Typografie 1. díl - Písmo
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Typografie 1. díl - PísmoTypografie 1. díl - Písmo

 

Typografie 1. díl - Písmo

Google       Google       5. 11. 2006       24 923×

Nový seriál, věnující se typografii, vás seznámí se základy počítačové typografie, pravidel sazby a návrhů, základy tiskových technologií, historií i současností výroby písma.

Cílem seriálu je seznámit vás, jak je již uvedeno v perexu, s počítačovou typografií. Co přesně si pod tímto pojmem představit? Co vlastně je typografie? Proč se dnes mluví o typografii na webu, je důležitá? Na všechny tyto a další otázky se budu snažit odpovědět v tomto seriálu.

Typografie není určena pouze pro absolventy polygrafických škol, je určena všem, kdož o ni projeví zájem. Možná si i vy vzpomenete alespoň na jedno typografické pravidlo, například „nenechávat na konci řádku samotné písmenko“.

Na začátku seriálu se budeme věnovat písmu – jeho typům, rodinám, klasifikacím, měřením, kresbou a osnovou. Ovšem abychom mohli proniknout do tajů písma, musíme se nejdříve seznámit s písmařskými pojmy.

Znak

Znak, to je číslice, písmeno nebo i interpunkční či diakritické znaménko. Pokud potřebujeme něco sepsat, potřebujeme nějaký základní soubor znaků – abecedu.

V našem rodném jazyce ovšem potřebujeme dále i diakritická znaménka, kterým říkáme akcenty. Pokud použijeme toto diakritické znaménko spolu s písmenem, vznikne akcentovaný znak (ě, š, č, ř, ž…ŕ, ľ). Samotných akcentů je pak velké množství: krom čárek a háčků existuje dále cedilla, přehlasovací znaménko, okáň a další. Ovšem pro náš projev potřebujeme větší rozsah, než nám poskytuje klávesnice – kromě alfanumerickým znaků a již zmíněných akcentů potřebujeme i slitky, pomlčku, dolní a horní uvozovky a mnohé další znaky.

Vraťme se již ke známým pojmům. Všichni jste se zajisté setkali s velkými písmeny (hůlkovým písmem). Velká písmena se nazývají verzálky a malá minusky.

ZAPAMATOVAT

akcenty – diakritická znaménka
verzálky – velká písmena
minusky – malá písmena

Tím první pilotní díl končí. Příští díl totiž bude obsáhlejší, a proto nemůže být rozdělen, mimo jiné bude i složitější na pochopení. Věnovat se budeme písmové ose, tedy velikosti verzálek, minusek a akcentovaných znaků. Znova upozorňuji, že zapamatování těchto pojmů je velice důležité pro další díly.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý