové schéma timeslotu. V závislosti na zvoleném kódovém schématu se rychlost jednoho timeslotu pohybuje mezi 8–20 kb/s.

Současné mobilní telefony zvládají GPRS třídy 10, často označované jako 4/2 (čtyři timesloty směrem k uživateli a dva od něj). V praxi jsou ale tato zařízení schopna „obsloužit“ v jednu chvíli pouze pět timeslotů a uživatel si může vybrat mezi rozvržením 3/2 či 4/1. T-Mobile na rozdíl od zbylých operátorů používá nejvyšší kódové schéma, v ideálním případě tak lze stahovat data rychlostí až 80 kb/s.

EDGE (Enhanced Data rates for Global Evolution, Enhanced Data rates for GSM Evolution)

Technologie EDGE představuje rozšíření běžných datových přenosů GPRS. EDGE na rozdíl od GPRS využívá jinou modulaci (8PSK – osmistavová fázová modulace), díky níž lze přenést, zjednodušeně řečeno, za stejný časový interval třikrát více dat. Princip timeslotů zůstává zachován, rychlost jednoho timeslotu se ale zvýšila z dvaceti na necelých šedesát kilobitů za sekundu. Při konfiguraci 4+1 timeslot tak lze dosáhnout rychlosti až 236 kb/s. V praxi dosahované rychlosti downoladu se pohybují okolo 130–160 kb/s. EDGE nabízí všichni tři čeští operátoři. Hlavní nevýhodu spatřuji v mnohem slabším pokrytí ve srovnání s GPRS. Navíc ne každý mobilní telefon s podporou GPRS zvládá i EDGE. Nastavení telefonu pro EDGE se shoduje s nastavením pro GPRS. Telefon automaticky přechází v případě dostupnosti sítě EDGE na vyšší rychlost.

CDMA2000 1×EV-DO (Code Division Multiple Access – Evolution Data Only)

Eurotel nabízí přístup k Internetu prostřednictvím čistě datové sítě CDMA. Ta vznikla ve frekvenčním pásmu 450 MHz, které zatím sdílí (ale už ne nadlouho) se starou analogovou sítí NMT. Z tohoto frekvenčního pásma vychází jedna z největších výhod, a sice velký dosah pokrytí od základnové stanice (zhruba 30 km). Operátor tak nemusí modernizovat velké množství stanic a tuto síť lze využívat i v odlehlejších místech. Eurotel nyní slibuje zhruba 80% pokrytí obyvatel. Rychlost směrem k uživateli se odvíjí zejména od vytíženosti v dané lokalitě, v praxi se pohybuje v rozmezí 100–400 kb/s. Velkou slabinu představují dlouhé latence (v řádu stovek ms) a velmi slabá rychlost směrem od uživatele (maximálně 100 kb/s). Pro připojení si můžete vybrat mezi klasickým modemem pro připojení k PC a PCMCIA kartou do notebooku. Mobilní telefony či komunikátory s podporou CDMA v nabídce operátorů nenajdete.

UMTS FDD (Universal Mobile Telecommunications System – Frequency Division Duplex)

Síť umožňující hovory a datové přenosy současně nabízí zatím jen Eurotel. Síť UMTS není z pohledu datových přenosů tak rychlá jako UMTS TDD od T-Mobile, maximální papírová rychlost směrem k uživateli činí 384 kb/s. Námi v praxi naměřené hodnoty se pohybovaly okolo 300 kb/s s latencí okolo stovky milisekund. Výhodou řešení od Eurotelu je kompatibilita s 3G sítěmi využívanými v jiných zemích a podpora ze strany výrobců mobilních telefonů. Nechcete-li využívat pro připojení mobil, nabízí se 3G PCMCIA karta do notebooku. A konečně, za využití datových přenosů v síti 3G nic nepřiplácíte, telefon využije v závislosti na dostupnosti vždy tu nejrychlejší variantu v pořadí UMTS — EDGE — GPRS. Nevýhodou této technologie zůstává pokrytí, v současné době se připojíte rychleji pouze na území Prahy a Brna.

UMTS TDD (UMTS Time Division Duplex)

Technologii UMTS TDD najdete jen u T-Mobile, který ji ovšem nesmyslně nazývá 4G. Na rozdíl od UMTS od Eurotelu nabízí vyšší rychlosti, jde však o čistě datovou síť, a tak si z ní nezavoláte. A co víc, současné mobilní telefony s podporou UMTS si nerozumí se sítí UMTS TDD. Pro data tak musíte použít speciální modem nebo PCMCIA kartu do notebooku. Ale pozor, modemy nabízené v současné době fungují pouze na území Prahy. Zbytek republiky bude T-Mobile pokrývat v jiném frekvenčním pásmu, které tyto modemy nepodporují. V půli tohoto roku slibuje T-Mobile 50% pokrytí obyvatelstva (nikoli území). Výhodou sítě UMTS TDD od T-Mobile je především vysoká přenosová rychlost a nízká latence umožňující využívat i služeb VoIP. V praktických testech jsme data přijímali rychlostí okolo 800 kb/s s nekolísající latencí okolo 80 ms.

HSDPA (High Speed Downlink Packet Access)

Nadstavba technologie UMTS FDD přináší mnohem vyšší rychlosti datových přenosů, a vyrovnává se tím síti „4G“ od T-Mobile. Upgrade na HSDPA probíhá u operátora pouze na programové úrovni, pro pokrytí tak lze využít již postavené UMTS základny, což vede k nemalé úspoře nákladů. Vyšších rychlostí je dosaženo především efektivnějším využitím frekvenčního pásma, odlišným přístupem k přenosovému kanálu a zejména pokročilými algoritmy zpracování dat. Zajímavostí je například to, že síť vyřizuje nejdříve požadavky uživatele s nejkvalitnějším signálem. Technologii HSDPA nabízí od 11. dubna 2006 Eurotel, zatím ji lze využít pouze prostřednictvím PCMCIA karty do notebooku. První mobilní telefony s podporou této technologie by se měly objevit na trhu zhruba v polovině letošního roku. Novou technologii můžete v současné době využít na území Prahy a Brna.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý