Softwarová ochrana Vatari a Digital String Technology - č. 2
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Softwarová ochrana Vatari a Digital String Technology - č. 2Softwarová ochrana Vatari a Digital String Technology - č. 2

 

Softwarová ochrana Vatari a Digital String Technology - č. 2

Google       Google       20. 10. 2006       16 517×

Prvá časť rozhovoru s manažérom projektu

Ochrana Vatari je produktom americkej spoločnosti Bluemont Software Inc. a v súčastnej fáze je v štádiu beta verzie, pričom finálny produkt by sa mal na trh dostať na jar roku 2007. Na svojich webových stránkach celkom detailne popisuje novú ochranu a netaja sa tým, že by radi zastúpili na trhu miesto po spoločnosti Starforce a jej, nie príliš medzi verejnosťou obľúbenej ochrane. Spýtali sme sa teda manažéra projektu Andrew B. Boyda na podrobnosti, ohľadom tejto novej ochrany:

V čom je ochrana Vatari iná oproti iným sw ochranám na trhu?

Ochrana Vatari využíva „Digital String Technology” (technológiu digitálnej struny), čo je U.S. patent pending technológia rozkladu binárnych dát na elementárnu štruktúru výkonných a nevýkonných dát na dve struny (balíky dát, výkonné a nevýkonné dáta), následného implementovania a integrácie nezávislej binárnej entity do tela programu, teda softwarova organická fúzia podobná DNA mutácii z oblasti biológie.

To znie príliš odborne. Môžete to nejako popísať bližšie?

Vatari ochrana nie je tzv. prilepená ochrana k programu či hre (wrapping ochrana), ale je fúzne integrovaná fyzicky do binárnej štruktúry programu. Vatari pretransformuje rádovo tisíce až stovky tisíc oblastí v binárnych výkonných kódoch programu tak, že program chráni sám seba a nie je fyzicky schopný pracovať na inom počítači, než pre ktorý bol autorizovaný.

To je teda klasické DRM, nie?

V žiadnom prípade! DRM ochrana je zakryptovaným obsahom, jeho originál sa získava použitím užívateľského kľúča. Kľúč ide ale nelegálne publikovať na internete, ide ho vypočítať pri použití dostatočnej výpočtovej sily a zvlášť ide zachytiť dekryptovací mechanizmus DRM. Vatari nepoužíva žiadne kryptovanie, žiadne sériové číslo. Program chránený Vatari technológiou je obrazne povedané morfologicky zmutovaný tak, že je závislý na konkrétnej hardwarovej konfigurácii počítača.

Takže ide o HW ochranu, niečo na spôsob HASP?

Opäť zle. Klasické hardwarové ochrany, nech už online či Dongle ochrany, používajú DRM kľúčovanie, kde kľúč je derivátom hardwarovej konfigurácie. Kľúč sa dá opäť dekódovať, či emulovať jeho dongle obsah. V prípade Vatari však program je zmorfovaný tak, že k svojmu behu potrebuje hw informácie a až potom sú organicky (zaživa) budované behové štruktúry a binárne obsahy softwarových DNA častíc v reálnom režime! Na cudzom počítači sa tak vygeneruje na základe odlišného hardwaru i odlišný softwarový DNA organismus a program sa zrúti, resp. ukončí beh, upozorní na autorizačnú nezrovnalosť v programe i vyzve k získaniu legálnej licencie.

Distribútor teds Vám musí dodať zdrojové texty svojho programu, abyste mohli do nej zakompilovať ochranné prvky, hádam správne?

Nie, nehádate správne. Vatari technológia vôbec nepotrebuje zdrojové texty, Vatari dokáže na úrovni Win32PE image architektúry a na úrovni low assembleru preprogramovať akýkoľvek spustiteľný súbor (*.exe, *.dll, atd.), dynamicky ho ide rozlámať, vložiť DNA štruktúru Vatari ochrany do rôznych miest binárneho tela hostiteľa, teda programu určeného k chráneniu, aplikovať ochrannú sústavu skladajúcu sa z niekoľko pokročilých reverzných praktik (perimetra, viac ďalej) a všetko znovu skompilovať. Každý takto upravený a chránený súbor má inú binárnu štruktúru, inej CRC na každom počítači, takže platí náš slogan, že každá kopia je originál pri použití Vatari ochrany.

V budúcom dieli sa dočítate o legálnosti tohto softwaru a či sa dá prelomiť :)

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor študuje aplikovanú informatiku na FI MUNI v Brne. Zaobera sa programovanim, sietami a bezpecnostou. Pracuje ako programator na projekte www.antiskola.eu a www.drbubo.com
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý