ATI Sapphire Dual Radeon X1950 Pro
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

ATI Sapphire Dual Radeon X1950 ProATI Sapphire Dual Radeon X1950 Pro

 

ATI Sapphire Dual Radeon X1950 Pro

Google       Google       6. 1. 2007       11 116×

Snaha zdvojování všech počítačových komponent za účelem razantního zvýšení výkonu se v poslední době objevuje v segmentu IT stále častěji. Vzpomeňme si například na operační paměti, které s tímto trendem začaly nejdříve a po představení Dual Channel jistě srdce nejednoho IT nadšence zaplesalo radostí. Po tomto počinu se zanedlouho objevily dvoujádrové procesory a jako by toho nebylo málo, dnes si lze už koupit i základní desku s dvěma paticemi, které nabízí až neuveřitelnou sílu 4 jader procesorů. Do třetice se do tohoto počinu pustili i výrobci grafických karet a před několika měsíci byla představena GeForce 7950. Jako odezvu se teď snaží odpovědět ATI, potažmo Sapphire.

Jak je řečeno výše, tak právě v minulých dnech prosákly na veřejnost informace o chystané novince ze stáje Sapphire, tedy nové kartě Sapphire Dual Radeon X1950 Pro, která bude skýtat 2 plnohodnotné GPU. O relevantnosti této informace svědčí i fakt, že se nové obrázky objevily hned na několika webech zabývajících se IT problematikou zároveň. Sapphire však k tomuto taktně mlčí a předpokládané představení tohoto skvostu bude na jaře, na německém veletrhu CeBIT.

Pojdmě se však raději podívat na to, co je zatím k dispozici, a lépe si kartu popišme.

S největší pravděpodobností, jak je patrné částečně z obrázku, Sapphire vsadí na už odzkoušené chlazení známé z GeForce 7950, které nabízí nejen slušný výkon, ale také v poměru k výkonu velice malou hlučnost.

Co se velikosti týče, tak nová X1950 Pro bude delší a vyšší, což může přivodit vrásky na čele mnoha majitelům menších skříní. Že toto řešení nebude opravdu pro každého, svědčí i fakt, že karta bude potřebovat hned dvě 6-slotová napájení a tajemstvím není ani možná výkonová zátěž v podobě úctihodných 130 W. Už samozřejmostí bude dvouslotová velikost.

Co se výkonových specifikací týče, tak bude karta velmi podobná modelu ATI Sapphire Radeon X1950 Pro (jak jinak), jen snad s výjimkou počtu GPU. Parametry X1950 Pro předkládám níže.

Specifikace:

  • 256 MB pamětí GDDR3
  • 256 megabitová paměťová sběrnice
  • Takt jádra činí 575 MHz a paměti běží na úctihodných 1 380 MHz
  • 36 pixel a 8 vertex shaderů
  • 12 texturovacích jednotek
  • plná podpora DirectX 9 a OpenGL

Jak je patrné z parametrů, tak X1950 Pro není sice žádný skvost a s 256 MB GDDR3 ztrácí pomalu dech, ale přesto není nikde psáno, že Dual X1950 Pro bude sdílet parametry se svým starším bratříčkem, proto prosím neberte dogmaticky, že nová ATI bude o něco ochuzena. Ono je spíše dobře, že se Sapphire, jakožto nováček na poli Dual, snaží nevměšovat se zatím přímo do high-endu, protože novinky si kupuje jen mizivé procento uživatelů a většina si počká spíše až na zlevnění nebo porovnání, kdo je lepší, a právě z tohoto důvodu bude pro Sapphire výhodnější ůtočit ze zálohy.

Na závěr jen doufejme v to, že se Sapphire nenechá potenciálním úspěchem ukolébat ke spánku a s nástupem nové technologie dojde také k alespoň malému klesnutí cen u již zavedených modelů.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

1 názor  —  1 nový  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zajímá o HW, rád čte, sportuje a píše v C++...Rád také tráví volné chvilky se svým Tuxem.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý