Mozilla Firefox - vyrovnávací paměť
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Mozilla Firefox - vyrovnávací paměťMozilla Firefox - vyrovnávací paměť

 

Mozilla Firefox - vyrovnávací paměť

Google       Google       20. 12. 2006       28 954×

Navštívené stránky jsou ukládány do vyrovnávací paměti a při další návštěvě se zobrazí rychleji. To je stručná definice vyrovnávací paměti. Chcete-li se dozvědět víc, čtěte dále.

Navštívené stránky jsou ukládány do vyrovnávací paměti (cache) a při další návštěvě se tak zobrazí rychleji. Tuto definici nabízí nápověda integrovaná ve Firefoxu. Je ovšem poněkud těžkopádné říci, že do vyrovnávací paměti se ukládají celé navštívené stránky. Přesnější definicí je, že se tam ukládají zdrojové kódy navštívených stránek, soubory se styly, obrázky nacházející se na stránkách, animace a videa, ale nejedná se o program typu Offline explorer, který vám stáhne stránku do počítače.

Jak nastavit vyrovnávací paměť

Cache nemá neomezenou velikost, nýbrž velikost, kterou zadáte v menu Nástroje → Možnosti → Vyrovnávací paměť. Implicitně je nastaveno 50 MB, ale obecně platí – čím více vyrovnávací paměti, tím lépe. Tlačítkem Vymazat vyrovnávací diskovou paměť smažete všechny záznamy, ovšem je nevýhodné ji mazat, poněvadž soubory se při dosažení maximální kapacity přepisují a stránky se načítají rychleji.

Kde se vyrovnávací paměť nachází?

V operačním systému MS Windows XP ji naleznete na umístění:

C:\Documents and Settings\uzivatelske_jmeno\Local Settings\Data aplikací\Mozilla\Firefox\Profiles\xxxxx.default\Cache

Složka Local Settings má nastaven parametr Skrytý, který je nutné dočasně odstranit (Nástroje → Možnosti složky → Zobrazení → Zobrazovat skryté soubory a složky). Otevřete-li tuto složku, nenaleznete zde soubory s příponou JPG či HTML, nýbrž stovky, pro Windows neznámých, souborů s názvy složenými ze změti písmen a číslic.

Jak s vyrovnávací pamětí pracovat?

Logickou dedukcí dojdeme k tomu, že když tyto soubory vytváří internetový prohlížeč, musí s nimi také umět pracovat. Z dvojice Internet Explorer a Mozilla Firefox obstál lépe druhý z jmenovaných, který narozdíl od IE dokázal zobrazit i neúplnou internetovou stránku a nejen její zdrojový kód. Alternativou je Poznámkový blok, který dokáže pracovat i se soubory, u kterých internetové prohlížeče neobstojí, ovšem za cenu chaotického shluku znaků. Přesto je lepší metodou pokus-omyl otevírat všechny soubory ve Firefoxu.

TIP: Budete-li chtít webovou stránku nebo obrázek dát do formátu, s kterým dokáží pracovat pro ně určené programy, stačí je přejmenovat a přidělit jim konkrétní příponu (jpg, html…).

K čemu je to dobré?

Možná, že vás tato otázka při čtení tohoto článku napadla. Dnes mě znalost postupu vykopat data ze souborů ve vyrovnávací paměti zachránila. Svědomitě jsem smazal historii stránek, a pak jsem si vzpomněl, že si potřebuji něco vytisknout ze stránky, kterou bych znovu určitě nenašel. Adresu této stránky jsem zjistil z vyrovnávací paměti během 5 minut. Dále by se znalost tohoto postupu dala použít ke kontrolování neposlušných dětí, které umějí smazat historii stránek a myslí si, že mají vyhráno.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

3 názory  —  3 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zabývá webovými programovacími jazyky a Assemblerem. Rád pracuje v Příkazovém řádku a experimentuje s operačními systémy.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý