× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Kororaa Xgl Live CD 0.2 aneb Xgl nanečisto

[ http://programujte.com/profil/20356-tomas-polz/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       25. 6. 2006       9 116×

V dnešním článku se podíváme trochu na tuto distribuci, která nám dobře posloužila pro test XGL, o kterém byla zmínka v novince Xgl klepe na dveře [ http://programujte.com/clanek/2006061303 ].

Pokud si vzpomínate, tak ve výše uvedené novince jsem se zmínil, že Xgl otestuji na vlastní kůži. Svůj slib jsem splnil, a tak vám přínáším své zážitky, názory a myšlenky.

Kororaa Xgl Live CD 0.2

Tato distribuce je tzv. Live CD což znamená že se puští pouze z CD a nenutí vás si ji instalovat na disk pokud chcete XGL pouze vyzkoušet .

Po spuštění z CD zaujme novou verzí Gnome (2.14) a aktivovaným Xgl, aniž byste cokoliv instalovali a riskovali poškození systému nestabilními verzemi programů. Na první pohled si mimo pěkného vzhledu Gnome a wallpaperu Korory všimnete ikonky, která slouží k přemístění systému z CD na disk, což se mi bohužel zatím nepodařilo vyzkoušet, protože nemám volnou partition (1,9 GB mu nestačí) a taky jsem neměl zatím možnost udělat vlastní videa a fotky (nebylo by kam ukladat). A také záležitosti jako kompilace programů, jeho udržba, aktualizace apod. nebyla otestována, ale v budoucnu snad bude. :) A zde [ http://kororaa.org/static.php?page=static060311-165115 ] si můžete stáhnout tuto Live CD verzi nebo klasickou distribuci Kororaa a vyzkoušet si to sami.

Xgl

Ve výše zmíněné novince měl jeden čtenář (redaktor) dotaz, co se týče náročnosti na HW. Na to teda mohu odpovědět, že jsou všechny ty „nice-looking“ efekty plně HW akcelerovány, to znamená, že vám stačí karta s podporou OpenGL a to zvládla i moje Geforce2 MX 400 (142 MB RAM a 880 MHz Celeron) naprosto bez problémů.

Zde [ http://gentoo-wiki.com/HARDWARE_Video_Card_Support_Under_XGL ] naleznete seznam podporovaných karet. Teď něco málo k efektům.

Průhlednost a stíny

Někdo z vás možná už průhlednost oken zkoušel (já se mezi ně počítám), ale ta (např. ta v KDE) byla pouze simulovaná, Xgl průhlednost je ovšem akcelerevána grafickou kartou (přesněji přes OpenGL) a vzniká vlastně tím, že Xgl pracuje s okny a plochou (zkrátka vším, co na obrazovce vidíte) jako s texturou a textuře není porblém nastavit průhlednost. Podle mě ovšem pruhledné okno, v kterém pracuji (např. píšu tento článek) nemá nijaký zvlášť velký význam. A upřímně, kdo z vás by koukal na pruhledné video? Ale naopak stíny od oken zvýšují přehlednost pracovní plochy, a tudíž zpříjemní i práci s plochou (což se dá ovšem říci o většině efektů).

Přepínání oken

Tento efekt jsem si celkem oblíbil, nebot' pomocí klasické klávesové zkratky (Alt + Tab), kde klasicky v Gnome či KDE se vám v panelu uprostřed obrazovky zobrazují pouze ikony, tak v Gnome či KDE se vám zobrazí v panelu zmenšeniny oken, takže vidíte, co se v okně děje a snadněji můžete nálezt okno, které hledáte. Jakmile přepínáte mezi okny, tak se vám vždy zvýrazní pouze vybrané okno a ostatní se zprůhlední, aby to okno bylo vidět.

Seskupení oken

Pomocí klávesy F2 můžete docílit jiného postupu pro přepnutí se do jiného okna a tím je zmenšení všech oken tak, aby se všeschna vešla na plochu a poté se vám zaktivní to, na které kliknete. Podle mého názoru také užitečné a někdy i rychlejší než přepínání pomocí Alt + Tab.

Přepínání ploch

Teď se dostávám pomalu k tomu, co se vám možná nejvíce líbilo na videích, uvedených v novince – umístění ploch na stěnách 3D kostky. Pomocí Alt + Ctrl + šipka vpravo či vlevo docílíte otočení o 90° na jinou plochu. Tento efekt je jěště příjemný, ale…

Rotace kostky

… to, co vyvoláte pomocí kombinace Ctrl + Alt + kliknutí myši na plochu a následný pohyb se stisknutým tlačítkem může být prvním týdnem zábavou a tématem pro vaše kamarády ze třídy, ale podle mého to nemá snad žádné možné využití, snad jen ukazuje, čeho je Xgl schopno.

Přemístění okna na jinou plochu

Možná už jste někdy v KDE potřebovali přesunout okno na jinou plochu, abyste si uvolnili místo na panelu, i já jsem to dělal, ale postup kliknutí tláčítkem, poté vybrat, jakou plochu chcete, je delší, než stisknout Shift + Ctrl + Alt + šipku, která značí, na kterou stranu vám okno krásně přeskočí z jedné plochy na druhou.

Slovo na závěr

X server Xgl je rozhodně velkým přínosem do OpenSource světa Linuxu (každý může přiložit ruku k dílu a zdokonalovat), rozhodně chvíli potrvá, než se nějak rozšíří, ale rozhodně představuje krok v hardwarové 3D akceleraci. XeGL, starší bratr XGL, bude jeho nástupcem a bude samostatným X serverem a nebude vyžadova X. org 7.


Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006062302-kororaa-xgl-live-cd-0-2-aneb-xgl-nanecisto/ ].