LightScribe - potisk CD a DVD bez barvy
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

LightScribe - potisk CD a DVD bez barvyLightScribe - potisk CD a DVD bez barvy

 

LightScribe - potisk CD a DVD bez barvy

Google       Google       8. 11. 2006       33 941×

Není to nedávno, co tato technologie spatřila světlo světa, ale chtěl bych vám, nezasvěceným, představit, o co se vlastně jedná.

LightScribe je technologie potisku disků, která vám pomocí laseru umožňuje vypálit potisk přímo na disk. Vytvoření profesionálně vyhlížejících disků je snadné: vypalte disk, otočte ho a vypalte na něj svůj potisk (tzv. Burn-Flip-Burn). Ta samá mechanika, ve které vypalujete svá data, vypálí i váš potisk.

Přehled technologie LightScribe

DVD mechaniky vybavené technologií LightScribe používají k vypálení obrázku do vrchní vrstvy disku LightScribe laserový paprsek.

Pro vytvoření potisku LightScribe potřebujete:

  • DVD mechaniku/vypalovačku vybavenou technologií LightScribe. Počítače nebo zapisovačky vybavené technologií LightScribe mají obvykle na dvířkách mechaniky nebo samotném počítači vyobrazené logo LightScribe nebo nápis LightScribe.
  • Software na vytváření potisku disků podporovaný technologií LightScribe. Ten je obvykle součástí počítače nebo DVD zapisovačky vybavené technologií LightScribe.
  • Systémový software LightScribe. Tento software se podobá ovladači a je obvykle dodáván se zařízením LightScribe.
  • CD nebo DVD disky LightScribe se speciálním povrchem (prodávají se zvlášť ve větších obchodech nebo online). Disky LightScribe jsou označeny logem LightScribe na balení s médii.

Vytvoření potisku LightScribe

Pro začátek je třeba spustit software podporující tvorbu potisků LightScribe. Software na vytváření potisků může být často spuštěn jako samostatná aplikace dodávaná spolu s balíkem aplikací na vypalování disků. V závislosti na vámi používaném softwaru můžete potisk vytvořit před nebo po vypálení obsahu disku.

POZNÁMKA: Abyste mohli vypálit potisk, musíte disk otočit a do mechaniky ho založit vrchní stranou směrem dolů.

Potiskem může být třeba jen jednoduchý titulek nebo můžete být kreativnější a přidat nějaké pozadí a obrázky. Možnosti budou záviset na vaší aplikaci pro vytváření potisků. Následující pokyny vám krok za krokem pomohou vytvořit váš první jednoduchý potisk LightScribe pomocí softwaru podporovaného touto technologií. Podrobné údaje o dostupných funkcích získáte v dokumentaci ke každé aplikaci.

FAQ – Často kladené dotazy

Jak dlouho trvá vytvoření „potisku“?
Doba tisku velkou měrou závisí na obsahu, hardwaru, médiu a použitém tiskovému režimu. Obecně se dá říci, že technologie první generace potřebuje na vytvoření jednoduchého potisku pouze s názvem disku, 2 až 5 minut. Pro grafiku pokrývající celý povrch disku, tištěnou v režimu nejlepší kvality, se dá očekávat doba okolo 30 až 35 minut.

Jsou k dostání dvouvrstvé, vysokokapacitní DVD nebo DVD-RW podporující technologii LightScribe?
Ačkoliv většina mechanik podporujících technologii LightScribe dokáže číst dvouvrstvé disky DVD a DVD-RW a zapisovat na ně data, nejsou v současné době žádné dvouvrstvé disky DVD nebo DVD-RW podporující technologii LightScribe dostupné.

Co je systémový software LightScribe?
Systémový software LightScribe propojuje firmware mechaniky s aplikací pro vytváření potisku. Koordinuje funkce mezi různými kombinacemi mechanik a médií a zajišťuje tu nejvyšší možnou kvalitu potisku LightScribe. Systémový software LightScribe je obvykle součástí DVD zapisovaček nebo počítačů podporujících technologii LightScribe.

Můj názor:

Ačkoliv LightScribe podporuje jen potisk v barvách šedé stupnice, výsledky mne mile překvapily. Cena LightScribe CD/DVD je o několik korun vyšší než u normálních, ale pořád je to pro nás, lidi, kteří po sobě málo co přečtou, užitečná věc.

Zdroj: Dokumentace k mechanice podporující LightScribe

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Radek BoudaRadek Bouda studuje na Fakultě aplikovaných věd Západočeské univerzity v Plzni. Programuje v jazyce Java a zajímá se platformu .NET. Kromě programování má rád také cyklistiku, volejbal, skauting a pohyb venku obecně.
Web     Twitter     Facebook    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý