Joomla! - Úvod do redakčních systémů
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Joomla! - Úvod do redakčních systémůJoomla! - Úvod do redakčních systémů

 

Joomla! - Úvod do redakčních systémů

Google       Google       18. 8. 2006       34 431×

Chcete si udělat internetovou stránku? Chcete se vyhnout učení programovacích jazyků? Pokud jste si odpověděli na obě otázky ano, jsou zde pro Vás redakční systémy. Zde se dozvíte, co to redakční systémy jsou, jak se dají využít a proč si vybrat právě Joomlu!

Pojem redakční systém (CMS, Editorial System) značí webovou aplikaci, kde bez žádných znalostí programovacího jazyka můžete na svou budoucí stránku vkládat články, novinky, bleskovky, soubory ke stažení, apod. Velké redakční systémy bývají provázány i s elektronickým obchodem. Běžnou záležitostí bývá jednoduchá změna vzhledu. Ne již tak běžná je kompletní lokalizace do češtiny. Celý web se spravuje z tzv. Administrace, kam nemají běžní uživatelé přístup. Zde se dá vše nastavit (přidat článek, upravit rubriky, apod.) bez nutnosti zasahovat do kódu. Valná většina redakčních systémů potřebuje ke svému chodu SQL Server. Běžnou kombinací je jazyk PHP a databáze MySQL. Funkce většiny redakčních systémů lze rozšířit pomocí rozšíření (plug-inů, komponent, modulů, bloků), kterých je pro největší redakční systémy na internetu tisíce.

Redakčních systémů lze na internetu najít spoustu, valná většina z nich je v angličtině a za peníze. Já se budu věnovat pouze OpenSource projektům, čili projektům distribuovaných zdarma i se zdrojovým kódem. Zde je výběr těch nejznámějších:

PHP Nuke (7.9)

WWW: www.phpnuke.org, www.phpnuke.sk
Demo: http://demo.opensourcecms.com/phpnuke/

Dalo by se říci praotec redakčních systémů. Je z něho odvozeno spoustu redakčních systémů (Post Nuke, United Nuke). Jeho největší výhodou i nevýhodou je robustnost. Nehodí se pro použití v českém prostředí, je lépe využít United Nuke.

United Nuke (4.2.06ms2)

WWW: www.united-nuke.openland.cz , www.phpnuke.sk
Demo: http://demo.openland.cz

Český klon systému PHP Nuke. Je nejpoužívanější na českých stránkách. Taktéž hodně robustní, udělat v něm stránku je záležitostí na dlouho. Je plně kompatibilní se systémem PHP Nuke, takže je k němu spoustu rozšíření a vzhledů. Spoustu se jich dá najít na slovenských stránkách k PHP Nuke, do češtiny je jich přeloženo málo (s porovnáním se slovenštinou). Dále bych vyzdvihl propracovaný systém inzerce na stránce.

XOOPS (2.0.14, 2.3)

WWW: www.xoops.org, xoops.zpc.cz
Demo: http://demo.opensourcecms.com/xoops/

Tento redakční systém již nevychází ze systému PHP Nuke. Zaujme především jednoduchou instalací, kompletní lokalizací a snadnou správou webu. Pro menší (ale ne malé) projekty je vynikající. Schází snadná tvorba nabídek. Menší chybou jsou špatně udělané stránky české podpory, kdy češtiny na rozšíření (a jakékoliv další informace) musíte hledat po fórech, přičemž samotný systém obsahuje kvalitní sekci ke stažení přímo v sobě. Další chybkou jsou 2 souběžně vydávané verze, přičemž vybrat si tu správnou může být problém.

phpRS (2.8.0)

WWW: www.supersvet.cz

Jeden kousek z českých luhů a hájů. Poměrně kvalitní a snadno upravitelný redakční systém (v akci ho lze vidět zde na Programujte.cz). Dle mého osobního názoru je zde nejjednodušší tvorba nových rozšíření a celková úprava systému. Problémém může být malý počet rozšíření a vzhledů ke stažení.

Mambo (4.5.4)

WWW: www.mamboserver.com, www.mamboportal.cz (Nyní již stránky o RS Joomla!)
Demo: http://demo.opensourcecms.com/mambo/

Výkonný redakční systém zaujme přívětivým ovládáním a například i propracovanou tvorbou menu. V průběhu posledních let nastaly problémy s majitelem systému, tudíž se část vývojářů odtrhla a vytvořila vlastní redakční systém, systém Joomla! Ten je dnes o mnoho lepší alternativou Mamba.

Joomla! (1.0.10)

WWW: www.joomla.org, www.joomlaportal.cz
Demo: http://demo.opensourcecms.com/joomla/

Pokračovatel redakčního systému Mambo, se kterým je zpětně kompatibilní. Přebírá všechny výhody (i nevýhody) redakčního systému Mambo, přičemž se zatím vypořádal s valnou většinou problémů. Drobnou vadou na kráse může být anglická administrace. Zatímco s jiným redakčnímy systémy musíte sem tam použít HTML (tvorba nabídek, apod.), z mně známých systémů ho v Joomle! budete potřebovat minimálně. Instalace nových rozšíření je snadná (nemusíte soubory ani rozbalovat z archívu, ani nahrávat na FTP server), avšak pro tuto funkci je nutné, aby Safe Mode byl vypnutý. Za výhodu lze taktéž považovat robustnost, která (narozdíl od systémů Nuke) není na obtíž a celý systém se dá snadno použít na jakýkoliv typ stránek.

Jestliže se Vám zalíbil systém Joomla!, těšte se na další pokračování tohoto seriálu. Postupně si povíme o jeho instalaci, nastavení, používání, instalaci rozšíření, apod.
Pokud Vás zaujal jiný redakční systém, najdete v tomto seriálu spoustu dobrých rad, které lze s minimálním úsilím použít i do jiného redakčního systému.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se věnuje programování všeho druhu, hlavně v Javě a .NET Frameworku.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý