Další paušální poplatky za elektroniku
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Další paušální poplatky za elektronikuDalší paušální poplatky za elektroniku

 

Další paušální poplatky za elektroniku

Google       Google       3. 6. 2006       11 776×

Vypracovalo proto vyhlášku, která určuje výši paušálních odměn pro autorské svazy. Příprava vyhlášky na ministerstvu vrcholí, už je v připomínkovém řízení.

Nová vyhláška má doplnit autorský zákon, který začal platit už 22. května. Tento zákon mimo jiné zakazuje obcházení protikopírovacích ochran i za účelem legálního pořízení kopie pro osobní potřebu.

Vyhláška určuje paušální částky, které dovozci, výrobci, potažmo spotřebitelé budou muset odvádět ochranným autorským svazům Dilia (zastupuje například autory textových děl), OSA (zastupuje například skladatele), Intergram (zastupuje výkonné umělce) atd.

Předpis stanovuje vyšší a nové poplatky za tiskárny, kopírky, pevné disky do počítače, flashové paměti, prázdná CD, DVD, audio kazety, videokazety VHS, minidisky, televize a rozhlasové přijímače s možností záznamu. Některé částky se blíží hranici dvaceti tisíc korun.

Ministerstvo kultury se nechce k vyhlášce v současné chvíli vyjadřovat. „Konkrétní výši poplatků vám teď sdělit nemohu. Vyhláška je v připomínkovém řízení a její podoba není definitivní. Konečná verze se může od stávající velmi výrazně lišit,“ upozornil Pavel Zeman, vedoucí oddělení autorského práva.

„Dosavadní zákon pouze velmi obecně definoval typy přístrojů k zhotovování rozmnoženin. Pojem nebyl upřesněn žádnou vyhláškou. Výklad dělali sami kolektivní správci (poznámka redakce: OSA, Intergram apod.). Tato nejednoznačnost vedla k velkým sporům s dovozci, zda jimi dovážené výrobky spadají do poplatkové povinnosti,“ upřesňuje dosavadní praxi Jiří Čermák ze společnosti Baker McKenzie.

Za co všechno zaplatíme

Za nejlevnější inkoustovou tiskárnu zaplatíme na poplatcích 90 Kč. Nejprodávanější tiskárny v cenách od 2 000 do 6 000 Kč budou zpoplatněny částkou 450 Kč. „Dosud se žádné poplatky z tiskáren neodváděly. Slovně jsme byli ubezpečeni, že se bude platit jen z pětiny tiskáren. To pro nás představuje zhruba milion korun ročně a to by bylo ještě únosné. Bojujeme ještě za to, aby se alespoň neplatilo z jehličkových tiskáren a faxů,“ říká Miroslav Tyburec, finanční ředitel společnosti Oki Systems, která je předním výrobcem tiskáren. „Pokud bychom platili ze všech, byla by to pro nás noční můra,“ dodává.

Prázdné CD bude stát o čtyřicet haléřů víc, přepisovatelné CD dokonce o dvě koruny. Prázdná DVD podraží o korunu, přepisovatelná o 5 Kč. Na minidisk se vztahuje poplatek 4 Kč.

Podle starého autorského zákona byl poplatek za nenahrané nosiče pouze 4 procenta z výrobní ceny. Při výrobní ceně cca 4 Kč za CD tak poplatek činil 16 haléřů. Navrhovaný poplatek 40 haléřů tedy znamená více než dvojnásobek.

Za každých započatých 256 MB kapacity flashové paměti (USB klíčenky) zaplatíme šest korun. Deset korun navíc bude stát každých započatých 20 GB u pevných disků nezabudovatelných do počítače.

Poplatek ve výši tři procenta z výrobní ceny stanovuje autorský zákon pro přístroje k zhotovení rozmnoženin záznamů. Typy těchto přístrojů taxativně vyjmenovává zmiňovaná vyhláška. Patří mezi ně i přístroje umožňující zhotovení rozmnoženiny na zabudovaný pevný disk nebo paměťovou kartu. Což jsou mimo jiné mobilní telefony, MP3 přehrávače, digitální fotoaparáty apod.

Poplatek postihuje i televize a rozhlasové přijímače s možností zhotovení záznamu. U televizí a rozhlasových přijímačů se výše poplatku proti starému zákonu zvedla dvojnásobně.

Svazy chtěly víc

Pokud vám připadají výše uvedené navrhované poplatky vysoké, prohlédněte si starší a neschválený návrh vyhlášky.

Na základě návrhu kolektivních správců Dilia by to znamenalo navýšení ceny u nejlevnějších tiskáren až o polovinu. Inkoustová tiskárna za 1 000 Kč by stála ještě o 500 Kč více. Za výkonnou laserovou tiskárnu by každý spotřebitel na poplatcích zaplatil navíc až 9 750 Kč. Za každé prázdné CD bychom platili o 5 Kč víc. U nahrávatelných DVD se počítalo dokonce s částkou 10 Kč za kus.

Zdroj: technet.cz - Jan Kužník

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý