MP3 přehrávače SanDisk Sansa e200 series
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

MP3 přehrávače SanDisk Sansa e200 seriesMP3 přehrávače SanDisk Sansa e200 series

 

MP3 přehrávače SanDisk Sansa e200 series

Google       Google       4. 1. 2007       22 032×

Vzhled a velikost

Vzhledem nápadně připomíná svého rivala – iPod od fy Apple, a to zejména rozvržením tlačítek a středového tlačítka zvaného thumbwheel. iPod připomíná ale jen vzdáleně. Už když vezmete Sansu ze série e200 do ruky, poznáte rozdíl. Mluvím o hloubce přehrávače. Zatímco iPod Nano má hloubku jen 6,5 mm, Sansa oplývá hloubkou přesně jednou takovou – 13 mm. Další velikostní parametry jsou: šířka 44 mm a výška 88 mm.

Vzhled je velmi příjemný, přední stranu přehrávače tvoří černý leštěný plast a zadní část je opatřena speciální slitinou titanu nazývanou LiquidMetal, vyrobenou přímo pro tento přehrávač. Středový thumbwheel je po zapnutí přehrávače podsvícen modrými diodami.

SanDisk Sansa řady e200 se vyrábí ve čtyřech typech, které se liší pouze velikostí vnitřní paměti: e250 – 2 GB, e260 – 4 GB, e270 – 6 GB, e280 – 8 GB.

Tlačítka

Celému přehrávači dominuje modře podsvícený thumbwheel. Uprostřed něj se nachází potvrzovací tlačítko, které lze využít i k jiným funkcím, jako je play/stop při přehrávání videa nebo k posouvání informací o skladbě. Kolem thumbwheel se nachází čtyři tlačítka se standardními funkcemi, a to play/pause, dvě tlačítka pro posun skladby a přepínání na další nebo předchozí skladby a konečně čtvrté tlačítko pro zapínání menu a submenu. Tlačítky se dá, stejně jako scroll wheelem, listovat v menu. Tato čtyři tlačítka jsou možná až moc blízko thumbwheelu, a proto můžete mít ze začátku problém s jejich stlačením, ale během používání si vytvoříte, stejně jako já, ten správný „grif“ v ruce a půjde vám to snadno. Další tlačítko se nachází vlevo dole. Slouží k zapnutí a vypnutí přehrávače, pomocí něj se vždy dostanete do hlavního menu a pokud přehrávač delší dobu nereaguje, lze jej podržením tohoto tlačítka restartovat. Na levém hřbetu v horní polovině se nachází tlačítko pro nahrávání zvuku. Dá se stlačit kdykoli a poté se hned nahrává, mikrofon je umístěn na horním hřbetu přehrávače. Hned vedle mikrofonu se nachází tlačítko pro zamknutí klávesnice přehrávače. Již standardní funkce většiny přehrávačů.

Displej

Displej se SanDisku velmi povedl. Oplývá úhlopříčkou 1,8", což je cca 4,6 mm. LCD displej je vyroben TFT technologií a dokáže zobrazit až 64 000 barev. Rozlišení displeje je 176×224 px, je velmi jemné a ani při sledování videa nepostřehnete jednotlivé body. Displej je, stejně jako celý přední panel přehrávače, lesklý a někdy při přímém slunci se může lehce změnit v zrcátko. Za normálních podmínek je ale dobře čitelný. Displej je jedna z mnoha věcí, které se musí u Sansy vyzdvihnout.

Funkce

Základní funkce je samozřejmě přehrávaní hudebních souborů. Sansa řady e200 si ale poradí i s přehráváním videa. Problém mu nedělají ani fotky. Přehrávač má dokonce i slot pro paměťové karty – microSD. Přehrávač tak můžete rozšířit další externí pamětí.

Audio

Mezi podporované audio formáty patří: MP3, WMA, secure WMA a WAV. Audio soubory se ale v přehrávači neřadí do stromové složkové struktury, jak by mohl někdo očekávat, ale řazení je pomocí ID3 tagů. Pro někoho to možná bude problém, ale věřte mi, dá se na to zvyknout. Seřadit audio sobory můžete podle autora, alba, názvů a žánrů skladeb. Samozřejmě pouze v případě, že máte v pořádku ID3 tagy. Sansa umí vytvořit i playlist a přehrávat potom podle něj. Playlist můžete vytvořit buď přímo v přehrávači nebo pomocí programu už v PC. Přehrávač také nabízí ohodnocení každé hudební skladby od jedné do pěti hvězdiček. Pomocí tohoto hodnocení pak můžete také audio soubory seřadit a přehrávat. Sansa umí také zobrazovat obal alba, pokud ho nahrajete do složky s příslušným albem a pojmenujete buď albumart nebo folder. Mačkáním potvrzovacího tlačítka přepínáte mezi ekvalizérem, obalem alba a zobrazením následující písničky.

Video

Do přehrávače můžete zkonvertovat následující video formáty: AVI, MPEG-1, MPEG-2, MPG, MPE nebo VOB (nechráněný formát), MPEG-4 v AVI formátu, DAT, ASF, Quick Time MOV a WMV. Slůvko zkonvertovat je ale velmi důležité. Všechny tyto video stopy musíte převést přiloženým softwarem s názvem Sansa Media Converter. Až poté se dají v přehrávači spustit. Tento speciální program převede video na formát MOV a otočí ho o 90 stupňů kvůli poměru stran; proto, když se díváte na video, musíte přehrávač otočit také o 90 stupňů. V standardním nastavení Sansa Media Converteru se ale po konverzi videa výsledná velikost zvětší, což se může zdát podivné. Ale nezoufejte, i toto jde obejít jednoduchou úpravou kódu v programu, sice snížíte kvalitu videa (což vůbec nepoznáte, protože rozlišení displeje není nijak velké), ale docílíte tím i snížení velikosti videa. A to podle toho, na kolik procent kvalitu nastavíte. Já používám 40 % a naprosto to stačí. Při konverzi se video soubory také rozdělují po 10 minutách. Toto lze také jednouše upravit v kódu programu, nastavíte si delší nebo kratší dělení, jak vám vyhovuje. Díky tomuto dělení můžete tak v delším filmu snáze „listovat“, je to něco jako kapitoly u DVD filmů. Video lez přetáčet vpřed i vzad příslušným tlačítky nebo ho jednoduše zastavit a později opět spustit. Více funkcí u tohoto přehrávače nehledejte. Na druhou stranu je ale přehrávání plynulé a s perfektním displejem není problém dívat se na celovečerní film.

Záznam zvuku

Přehrávač nabízí i záznam zvuku. Dá se spustit kdykoli tlačítkem na levém boku, jak už jsem psal dříve. Mikrofon, který najdeme na horním hřbetu přehrávače, je poměrně citlivý a i na delší vzdálenost je záznam zvuku dobře poslouchatelný. Formát, do kterého se zvuk ukládá, je pouze WAV. Zkoušel jsem nahrávat zvuk při výkladu látky našeho profesora ve škole. Sedím v předposlední lavici a i tak se dal profesorův výklad poslouchat a bylo mu rozumět.

Fotografie

Pomocí Sansy můžete také mít stále u sebe svoje oblíbené fotografie. Podporované formáty jsou JPEG, TIFF, PNG, BMP, GIF. Tyto formáty ovšem musíte opět převést pomocí Sansa Media Converteru. Přehrávač nabízí miniatury fotek, které usnadňují prohlížení. Můžete také spustit slideshow s hudbou, kterou si předem vyberete.

Software

Na přiloženém CD naleznete program Sansa Media Converter, o kterém jsem se již zmínil. Pomocí toho programu konvertujete videa a obrázky tak, aby si s nimi přehrávač poradil. Ovládání je intuitivní a velmi jednoduché. Na CD dále naleznete manuál v PDF, bohužel je pouze v angličtině, ale českou verzi je možné stáhnout ze stránek SanDisk (PDF manuál).

Sansa řady e200 podporuje USB Mass Storage, takže se ve Windows zobrazuje jako pevný disk a můžete nahrávat písničky jednoduchým přetažením. Přehrávač podporuje ale také MSC mód, který spolupracuje s Windows Media Player 10 a vyšším. Pomocí něj můžete přehrávač synchronizovat a také nahrávat písničky. Přehrávač se k počítači samozřejmě připojuje pomocí USB 2.0.

Balení

Při koupi přehrávače se vám do rukou dostane pěkné balení. Uvnitř najdeme samozřejmě přehrávač, dále sluchátka s dvěma sadami krycích polštářků, která pro začátek sice stačí, ale doporučuji pro kvalitnější poslech a lepší využití potenciálu přehrávače investovat do lepších sluchátek. Přehrávač jsem testoval se sluchátky Koss Porta Pro a Koss KSC/17 a zvuk byl samozřejmě kvalitnější, hlavně co se týče basů. V balení nechybí ani šňůrka pro nošení přehrávače na krku, datový kabel pro propojení s PC, manuál a CD s potřebným softwarem. Aby se vám přehrávač mechanicky nepoškodil, dodává SanDisk také vkusný černý obal. K dostání je i plastový a kožený obal, ty už si ovšem musíte koupit sami, nejsou v balení. Součástí přehrávače je i integrovaný Lithium-Ion akumulátor o kapacitě 750 mAh. Udávaný doba provozu je 20 hodin, reálných je ale cca 18 hodin. Při přehrávání videa to je samoržejmě méně, kvůli displeji, který potřebuje více šťávy. Pro 100% nabití baterie je zapotřebí cca 3,5 hodiny, pro 75% 2,5 hodiny. Nabíjení je zprostředkováno pomocí USB kabelu. Akumulátor lze pořídit nový v e-shopech, cena se pohybuje kolem 500 Kč.

Co chybí

Pokud jste čekali, že přehrávač bude mít i rádio, nyní vás zklamu. V americké verzi se rádio opravdu nachází, ale kvůli EU, která uvaluje vysoká cla na výrobky s rádii, byl SanDisk v podstatě donucen rádio z evropské verze odebrat, aby nemusel přehrávače enormně zdražovat. Pokud si ale objednáte Sansu v USA a necháte poslat k nám, rádio vám bude fungovat bez problémů, je to vyzkoušené. Někomu může také vadit, že přehrávač nemá mini USB konektor, ale je opatřen speciálním konektorem. Když se vám tedy poškodí kabel, nastává problém.

Závěr

SanDisky Sansa řady e200 se zdají být velmi povedenými přehrávači. Vyzdvihl bych perfektní displej, kvalitu zvukový výstupu, funkce, kterými oplývá, a v neposlední řadě také microSD slot. Absence rádia, e-books a lyrics ubírá pár bodů v žebříčku. V poměru cena/výkon se řadí mezi špičku přehrávačů, které jsou dnes na trhu. U těchto přehrávačů platí dvakrát, že za málo peněz dostanete hodně muziky. Ve srovnání s iPodem Nano má více funkcí a o mnoho nižší cenu. Navíc Sansa e280 je přehrávač s největší paměťovou kapacitou na trhu, co se týče přehrávačů s flash pamětí.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Martin ŠimkoAutor se věnuje problematice SEO - pracuje jako SEO konzultant v agentuře RobertNemec.com a jako freelancer (www.martinsimko.cz). Vystudoval informatiku na FIT VUT a FI MUNI.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý