× Aktuálně z oboru

Vychází Game Ready ovladače pro Far Cry 5 [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018040603-vychazi-game-ready-ovladace-pro-far-cry-5/ ]

Počítače a mozky, spojte se!

[ http://programujte.com/profil/20356-pavel-hait/ ]Google [ ?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/75-martin-zak/ ]Google [ :?rel=author ]       15. 7. 2006       7 079×

Vědci z Columbia University spojují sílu lidského mozku s počítačem, aby vytvořili dosud nebývalé zařízení, které umožní lidem vyhledávat informace desetkrát rychleji. Organizace Darpa dotuje tento projekt s nadějemi, že usnadní práci federálním agentům. Technologie by mohla umožnit rychle zpracovat dlouhé videozáznamy, takže pracovník dané bezpečnostní agentury může identifikovat teroristu či jiný kriminální živel zachycený na videozáznamu mnohem efektivněji.

Takzvaný „Kortikálně spojený počítačový systém vidění“, známý jako C3 vidění, má za duchovního otce profesora Paula Sajdu, vedoucího laboratoře pro inteligentní zobrazování na Columbia University. Tento vědec obdržel grant v hodnotě 758 000 USD od Darpy na rozvoj celého projektu.

Mozek vysílá signál, ihned jakmile zachytí vjem, a tento signál může být změřen pomocí zařízení zvaného elektrokardiograf (EEG). Zatímco uživatel prochází množství materiálu, zařízení zachycuje obrazy, které vyvolávají signál, a řadí je podle jeho intenzity. Posléze se uživatel může zaměřit pouze na informace, které jeho mozek vyhodnotil jako důležité, a nemusí se už topit v moři nedůležitých vjemů (vjem = obraz :-) ).

Dosud neexistuje podobný systém, který by spojoval síly počítače a mozku. Stroje samy o sobě zatím nevykazují užitečných výsledků v identifikaci neobyčejných událostí nebo specifických cílů.

„Hlavní slabost tohoto vynálezu je jeho velmi omezené použití,“ říká Steven Gordon, profesor IT na Babson College, Massachusetts. Např. zařízení tohoto typu připravené pro rozeznávání obličejů se nedá použít pro rozpoznávání písma. Na rozdíl od počítače, který umí vyřešit mnoho druhů úkolů, tento systém musí být vysoce přizpůsoben pro jeden typ úkolu, a tím pádem je velmi limitován ve schopnosti rozpoznávat podezřelé aktivity a události.

Na druhou stranu, právě zde lidé excelují, a mohou tedy doplnit tento hlavní nedostatek. Hlavní výhoda systému se tudíž nachází v kombinaci tradičního počítačového vidění s lidským vnímáním. Například hledáme obraz automobilu, o kterém víme, že byl pořízen blízko jezera. Počítač prohledává databázi vozidel, identifikuje a vyjme části obrazů obsahující vodu. Člověk, který je více vhodný na vyhledávání zvláštností, může poté procházet pouze obrazy, o které se mu jedná.

Gordon věří, že technologie bude nejvíce využívaná pro analýzu videozáznamu. Tým kolem Paula Sajdy nyní usilovně pracuje na tom, aby byl systém více robustní, spolehlivější a přesnější. Plánuje ukázku technologie pro Darpu za několik měsíců.

Zdroj: http://www.wired.com/news/technology/medtech/0,71364-0.html?tw=rss.index

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2006071303-pocitace-a-mozky-spojte-se/ ].