Softwarová ochrana Vatari a Digital String Technology - č. 1
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Softwarová ochrana Vatari a Digital String Technology - č. 1Softwarová ochrana Vatari a Digital String Technology - č. 1

 

Softwarová ochrana Vatari a Digital String Technology - č. 1

Google       Google       24. 9. 2006       15 514×

Vítam Vás pri čítaní nového seriálu o DST (Digital String Technology), určite to ešte nepoznáte lebo to pozná len veľmi málo tých vyvolených ľudí, ktorí sa na tom podieľali. Tento seriál bude veľmi jedinečný, lebo o tejto technológii na internete ešte NIČ nie je.

V súčasnej dobe na trhu so softwarom, nech už ide o programy, či o hry, panuje stav, ktorý by sa zhruba dal popísať ako úplný chaos. Všeobecne prijímaná predstava a teória, že miera pirátstva je vždy len vyváženým protipólom zlej cenovej politiky distribútorov programov, má vážne trhliny. Z minulých dôb, keď internet bol výsadou len bohatých, je nenávratne preč. Spolu s dostupnosťou internetu sa však začína rozvíjať i to, čomu softwarové firmy hovoria „chronické pirátstvo“. Je to stav, keď už spoločensky nie je normálne akýkoľvek software kupovať, ale proste si ho stiahnuť spolu s tzv. crackom či generátorom sériových čísiel a používať tak produkt zadarmo. Cenová politika, teda nízka cena prestáva v takejto situácii fungovať, a lepšia kvalita softwaru a nižšia, zvýhodnená cena nedonúti človeka s internetovým pripojením a minimálnymi skúsenosťami ohľadne hľadania webových stránok s pirátskym obsahom, aby si program či hru kúpil. Automaticky čaká len na to, až tzv. crackery, teda reverzní inžinieri dajú na internet k dispozícii upravený kód programu (crack), ktorý umožní využívať jeho funkcie bez časového i funkčného obmedzenia, u hier umožní hru voľne kopírovať a spúšťať bez originálneho CD/DVD nosiča.

Ak budeme pátrať po príčinách vysokej miery pirátstva, zistíme, že hlavným menovateľom sú zdieľané výmenné siete P2P, a to zvlášť siete tzv. 3. generácie, teda výmenné siete s decentralizovanými distribučnými bodmi, tzv. bittorrentové siete, skrátene torrentové siete. Vo väčšine prípadov i človek bez základných znalostí ohľadne zdieľaných sietí, si dokáže nainštalovať P2P klienta a začať sťahovať pirátsky software.

Čo sa týka strát softwarových firiem, tak opäť panuje medzi verejnosťou falošná predstava, že pirátsky software firmu nepoškodzuje, lebo software je tak drahý, že človek by si ho aj tak nekúpil, že naopak mladí ľudia sa na nelegálnom software vzdelávajú a postupne, keď začnú zarábať, software si kúpia.

Všetci vieme, že to je úplná utópia a klamanie si do vrecka. Software si totiž väčšinou kúpia iba firmy, a to väčšinou len jednu licenciu, napriek tomu, že fyzicky sa vo firme nainštaluje na viac staníc, distribútori softwaru to vedia, ale potichu toto tolerujú, pretože je lepšie ich predať aspoň jednu licenciu, než žiadnu.

Väčšina softwarových firiem tak už pochopila, že programy je treba chrániť pred nelegálnym kopírovaním a reverznému inžinierstvu. Táto úloha je vskutku nadľudská. Pokiaľ je ochrana užívateľsky mierna, väčšinou je prelomená behom pár hodín. Pokiaľ je naopak prílišne silná a snaží sa ošetriť všetky, i menšie podozrivé aktivity s programom, potom väčšinou sa dostane do konfliktu s niektorými inými prvkami operačného systému alebo do rozporu so zákazníkmi (bojkot) či so zákonom (napr. Rootkitovské ochrany).

Dôležitým poznatkom je, že každá kópia programu je identickou kópiou sama seba, rovnako ako jej ochrana. Pokiaľ reverzný inžinier vytvorí crack na jednu kópiu, automaticky sú cracknuté všetky ostatné potenciálne kópie na trhu. Naviac, ochrany sú vždy pojaté ako niečo, čo je k chránenému programu prilepené naviac. A tu je presne moment, keď prechádza čas povedať si niečo o vskutku prevratnej technológii.

V druhej časti nášho dielu Vám už poviem viac o Vatari alebo DST (Digital String Technology)

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

2 názory  —  2 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor študuje aplikovanú informatiku na FI MUNI v Brne. Zaobera sa programovanim, sietami a bezpecnostou. Pracuje ako programator na projekte www.antiskola.eu a www.drbubo.com
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý