Ze sešitu číslicové techniky 0001 1011. díl – Klopný obvod RS
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Ze sešitu číslicové techniky 0001 1011. díl – Klopný obvod RSZe sešitu číslicové techniky 0001 1011. díl – Klopný obvod RS

 

Ze sešitu číslicové techniky 0001 1011. díl – Klopný obvod RS

Google       Google       8. 1. 2007       42 967×

Základním stavebním prvkem sekvenční logiky je klopný obvod. Klopných obvodů je několik druhů. Ale předmětem tohoto článku jsou pouze modifikace obvodu RS.

Klopný obvod RS, nebo chcete-li R-S, má ve svém základním provedení dva vstupy, a to vstup S (SET) a R (RESET), česky bychom řekli nastavení a nulování. Vstupem SET nastavíme na výstup klopného obvodu, dále jen KO, logickou jedničku a vstupem RESET logickou nulu. Obvod si námi zadaný stav pamatuje, a to tak dlouho dokud není námi změněn. Nepočítám do toho třeba výpadky napájecího napětí. Podobné nepředvídatelné okolnosti (poruchy) nebudu dále předpokládat.

Blokové schéma KO RS

Klopný obvod RS může být vytvořen několika způsoby a z různých hradel a podle toho se také chová. Rozlišuje především klopné obvody z hradel NOR a NAND.

Klopný obvod RS z hradel NAND

Tabulka obvodu RS z hradel NAND

Klopný obvod RS z hradel NOR

Tabulka obvodu RS z hradel NOR

Nyní tedy k popisu. Klopné obvody RS mají zavedenu stoprocentní stejnosměrnou zpětnou vazbu. A to z výstupu jednoho hradla na vstup hradla druhého. Jejich vstupy jsou označeny jako R a S a výstupy jako Q a Q s čarou (dále Q non). Výstup Q non je k výstupu Q inverzní. To platí kromě zakázaného stavu, ve kterém jsou oba výstupy ve stavu stejném a log. 1 pro NAND a log 0 pro NOR.

KO z hradel NAND je ve výchozím stavu, když je na obou vstupech log 1. Pokud na SET přivedeme log 0. Hradlo se překlopí tak, že na výstupu Q bude log 0. Pokud tam již log. 0 byl, potom obvod v tomto stavu zůstane. Pokud se vrátíme do výchozího stavu, tak informace, která byla na výstupech, na nich zůstane i nadále. A to tak dlouho, dokud nepřivedeme log. 0 na RESET, potom se hradlo překlopí a výstupní informace se změní. Obdobně tomu je i u KO s hradly NOR. Pouze je zaměněn stav výchozí. V něm jsou zde oba vývody v log 0. A zakázaný stav je, když je na obou vstupech log 1.

Z předchozího odstavce tedy vidíte, že obvody RS jsou opravdu schopny zapamatovat si informaci, podle které se potom odvíjí stav době Qn+1, Qn+2 atd. Tím máme splněnu podmínku, že sekvenční obvod má paměť. A jak vidíte, realizování jednoduché paměti není moc složité.

KO RST

Klopný obvod RST je narozdíl od obvodu RS, který je asynchronní, obvodem synchronním. Synchronizaci obvodu se zbytkem zajišťuje takzvaný hodinový signál. Obvod je aktivní, pouze když je na vstupu T log. 1. Na vstup T je přiváděn obdélníkový signál. Ale o hodinových signálech se budeme více bavit později. Když je na vstupu T log 1., obvod běžně pracuje, ale pokud je na vstupu log. 0, tak obvod ignoruje vstupní signály RESET a SET a na výstupu je poslední hodnota, která tam byla, když byl signál T v log. 1.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

4 názory  —  4 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Jiří ChytilAutor programuje ve VB, zajímá se o elektrotechniku, studuje na SOŠ Elektrotechnické - obor číslicová technika.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý