Joomla! – návod na instalaci
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Joomla! – návod na instalaciJoomla! – návod na instalaci

 

Joomla! – návod na instalaci

Google       Google       25. 8. 2006       69 315×

Instalace redakčního systému Joomla! je jednoduchá, avšak se mohou objevit problémy. Na vše se podíváne v druhém díle našeho seriálu.

Krok 1. – Stáhnutí Joomly!

Celý systém Joomla! si můžete stáhnout ze stránky www.joomlaportal.cz, kde v rohu najdete odkaz „Stáhnout Joomla 1.0.10“ a pod ním také odkaz „čeština“ (viz obrázek). Je nutné oba soubory stáhnout a pomocí archivačního programu (např. WinRAR, Total Commander, Tar) rozbalit. Nyní se podívejte na obsah archívu s redakčním systémem Joomla! Pro nás je zde zajímavý adresář „www“. Jeho obsah budete muset nahrát na web. K tomu budete muset použít FTP klienta (Total Commander, gFTP aj.). Poté do složky „language“ nahrajte obsah archívu s češtinou.

Krok 2. – Samotná Instalace

1. Pre-Installation Check

Přejděte na adresu root_webu/installation (např. www.example.com/installation). Zde nás bude zbytkem instalace provázet příjemný instalátor. Hned u přípravného kroku mohou nastat potíže. V prvním oddílu vidíte konfiguraci, bez které Joomlu! nerozjedete. U většiny hostingů zde potíže nejsou. V druhém oddílu je konfigurace, které není povinná, ale doporučená. Pokud můžete, snažte se ji nastavit tak, jak Joomla! chce. Třetí oddíl obsahuje soupis souborů a adresářů, ke kterým je nutno nastavit práva zápisu. Například u Total Commanderu se to dělá pomocí nabídky Soubory->Změna Atributů. Pokud je vše OK, klikněte na tlačítko NEXT, které najdete vpravo nahoře. Jak by to mělo vypadat ukazují následující obrázky.


2. Licence

Další část instalace je náramně jednoduchá. Musíte jen souhlasit s licenčními podmínkami. Joomla! je šířena pod licencí GNU/GPL. Pokud s ní souhlasíte, opět klikněte na tlačítko Next.

Malá poznámka: Na některých hostinzích se mi stalo, že se nezobrazilo nic. Poté stačí jen aktualizovat a problém byl vyřešen.

3. Step 1

A máme zde první krok instalace. Je jím nastavení MySQL databáze. Tyto údaje si budete muset zjistit u svého poskytovatele hostingu (adresu serveru, port, uživatelské jméno, heslo a název databáze).

Do pole Host Name vyplňte adresu serveru (nejčastěji se zadává „localhost“ nebo „mysql“). Pokud databáze běží na nestandardním portu, zadejte jej za název serveru oddělen dvojtečkou, např. „db-server.firma.cz:8956“.

Do pole MySQL Username zadejte vaše uživatelské jméno k databázi a do pole MySQL Password vaše heslo k databázi. Drobné upozornění: heslo se nezobrazuje hvězdičkami, ale lze jej vidět, proto si dejte pozor, ať vám nikdo nekouká přes rameno.

Do pole MySQL Database Name zadejte název databáze, do které chcete Joomlu! nainstalovat. Nemusíte se bát, nepřijdete o své tabulky, co již v databázi uložené máte. Do dalšího pole (MySQL Table Prefix) zadáte vlastní oddělovač (např. výchozí jos_), pomocí kterého rozeznáte tabulky Joomly! od ostatních. Nemyslím, že je ho třeba měnit.

Další volby (Drop Existing Tables, Backup Old Tables) ovlivňují, jak se má Joomla! zachovat, nalezne-li tabulku shodného jména, které sama potřebuje. Buďto ji vymaže (první volba) nebo ji zálohuje (druhá volba).

Poslední možnost v tomto kroku je Install Sample Data. Pokud instalujete Joomlu! poprvé, doporučuji zatrhnout. Poté budete mít v Joomle! ukázkové články, novinky, apod. pro pochopení ovládání systému. Zbytek tohoto seriálu bude předpokládat, že jste tuto volbu povolili.

Pokud máte tato data zkontrolována, klikněte na volbu Next.

4. Step 2

Jestliže se vše povedlo, můžeme pokračovat druhým krokem. Ten je velice jednoduchý. Do pole Site Name stačí zadat název vaší budoucí stránky (např. Programujte.cz, Taštičky pro každého apod.), který se bude objevovat v e-mailech, nadpisech, apod. Název půjde kdykoliv změnit. Po zadání klikněte na volbu Next.

5. Step 3

Ve třetím kroku nebudeme měnit všechny volby. Není to teď nutné, uděláme to později, když si budeme Joomlu! upravovat ke svým potřebám. Změníme pouze pole, která vidíte níže na obrázku, čili pole Your E-Mail, kde zadáme e-mailovou adresu administrátora (v naprosté většině případů právě vaše adresa) a pole Admin Password, kde si stačí zvolit heslo pro přístup do administrace. Pokračujeme kliknutím na Next.

6. Step 4

Nyní máme Joomlu! úspěšně nainstalovanou. Hlásí nám přístupové údaje do administrace (uživatelské jméno a heslo) – doporučuji zaznamenat. Zde je vidíte:

Nyní si můžeme kliknutím na tlačítko View Site prohlédnout, jak naše stránka zatím vypadá, nebo kliknutím na Administration přejít k úpravám stránky.
Pro přístup do administrace či na stránku budete muset z bezpečnostních důvodů vymazat adresář „installation“ na FTP serveru. Pokud jej nevymažete, Joomla! zahlásí něco takového:

Pokud vidíte plně funkční stránku, gratuluji, máte Joomlu! úspěšně nainstalovanou. V příštím díle nás čeká globální nastavení, obecný popis administrace a nastavení češtiny.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se věnuje programování všeho druhu, hlavně v Javě a .NET Frameworku.

Nové články

Obrázek ke článku Stavebnice umělé inteligence 1

Stavebnice umělé inteligence 1

Článek popisuje první část stavebnice umělé inteligence. Obsahuje lineární a plošnou optimalizaci.  Demo verzi je možné použít pro výuku i zájmovou činnost. Profesionální verze je určena pro vývojáře, kteří chtějí integrovat popsané moduly do svých systémů.

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý