GrayFuture - 1. díl
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

GrayFuture - 1. dílGrayFuture - 1. díl

 

GrayFuture - 1. díl

Google       Google       30. 10. 2006       14 568×

Seriál GrayFuture se bude zabývat novým operačním systémem Windows Vista a kancelářským balíkem Office 2007 - později možná dojde na další software. První část se týká všeobecných informací o systému - HW požadavky, popis a srovnání jednotlivých edicí a zajíamvé informace o licencování.

Potkalo mě milé překvapení – přišel jsem ze školy domů a na stole jsem našel obálku, která nečekaně obsahovala 2 DVD – Windows Vista BETA 2 a Windows Vista RC 1 Ultimate (díky portálu .NetStudent). O den později se mi do ruky dostal balík Office 2007 BETA 2, ale o něm bude pravděpodobně řeč později. Nějakou dobu jsem zvažoval instalaci, protože můj HW v jistých ohledech neuspokojuje potřeby systému, ale nakonec jsem se nenechal odradit a začal jsem na zvláštní 10 GB oddíl, na kterém se do té doby nacházel Suse Linux 10.1, instalovat verzi RC1. Nejdřív bych vás rád seznámil se základními informacemi o systému.

Možná se občas ptáte, kam zmizelo původní kódové označení Longhorn. Označení zatím zůstalo novému systému Windows Server Longhorn, ale je velmi pravděpodobné, že ještě dojde ke změnám.

Něco málo k HW požadavkům

WV Capable WV Premium Ready Moje konfigurace
Frekvence CPU 800 MHz 1 GHz 1,4 GHz
Velikost RAM 512 MB 1 GB 512 MB
Grafická karta HW podpora DirectX 9
64 MB VRAM
HW podpora DirectX 9
Pixel Shader 2.0
WDDM Driver
128 MB VRAM
HW podpora DirectX 6.1
64 MB VRAM
Velikost HDD 20 GB 40 GB místa 10 GB (oddíl na 40 GB disku)

Jak jistě sami vidíte, HW požadavky nejsou nijak velké. Počítač s označením Windows Vista Capable je vhodný ke spuštění systému bez náročnějších součástí jako je styl Aero – v podstatě se jedná o většinu dnešních PC, která zvládnou WinXP. Není zde požadován WDDM Driver, ale je doporučen.

Pro plný zážitek ze systému je doporučována konfigurace s označením Windows Vista Premium Ready. Měla by vyhovovat většina dnešních herních PC.

Připravenost vašeho PC na systém Windows Vista si můžete otestovat s pomocí nástroje Windows Vista Upgrade Advisor.

Edice

Systém Windows Vista bude dostupný v 6 edicích, ale jen 4 z nich budou běžně v prodeji. Jednotlivé edice se liší v podporovaných technologiích, integrovaných doplňcích, licenčních podmínkách a samozřejmě v cenách.

Windows Vista Starter

Jedná se o základní edici, která nebude běžně v prodeji a bude dostupná především v rozvojových zemích (pravděpodobně také na Slovensku). Systém obsahuje velké množství softwarových i hardwarových omezení:

  • Mohou běžet nejvíce 3 aplikace najednou.
  • Můžete využít maximálně 2 GB paměti.
  • Nemůžete přijímat příchozí síťová připojení.
  • Podpora procesorů je omezena na: Intel Celeron, Intel Pentium III, AMD Duron a AMD Sempron (bývalý Athlon XP).
  • Poporuje pouze 32bitovou platformu.
  • Neobsahuje styl Aero.

Edice je poměrně dobrou, ale méně výkonnou, alternativou k pirátským kopiím systému a má nahradit systém Windows XP Starter. Cena edice nebyla zveřejněna.

Windows Vista Home Basic

Edice pro nenáročné uživatele, kteří nebudou vyžadovat pokročilé multimediální funkce. Velikost operační paměti je omezena na 8 GB. Edice neobsahuje styl Aero a má nahradit systém Windows XP Home. Cena edice bude přibližně 4 500 Kč.

Windows Vista Home Premium

Edice plná multimediálních funkcí pro náročnější uživatele. Podporuje přehrávání videa ve vysokém rozlišení a vytváření DVD videodisků. Dále obsahuje rozšířenou podporu pro hry, tablety, mobilní zařízení a další. Operační paměť je omezena na 16 GB. Je možné ho použít jako náhradu za systém Windows XP Media Center nebo Windows XP Tablet PC. Cena edice bude přibližně 5 400 Kč.

Windows Vista Business

Základní edice pro nasazení v podniku. Od edice Home Premium se liší tím, že neobsahuje rozšířené multimediální funkce, ale naopak obsahuje IIS server, faxovací služby, možnost využít dva procesory, vzdálenou plochu a služby pro P2P propojení. Operační paměť je omezena na 128 GB. Edice nevyžaduje aktivaci a má nahradit systém Windows XP Professional. Cena edice bude přibližně 6 800 Kč.

Windows Vista Enterprise

Další edice, která nebude běžně v prodeji, je určena větším zákazníkům společnosti Microsoft prostřednictvím programu Microsoft Software Assurance nebo Enterprise Agreement. K vlastnostem edice Business přidává podporu unixových aplikací, šifrování disku technologií BitLocker a základní nástroje pro virtualizaci. Cena edice nebyla stanovena.

Windows Vista Ultimate

Nejvyšší edice pro nejnáročnější domácí i podnikové uživatele. Kombinuje v sobě všechny možnosti systému Windows Vista. Rovněž může posloužit jako náhrada systému Windows XP Professional, Windows XP Media Center nebo Windows XP Tablet PC. Cena edice bude přibližně 9 000 Kč.

Home Basic Home Premium Business Enterprise Ultimate
AERO Basic Ano Ano Ano Ano
Parental Controls Ano Ano Ne Ne Ano
Media Center Ne Ano Ne Ne Ano
Windows DVD Maker Ne Ano Ne Ne Ano
Movie Maker Ano Ano Ano Ano Ano
HD Movie Maker Ne Ano Ne Ne Ano
Offline folders Ne Ne Ano Ano Ano
Schedule Back up files Ne Ano Ano Ano Ano
NT Connected Projector Ne Ano Ano Ano Ano
Tablet PC Ne Ano Ano Ano Ano
Připojení k doméně Ne Ne Ano Ano Ano
Vzdálená plocha Klient Klient Ano Ano Ano
Předchozí verze souborů Ne Ne Ano Ano Ano
Faxování a skenování Ne Ne Ano Ano Ano
Group Policy Ne Ne Ano Ano Ano
IIS server Ne Ano* Ano* Ano* Ano*
Windows Photo Gallery Ano Ano Ano Ano Ano
Windows Collaboration Limitované Ano Ano Ano Ano
Themed slideshow Ne Ano Ne Ne Ano
Ultimate Extras Ne Ne Ne Ne Ano
Prémiové hry Ne Ano Ano* Ano* Ano
Hostitelský systém Ano Ano Ano Ano Ano
Hostovaný systém Ne Ne Ano Ano Ano
Omezení RAM (32bit) 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB 4 GB
Omezení RAM (64bit) 8 GB 16 GB 128 GB 128 GB 128 GB
Počet fyzických CPU 1 1 2 2 2

Ano* – není součástí výchozí instalace.

Ceny edicí s OEM licencí nebyly zveřejněny, ale dá se předpokládat, že nebudou o moc vyšší než u Windows XP. Za upgrade zaplatíte přibližně polovinu plné ceny.

Licence

Nebudu rozebírat všechny detaily licencí, protože by to bylo na dlouho a sám je ani neznám, ale protože se v poslední době oběvilo dost zmatků kolem přenositelnosti OS z jednoho PC na jiný a kolem virtualizace, tak napíšu pár základních informací. Z hlediska přenositelnosti nedošlo v podstatě k žádným změnám – došlo jen ke zdůraznění části licence. Z hlediska virtualizace došlo k podstatným změnám.

Pokud máte „krabicovou“ verzi, můžete přenést systém jednou z jednoho PC na jiný bez ohledu na to, zda se jedná o fyzický nebo virtuální stroj.

Pokud chcete Windows Vista použít při virtualizaci zároveň jako hostující i hostovaný systém, tak budete potřebovat 2 a více licencí podle počtu hostovaných Windows – neplatí pro edici Enterprise.

V OEM licenci se z tohoto hlediska nic nezměnilo – systém je vázán na fyzický stroj a nesmí být přenášen na jiný fyzický nebo virtuální stroj.

Závěr

To je pro první díl vše. Příští díl by měl podávat informace o instalaci, bootmanageru, spuštění systému a pravděpodobně o nějakých dalších maličkostech.

Zdroj: http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Vista, http://www.microsoft.com/windowsvista/getready/default.mspx, http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=160, http://www.winsupersite.com/showcase/winvista_licensing.asp, http://blogs.zdnet.com/Bott/?p=156, http://www.adminxp.cz/windowsvista/index.php?aid=214

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Dušan JanošíkDušan vyvíjí software a webové aplikace na platformě .NET. Je milovníkem neuznávaných teorií, a zajímá se o parapsychologii a teraristiku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý