3Ds Max - Stůl
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

3Ds Max - Stůl3Ds Max - Stůl

 

3Ds Max - Stůl

Google       Google       27. 12. 2006       21 142×

Velmi jednoduchý tutoriál, převážně pro ty, co s Maxem začínají. Předvedem si nějaké funkce modifu Editable Poly na modelování jídelního stolu.

Připravil jsem velmi jednoduchý tutoriál na vymodelování obyčejného kuchyňského stolu. Budeme se pohybovat v okruhu modifu Editable Poly. Nevím, jak máte nastavený Max na jednotky délky, ale to je vesměs jedno, proto budu říkat jedné jednotce délky jeden bod. Začneme vytvořením kvádru o parametrech: výška 10 bodů, šířka 5 bodů, hloubka 5 bodů. Mřížkování nastavíme pouze na plášti kvárdu, a to 3 (je vidět na obrázku). Máme vytvořený jeden kvádr, budeme potřebovat ještě tři, tudíž stejným postupem vytvoříme další tři kvádry o shodných parametrech. Nyní je rozmístíme do scény, a to takto:

  1. kvádr: osa X (−35 bodů); osa Y (+65 bodů)
  2. kvádr: osa X (−35 bodů); osa Y (−65 bodů)
  3. kvádr: osa X (35 bodů); osa Y (65 bodů)
  4. kvádr: osa X (35 bodů); osa Y (−65 bodů)

Ozančíme si jeden z kvádrů, klikneme na něj pravým tlačítkem a vybereme Convert to →Editable Poly. Všimneme si talčítka Attach resp. okénka vedle něj. Na to klikneme a objeví se nové okno, ve kterém označíme všechny objekty ve scéně a dáme Attach.

V modifikátoru Editable Poly zvolíme jako podobjekt polygon a odstraníme vnitřní prostřední polygony na všech kvádrech (nevím, jak to lépe vysvětlit, snad se radši podívejte na obrázek). Až budete mít toto hotové, tak zvolte podobjektem edge a u jenoho kvádru vyberte ony 4 edge, lemující jednu z děr. Držte klávesu Shift a pohybujte s těmito edge co nejblíže protější díře (nejlépe, aby se vysunuté edge protínali s edge kolem protější díry). Nyní zvolíme za podobjekt Vertex a vybereme vždy dva sousedící vertexy a pomocí funkce Collapse z nich vytvoříme jeden a kvádry tím spojíme.

Dole na obrázku je znázorněno, jak by to mělo vypadat po propojení všech děr. Dále budeme pracovat s polygony. Vyberem si všechny polygony dolních podstav všech kvádrů a klikneme na okénko vedle tlačítka Bevel. Objeví se nám okno, kde navolíme Height na 60 bodů a Outline amount na −1 bod. Měli bychom dostat takové zúžené nohy, jako vidíte na obrázku.

Posledním krokem bude vytvoření jídelní desky a aplikování základního materiálu na všechny objekty. V panelu Create vytvoříme Box o rozměrech: výška 3 body; šířka 140 bodů; hloubka 80 bodů. Tuto desku posuneme ve výřezu Perpective podle osy Z o 10 bodů. Nyní si označíme oba objekty ve scéně a otevřeme Material Editor a aplikujeme základní materiál (šedou). Tím je náš stůl hotov (textury si můžete naaplikovat dle libosti).

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

2 názory  —  2 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Tomáš BobekAutor je designérem stránek (2D grafika), ovládá jazyky HTML, CSS, PHP, JavaScript a zajímá se o programování v Javě.Krom programujte.com se podílí na projektech maths.cz (jako redaktor a grafik), ceskewebstudio.cz (jako designér) a webber.cz (jako JavaScript scriptař). Ostatní volný čas rád tráví s přáteli nebo sportuje (tenis, nohejbal, hokejbal, závodně fotbal).
Web     Twitter     Facebook    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý