DC
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

DCDC

 

DC

Google       Google       17. 6. 2006       19 011×

Někdo má a někdo nemá. Tak by se dal vystihnout popis sítě Direct Connect známé jako DC.

DC je další z hodně používaných P2P sítí.

Co to znamená P2P?

Výraz P2P znamená peer-to-peer. To by se dalo vysvětlit jako dva uživatelé sobě rovni.

Jak DC vlastně funguje?

Nejprve potřebujete klienta, který se umí připojit na server zvaný HUB. Na HUBu se scházejí uživatelé, ale nic není zadarmo. Teď přichází chvíle, kdy si povíme, proč vlastně peer-to-peer. HUB si dává pro uživatele nějaké podmínky. Mezi takovéto podmínky patří například minimální sdílení. Abyste se dostali na nějaký HUB, musíte, laicky řečeno, něco „nabídnout“. Pod slovem sdílený soubor nebo nabízený soubor si můžete představit třeba nějaký software v souboru .iso. Tím, že jsou na HUBu uživatelé, kteří něco sdílí, si od sebe mohou data vzájemně stahovat. Spojení mezi uživateli probíhá přímo (odtud název direct connect). HUB je pouze prostředník, který spojení umožní.

Jak je to s legalitou?

Některé HUBy mají dokonce zakázáno sdílet warez (nelegální software). Pokud ovšem uživatel warez sdílí, bere to na svoji odpovědnost. Dále je na tzv. mainchatu (hlavním, veřejném chatu), zakázáno používat vulgární a nacistické výrazy. Osobně jsem viděl trestní oznámení na pachatele, který na DC používal nacistické výrazy.

DC se zhoršuje?

DC++ používám již přes rok a musím říct, že jedna věc se stále zhoršuje, a to je počet slotů. Pod slovem slot si můžete představit dvířka, přes která od vás mohou uživatelé stahovat data. Pokud máte 2 sloty, mohou od vás najednou stahovat 2 uživatelé. K tomu vedlo zavedení takzvaného segmentovaného stahování. To zajištuje stahování jedné věci od více uživatelů, což přináší rychlejší download. To je samo o sobě výhodné, velice výhodné. Musíme si však uvědomit, že tím, že se soubor stahuje od dvou uživatelů, tak zabere každému jeden slot. Když si tedy začátečník s pomalým stahováním nastaví 10 segmentů, tak zabere 10 slotů. A když se veme, že takovýchto uživatelů mohou být desítky, ba dokonce i stovky, ježí se nám kůže ze zbytečně zabraných slotů.

Kde seženu věci k DC++?

Největší servery zabývající se sítí DC jsou tyto:

Vstupní brána pro viry?

Často slýchám, že DC je brána na viry. Nevylučuji možnost, že si stáhnete vir, ale to byste museli ten soubor hned otevřít, což většina uživatelů (pokud virus není skrytý) hned neudělá. VŽDY SI STAŽENÉ SOUBORY SAMOZŘEJMĚ PROVĚŘUJTE ANTIVIREM!. Další věc je, že když uživatelé budou sdílet viry, tak dostanou ban (dlouhodobé vyhození z HUBu). Já používám DC++ více jak rok a ještě jsem virus nestáhnul. Stejně si ale dejte pozor.



Klienti

Na scéně se objevuje veliká škála klientů, ze kterých si můžete vybrat a všechny jsou plně kompatibilní s hubsofty (softwarem, který tvoří HUB). Zde uvedu nějaké klienty a k nim krátký popis:

  • StrongDC++: Nejpoužívanější klient, segmentované stahovnání
  • CzDC++ : Výborný klient, jednoduchý na používání, od PPK a po stáhnutí potřebujete stejně češtinu.
  • DCgui neboli Valknut: Jeden z nejpoužívanějších klietnů pro uživatele Linuxu

Ještě dodatek: DC++ je OpenSource software, takže si jej můžete stánout bez jakéhokoliv placení zdarma z Internetu. Ke stažení jsou i zdrojové kódy některých klientů.

Stahuji a mezitím nuda?

NE! Jak jsem se již zmínil, snad každý HUB podporuje hlavní chat, kde si můžete popovídat s ostatními uživateli. Každý HUB také podporuje takzvané PM (private messages), neboli soukromé zprávy. Takto si popovídáte pouze mezi čtyřma „očima“. Abych nezapomněl, pravidla HUBu udržují tzv. klíčnici neboli operátoři (OP). Ani ty, kteří nemohou mít zaplé PC pořád, nezklamu. Po zapnutí pokračuje stahování tam, kde původně skončilo.

Příjemné stahování

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Radek BoudaRadek Bouda studuje na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Programuje v jazyce Java a zajímá se platformu .NET. Kromě programování má rád také cyklistiku, volejbal, skauting a pohyb venku obecně.
Web     Twitter     Facebook    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý