(Ne)známé programy ve Windows - 2. část
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

(Ne)známé programy ve Windows - 2. část(Ne)známé programy ve Windows - 2. část

 

(Ne)známé programy ve Windows - 2. část

Google       Google       2. 3. 2007       27 452×

Operační systém Microsoft Windows XP ukrývá pod kapotou mnohem více programů, než zná většina uživatelů. Asi bude nejlepší se s těmito méně známými programy seznámit trochu blíže. Druhá část seriálu se zabývá programy od písmene „L“ k písmenu „O“.

Již se na naše počítače dostala nová verze operačního systému Windows Vista. Ale nezoufejte, podle toho, co vím, se příkazy, kterými se zabývám v tomto seriálu, udrží i nadále. A jdeme na věc.

label
Vytvoří, změní nebo odstraní jmenovku svazku disku.
lodctr
Zaktualizuje názvy čítačů a vysvětlující text rozšiřitelného čítače programu Sledování výkonu. Méně krkolomně by se také dalo říci, že lodctr zaktualizuje názvy čítačů při sledovaní výkonu systému.
logman
Program logman spravuje službu Výstrahy a protokolování výkonu při vytváření a správě protokolů relací trasování událostí a protokolů výkonu. Opět se můžeme spokojit s kratším popisem, že logman spravuje službu výstrahy a protokolování výkonu.
logoff
Ukončí relaci. S pojmem „relace“ se častěji setkávají uživatelé GNU/Linuxu, takže překlad pro uživatele Windows je: „Za předpokladu, že není spuštěna žádná aplikace, kde jsou neuložená data, tak odhlásí aktuálně přihlášeného uživatele“. Tímto příkazem, také můžete odhlásit libovolného uživatele v síti.
lpq
Zobrazí stav vzdálené fronty lpd, neboli aktuální stav vzdálené tiskárny.
lpr
Odeslání tiskové úlohy na síťovou tiskárnu.
magnify
Lupa zjednodušující práci uživatelům se zrakovým postižením. Zvětšení je až devítinásobné. Upozornění: Budete-li experimentovat, počítejte s posunutím ikon.
makecab
Vytváření CAB archivů. Je to velice jednoduché, poněvadž stačí zadat: makecab nazev_souboru.
mem
Vypíše velikost volné a používané paměti systému. V mém případě vypadá výpis takto:
    655360 bajtů celkem konvenční paměti
    655360 bajtů volných pro systém MS-DOS
    591232 maximální velikost spustitelného programu

   1048576 bajtů celkem souvislé rozšířené paměti
         0 bajtů volných souvislé rozšířené paměti
    941056 bajtů volných v paměti XMS
           MS-DOS je rezidentní v oblasti horní paměti
Na první pohled je vidět, že tento výpis není úplně v pořádku, poněvadž se zabývá pouze systémem MS-DOS a zapomíná na Windows. Velice užitečný je parametr /P, díky němuž si můžeme nechat zobrazit uspořádání programů (opět pouze MS-DOS) v paměti včetně adres.
mnmsrvc
Synchronizace dat v síti.
mountvol
Vytváří, či odstraňuje připojovací body svazku, nebo zobrazuje jejich seznam.
msmsg
Kdo by neznal Window Messenger ve Windows. Poněvadž nejsem jeho fanoušek, tak zde je návod na jeho odinstalaci: Klepněte na tlačítko Start → Spustit, zadejte příkaz
RundDll32 advpack.dll,LaunchINFSection %windir%\INF\msmsgs.inf,BLC.Remove 
a potvrďte Enter. Window Messenger je nyní odinstalován. Změny se projeví až po restartu PC.
msconfig
U tohoto nástroje se na chvíli zastavím. Msconfig je velice mocnou pomůckou při konfiguraci systému (tedy hlavně jeho bootování). V grafickém rozhraní můžete nastavit obsah souborů: win.ini, system.ini a boot.ini. Na kartě obecné můžete nastavit implicitní spuštění systému (Normální spuštění, Diagnostické spuštění, Výběrové spuštění). Změníte-li jakoukoliv hodnotu v souboru msconfig, bude implicitně nastaveno Výběrové spuštění. Velice užitečná je také záložka Služby, ve které můžete zakázat nepoužívané (popřípadě nepotřebné) služby operačního systému. Pokud nepatříte mezi svědomité uživatele Windows XP, můžete vypnout službu Automatické aktualizace. Dále můžete vypnout různé pro vás zbytečné služby. V mém případě např. Telnet, Plánovač úloh, … Vypnete-li položku, tak ze seznamu nezmizí, nýbrž bude pouze deaktivovaná, můžete ji tedy v případě potřeby znovu aktivovat. Pravděpodobně každý z vás ale využije kartu Po spuštění. Otevřete-li ji, zjistíte, že se vám při startu OS spouští horda programů, které pouze zabírají místo v paměti, nebo obtěžují uživatele vyskakujícími obrazovkami při startu PC (např. Instant Messengery – deaktivovat proces ICQLite, msmsgs, …). Například proč se mi automaticky spouští NeroCheck, VCDDaemon (když zrovna nemám žádnou virtuální mechaniku), Microsoft Office, Open Office, Adobe Reader Speed Lauch, atd.? Pokud spustíte např. program ICQ, automaticky si zapne ICQLite, ale do té doby nemusí být program aktivní v paměti. Podobná situace je u komprimačních programů. Všechny změny zde se projeví až po restartu počítače. Po prvním nabootování budete upozorněni o změně konfigurace.

narrator
Program narrator slouží pro zrakově postižené. Dokáže číst znaky (pouze anglicky). Osobně jsem ho používal, abych se naučil správnou výslovnost anglických písmen :-)
nbtstat
Zobrazení statistiky protokolu a aktuálních připojení protokolu TCP/IP pomocí systému NBT (NetBIOS s protokolem TCP/IP).
netstat
Velice užitečný příkaz, který vypíše aktuální síťová připojení včetně IP adresy a protokolu.
netsh
Diagnostické síťové příkazy netsh, zvané také příkazy kontextu diag (diagnostický kontext), lze použít ke správě servisních parametrů operačních systémů a sítí z příkazového řádku. Diagnostický kontext prostředí netsh používá příkazový řádek netsh diag>. Bližší informace o tomto velice rozsáhlém příkazu naleznete na stránkách Microsoftu. Ovšem běžný uživatel tento příkaz zcela určitě nevyužije.
nlsfunc
Načte údaje specifické pro danou zemi.
nslookup
Opět se jedná o velice užitečný příkaz. Nslookup.exe je nástroj příkazového řádku pro testování a odstraňování problémů se servery DNS. Je instalován spolu s protokolem TCP/IP prostřednictvím Ovládacích panelů (více informací).
odbcad32, odbcconf
Zjednodušeně řečeno, práce s databázemi se standardem ODBC v prostředí Windows.

A jsme na konci druhé části tohoto seriálu. Doufám, že jste ji shledali užitečnou.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zabývá webovými programovacími jazyky a Assemblerem. Rád pracuje v Příkazovém řádku a experimentuje s operačními systémy.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý