Silkroad Online
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Silkroad OnlineSilkroad Online

 

Silkroad Online

Google       Google       23. 9. 2006       135 511×

Rádi hrajete online RPG hry, ale nechce se vám platit měsíční poplatky? Hledáte nějakou alternativu? Silkroad Online je pro vás hra jak dělaná…

Nejprve trocha teorie. Silkroad Online (dále jen SRO) se řadí do žánru fantasy MMORPG, což znamená, že sdílíte jeden velký svět s ostatními hráči. Můžete tady spolu komunikovat, obchodovat, pořádat mezi sebou souboje (PvP) nebo se sdružovat do skupin, ve kterých poté vyrazíte za brány města za společným dobrodružstvím (PvE). Hráč se také může připojit k některé ze stálých a větších skupin (takzvané Guildy) nebo si vytvořit vlastní.

Prostředí hry

A o čem vlastně hra je? SRO se odehrává před dávnými časy ve vzdálené Číně za dob slavné hedvábné stezky, kdy zemi obývala mýtická stvoření a po okrajích cest číhali bandité. Váš hrdina bude mít možnost nejen zemi zbavovat všech těch bájných zvířat a duchů, ale hlavně se zapojí do obchodu na již zmíněné hedvábné stezce.

Jako v každé jiné RPG, i tady jde především o to, aby byl hrdina co nejsilnější. Na začátku obdrží váš hrdina základní výbavu – jednoduché brnění a zbraň (dostanete na výběr) a od této chvíle je již odkázán sám na sebe.

Jakmile se poprvé objevíte ve městě, dostanete od místních starousedlíků několik úkolů, abyste si osvojili základy ovládání SRO, které je poměrně intuitivní. Hra se ovládá převážně myší. Tu využijete k pohybu vašeho hrdiny a k zaměření a zaútočení na protivníka, klávesnice se zase hodí k základním úkonům jako je třeba vyslání kouzla nebo otevření inventáře.

Hned za branami města na vás čekají první protivníci, které ale přemůžete velmi snadno. Za každého zabitého nepřítele obdržíte body do zkušeností (XP – eXperience Points) a dovednostní body (SP - Skill Points). Sbíráním XP se váš hrdina stává silnějším – za určité množství zkušeností postoupíte o úroveň (level) výš – a za SP si zase může osvojit nové dovednosti a kouzla (skilly). Z mrtvých protivníků také často vypadne nějaká věc (loot), například peníze, lahvička s kouzelným nápojem nebo třeba nová zbraň.

Jak se stává váš hrdina silnějším, hra začíná být trochu nudná. Až doposud jste mlátili jen příšery. Jakmile ale dosáhnete desáté úrovně, dostanou souboje nový rozměr. A to už zmíněné PvP.

Ve hře se můžete připojit k některé z frakcí; příslušnost k té či oné frakci dáváte najevo barevým šátkem kolem krku. Odteď jsou hráči s jinou barvou šátku vaši nepřátelé a hráči stejné barvy vaši spojenci. Osobní vyřizování účtů nebo větší bitvy můžete pořádat kdekoliv za branami měst. A když už vás to omrzí, šátek jednoduše sundáte a můžete zase vyrazit na lov potvor.

Dalším a asi nejdůležitějším mylníkem ve hře, je úroveň dvacet. Poprvé si totiž můžete vyzkoušet to, o čem jsem se tu už zmínil. Zapojíte se do dění na hedvábné stezce. Máte na výběr ze tří povolání, která dáváte najevo opět nějakou částí oblečení.

  • Obchodník (trader)
    Jeho úkol je jasný. Nakoupit zboží v jednom městě a o mnoho dráž jej prodat ve druhém.
  • Ochránce (hunter)
    Má za úkol ochraňovat obchodníka před bandity a zajistit bezpečné doručení zboží.
  • Zloděj (thief)
    Přepadává karavany převážející zboží.

Ačkoliv se to nezdá, jde o velmi zábavný a originální prvek hry, kde už půjde s vaším hrdinou opravdu do tuhého. Města jsou od sebe hodně daleko a cesty jsou plné chtivých banditů.

Obchodní karavany se dělí na pět stupňů obtížnosti, záleží na množství a hodnotě převáženého zboží. U první úrovně vás jako obchodníka budou ohrožovat jen počítačově ovládaní bandité, ale už od druhé úrovně se můžete těšit i na živé thiefy, kteří se vás tak snadno nevzdají. Pokud se najde nějaký zloděj hodně věrný svému povolání, může to dotáhnout až na zloděje stíhaného zákonem (wanted). Takový zloděj si musí dávat dobrý pozor na huntery, kteří jej mohou chytit a ve městě za něj obdržet tučnou odměnu.

Od dvacáté úrovně přichází také další obohacení hry. Můžete zabíjet jiné hráče (PK), a to i bez šátku (výsledek je stejný jako při zabití od příšery nebo thiefa). Avšak ani takové počínání není zcela beztrestné. Pokud zabijete cizího hráče (a jste to vy, kdo zaútočil první), dostanete status vraha (murderer). Jmenovka nad vámi zčervená a každý hráč ví, co jste zač. Může vás beztrestně zabít a má velikou šanci, že z vás vymlátí některou část vašeho brnění či zbraň. Navíc nemůžete používat teleport a ve městech vám samovolně ubývají HP. Status murderer můžete opět ztratit jen zabíjením potvor.

Zajímavým prvkem hry je také zuřivost (berserk mode). Mlácením nepřátel získáváte jakousi energii a když už jí máte dostatek, můžete si zuřivost na chvíli zapnout. Vaše tělo vzplane rudým plamenem a vaše síla se zdvojnásobí. Navíc už neběháte, ale doslova létáte. Když energie dojde, vše se vrátí do normálu.

Zpracování

Co se týká technického zpracování hry, hned po prvním spuštění jsem byl velmi překvapen. Grafika je krásná a detailní, textury (hlavně textury prostředí) až neobvykle ostré. Jediné co bych autorům vytknul, je místy hodně umělá animace (například houpání větví stromů). Hudba je kvalitní a bezvadně dokresluje atmosféru hry. Jen škoda, že je jí málo a po čase začne být hodně jednotvárná.

Zbraně a brnění

Jako RPG hra je SRO docela originální kousek. Na začátku nemáte možnost vybrat si žádné povolání; vše závisí pouze na vás. Pokud chcete nepříteli hodně uškodit fyzickými útoky, zaměříte se na to, aby postava nosila zbraň s většími statuty physical damage a veškeré AP (Arrange Points – tyto dostáváte při každém poskočení o úroveň nahoru; jejich rozdělení mezi sílu a inteligenci rozhoduje o silových či magických dovednostech hrdiny) vložíte do síly (STR – strength). Naopak pokud chcete protivníka zabít s větší pomocí magie, jsou pro vás důležité statuty magical damage a AP přidělujete k inteligenci (INT).

S tím souvisí také obrana. Proti fyzickým útokům je lepší těžké kovové brnění (armor), proti magii se zase lépe osvědčí róba (garment). Něco mezi tím je protector – kombinace látky, kůže i kovu. Armor nebo protector nemůžete nosit současně s garment. Na brnění také záleží další vlastnosti postavy jako je třeba rychlost běhu nebo spotřeba MP (každé kouzlo nebo dovednost je potřebuje; pokud dojdou, skill se neprovede).

Ve hře máte na výběr ze tří typů zbraní.

  • Bicheon
    Sem paří meče (sword) nebo šavle (blade). Jsou velmi rychlé a efektivní při boji zblízka.
  • Heuksal
    Dlouhé zbraně. Patří sem halapartna (glaive – ve hře nesprávně napsáno glavie) a kopí (spear). Mají jedinečnou výhodu, že s nimi u–některých skillů můžete zasáhnout více než jednoho protivníka najednou.
  • Pacheon
    Luky (bow). Výborné při boji proti slabším protivníkům. Ti se totiž k hráči při boji z dálky nemusí včas dostat.

Zbraně i brnění se dělí na osm stupňů. Od nejslabších až po ty nejsilnější. Hra bohužel nemá možnost vytváření takových předmětů ze surovin, v čemž za komerčními hrami znatelně pokulhává.

Dovednosti

Dále je zde velká sada skillů. K–dispozici je několik tříd, zvlášť pro skilly týkající se boje se zbraní a zvlášť pro magii, která se dál dělí na ledovou, elektrickou, ohnivou a silovou. Poslední zmíněná zahrnuje léčení a různé uzdravovací aury. Jak už jsem říkal, skilly si odemykáte pomocí SP. Každá třída skillů má svůj Mastery Level, což je, laicky řečeno, level, na kterém skilly z té které třídy jsou. Mastery Level si zvyšujete opět pomocí SP, ale nemůže být vyšší než level postavy.

Alchymie

Ani tady SRO za konkurenty nezaostává. Pomocí různých magických předmětů a elementů můžete vylepšovat vlastnosti zbraní, šperků nebo brnění, a to hned dvěma způsoby. První způsob je očarování předmětu pomocí kouzelného elixíru. Pokud se očarování povede, předmět se stane silnějším (například +1 nebo třeba +4), pokud ne, můžete ho tím i zničit. Při vyšších stupních očarování má kolem sebe zbraň (nebo štít) záři, jejíž barva záleží právě na stupni očarování. Další možností je obohacení předmětu o určité vlastnosti, například může přidávat postavě body do inteligence. To lze provést pomocí magických kamenů. Ty se dají získat spojením „tablet“ a přírodních elementů (Fire, Water, Earth, Wind – oheň, voda, země a vítr).

Seal of…

Jako v každé hře, ani tady nemusí být všechny zbraně stejně silné. Pokud máte opravdu štěstí, můžete se dočkat lootu v podobě zbraně s–atributem Seal of Star (SoS), Seal of Moon (SoM) nebo Seal of Sun (SoSun). Jedná se o nejlepší zbraně ve hře. Mají kolem sebe záři a jsou neuvěřitelně silné (a také neuvěřitelně drahé). Například u SoS je zbraň silná, jako by se jednalo o zbraň +5, u SoM +10 a u SoSun dokonce +15.

Ekonomika ve hře

Vypadla vám nějaká velmi drahá věc, nebo se jen potřebujete zbavit starého oblečení? Otevřete si stánek! Obchodování s vybavením, elixíry či elementy je nedílnou součástí hry. Ostatně to je vidět na každém rohu. Města jsou přímo přecpaná hráči hlásajícími nejnižší ceny a nejkvalitnější zboží. Také je pravda, že většinou mají kvalitnější nebo levnější zboží než normální obchodníci ve městě. O ceně s–nimi můžete diskutovat pomocí vestavěného chatu přímo ve stánku.

Úkoly (questy)

Jak už víte, po vytvoření postavy a objevení města dostanete první úkol typu dojdi tam a přines mi tohle. Takových questů je v SRO málo. Většinou jde jenom o zabíjení desítek příšer, například „přines 100 hlav bílých tygrů“ a podobně. To je škoda. Hra je tak například narozdíl od World of Warcraft hrozně jednotvárná.

Pets

Ve hře si kromě jezdeckého koně nebo silného býka na převoz nákladu můžete koupit i jiná zvířata. Například vlka. Ten chodí na výpravy společně s vámi a pomáhá vám v boji. Stejně jako vy, i on získává zkušenosti a dokonce roste a vyvíjí se, nikdy ale nebude na větší úrovni než vy. Kromě vlka jsou zde i jiná zvířata. Opice a veverky vám pomáhají sbírat loot a pokud se vám nelíbí šedý vlk, můžete si pořídit bílého. O tom ale dále.

Zdarma? Ne tak docela…

V úvodu jsem naznačil, že hru je možno hrát zdarma, což platí. Ale i vývojáři musí být z něčeho živi, a tak ve hře existují předměty, které si už musíte koupit za skutečné peníze. Hra se bez nich dá hrát úplně normálně, ale kdo by chtěl opici, veverku, bílého vlka nebo různé svitky ulehčující hru, bude si muset připlatit.

Uživatelská podpora

Abych to shrnul – není. Ve hře sice existují GM, ale ti s vámi příliš nekomunikují a na oficiálních stránkách se podpory také nedočkáte. Také je vývojářům hodně vyčítáno, že si více hledí korejských než evropských hráčů. Navíc hra není ještě zcela dodělaná, chybí evropské rasy a města a nikdo neví, kdy má tato vylepšení čekat – updaty nejsou předběžně nahlášeny. A pokud jsou, tak je v zápětí nahlášen jejich odklad a jsme zase tam, kde jsme byli. Hra je kompletně přeložena do angličtiny, ale místy narazíte na překlepy, gramatické a jiné hrubky nebo na to, že se text nevejde na tlačítko.

Závěr

Silkroad Online bych doporučil všem, kdo mají zájem vyzkoušet nějakou alternativu, protože SRO za to určitě stojí. Přes krásné provedení nemá vysoké nároky na počítač a pokud ji nebudete hrát sami, určitě se budete výborně bavit.


Hardwarové nároky

Minimální požadovaná HW konfigurace:

  • CPU Intel Pentium III, 800 MHz
  • 256 MB RAM
  • 3D akcelerovaná graf. karta s pvětším výkonem než GeForce 2
  • zvuková karta kompatibilní s DirectX 9.0
  • 3 GB místa na HDD
  • připojení k Internetu
  • Windows 98, ME, 2k, XP

Doporučovaná HW konfigurace:

  • Intel Pentium IV, 1 GHz
  • 512 MB RAM
  • 3D akcelerovaná graf. karta s větším výkonem než GeForce 4 Ti
  • zvuková karta kompatibilní s DirectX 9.0
  • 3 GB místa na HDD
  • připojení k Internetu
  • Windows 98, ME, 2k, XP

Odkazy

Oficiální stránky České fórum

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v Delphi a PHP, pokouší C++ a zajímá se o online hry
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý