Komunikace budoucnosti
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Komunikace budoucnostiKomunikace budoucnosti

 

Komunikace budoucnosti

Google       Google       5. 12. 2006       13 437×

Jabber je svobodný komunikační systém založený na protokolu XMPP, který používá k předávání zpráv data ve formátu XML. V současné době se Jabber těší čím dál tím větší oblibě, a to díky službám, které nabízí navíc ve srovnání s jinými IM systémy.

Těmito službami jsou třeba RSS transport, ICQ transport, MSN transport – o některých těchto transportech si dále povíme bližší informace. Díky svobodě tohoto protokolu jej může implementovat každý, kdo k tomu má chuť a umí programovat. Může si tak svobodně vytvořit svého vlastního klienta se všemi funkcemi protokolu XMPP. Budoucnost v Jabberu vidí i velké firmy, jako je například Google Inc. A tak je jeho Google Talk založen na Jabberu, který je rozšířen o podporu VoIP telefonie, jejíž komunikační protokol Google zveřejnil a je jen otázkou času, než jej bude většina klientů stabilně podporovat.

Přidaná hodnota

Služby, které na rozdíl od ostatních IM systémů nabízí navíc, jsou závislé na serveru, u kterého si registrujete vaše JID (Jabber ID). V České republice i v zahraničí je spousta veřejných serverů zdarma, každý z nich nabízí jiné služby, ale nic vám nebrání vybrat si ten server, který vyhovuje právě vašim požadavkům a poskytne vám ty správné transporty. Největším veřejným serverem u nás je Netlab (njs.netlab.cz), který nabízí klientům opravdu spoustu transportů, jako je třeba SMS transport, který umožňuje posílání SMS zpráv do sítí mobilních operátorů Vodafone (bez reklamy) a O2 Telefónica (s reklamou) prostřednictvím jejich veřejných SMS bran pohodlně z prostředí vašeho oblíbeného klienta.

Do Vodafone můžete poslat denně 15 zpráv, do O2 zpráv 25. Zprávy chodí prakticky okamžitě, když jsem tyto transporty zkoušel, tak sotva jsem zprávu odeslal, už přišla na můj mobilní telefon. Kontakty do rosteru přidáte ve formátu číslo@sms.netlab.cz (například +420774597940@sms.netlab.cz). Pokud chcete, aby tyto zprávy vypadaly co možná nejvíce jako odeslané z vašeho mobilního telefonu, nezbude vám než si tento transport registrovat a zadat vaše telefonní číslo. Vámi odeslané SMS pak budou mít jako odesílatele nastaveno právě vaše telefonní číslo. Pomocí procházení služeb si najděte transport s názvem SMS Vodafone/Eurotel Transport a klikněte na Registrovat. Objeví se vám dvě pole, do kterých můžete napsat svou přezdívku (nick) a telefonní číslo. Text, který vyplníte do pole Nick, bude připojen na konec každé zprávy, kterou pomocí transportu odešlete.

Více v říjnovém časopisu LinuxExpres.

Marek Stopka

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý