Rozhovor s Tomášem Matějíčkem
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Rozhovor s Tomášem MatějíčkemRozhovor s Tomášem Matějíčkem

 

Rozhovor s Tomášem Matějíčkem

Google       Google       26. 3. 2007       15 108×

Přinášíme vám rozhovor s autorem linuxové Live CD distribuce Slax. Co si myslí autor linuxové distribuce o Windows, kolik času tráví u počítače? To vše a samozřejmě mnohem více se dozvíte v tomto článku!

Slax je linuxová Live CD distribuce pocházející z českých luhů a hájů. Její autor je Tomáš Matějíček. Věnoval nám trochu svého času a poskytl nám rozhovor. I vy, naši čtenáři, jste se do tohoto rozhovoru mohli nepřímo zapojit svými otázkami.

Kdy ses narodil? Nechce se mi počítat, kolik je ti let, řekni nám to, prosím. Kde jsi se narodil – stát, kraj, město?

Narodil jsem se ve čtvrtek 4. října 1979 v Šumperku, to je na severu Moravy. Je mi asi 27, nevím to jistě, taky se mi to nechce počítat.

Pozn. redaktora: No tak jsem se doklikal až ke kalkulačce ve Windows a zjistil jsem, že ti je opravdu 27 let. Tvůj odhad byl dobrý ;-)

Jaké jsou tvé koníčky a jaké máš povolání?

Jsem podnikatel, oprávnění podnikat mám na následující živnosti: tvorba software a poradenství v oblasti hardware a software, reklama a marketing. To druhé mě živí. Mé povolání je mým koníčkem, jsem klasický workoholik, nemocný z povolání.

Jaký je tvůj vztah k počítačům?

Neumím si bez počítačů představit život. Umožňují mi plně rozvíjet kapacitu mého mozku, tedy občas – když mě napadne nějaká spásná myšlenka :).

Jaký je tvůj vztah k Windows?

Proti Windows nic nemám, sám používám Windows XP, byly nainstalovány na notebooku. Ale v podstatě v nich pouštím jen Firefox a Thunderbird :).

V kolika letech jsi se poprvé dostal k počítači? V kolika letech si začal používat Linux? Jaká byla tvoje první distribuce?

Myslím, že k desátým narozeninám jsem dostal svůj první počítač, jmenovalo se to Didaktik M. K Linuxu jsem se dostal až na vysoké škole, někdy kolem roku 2002. Jako úplně první jsem si sáhl na nějaký Unix od SGI a moje první nainstalované distro bylo Slackware.

Máš nějakou programátorskou školu? Pokud ne, kde jsi vystudoval? Aby někdo mohl vytvořit novou distribuci, musí toho asi dost umět.

Vystudoval jsem střední zemědělskou školu v Šumperku. Už v té době jsem se učil programovat, sám, z knih. Pak jsem šel na vysokou, ale po šesti letech jsem se nechal vyhodit. Chodil jsem jen na přednášky, které mě zajímaly; myslím, že nejvíc mi daly přednášky „Operační systémy“ a „Mikroprocesory“. Titul nemám, ale znalosti jsem si odnesl :).

Víš kolik lidí si stáhlo Slax? Nebo alespoň, kolik lidí si prohlíží web Slaxu?

Dřiv jsem to počítal, ale je toho moc a těžko se to odhaduje, nemám statistiky stahování ze všech mirrorů. Stránky Slaxu (Slax.org) navštíví měsíčně kolem 300 000 unikátních lidí z celého světa. Můj odhad je, že tak každý pátý si Slax stáhne.

Máš nějaké informace o tom že by byl Slax používám v nějakých institucích, firmách atd.?

Něco jsem slyšel, že Slax běží v nějakém domově důchodců :). Ale jinak se o to moc nezajímám. On totiž Slax je přenosná distribuce, která běží z CD nebo USB bez instalováni, takže na nějaké používání v institucích se to přímo nehodí.

Chystáš nějakou další distribuci?

To ne, linuxový svět je distribucemi přeplněn, jedna mi stačí :). Dokonce budu rušit speciální edice Slaxu.

Jaký je tvůj názor a představa do budoucnosti na rozšířenost Linuxu v ČR?

To je celkem problém. Dokud se děcka budou na základkách učit psát textové dokumenty v MS Wordu na Woknech, tak se Linux moc nerozšíří.

A do jaké míry si myslíš, že se v ČR rozšíří Slax?

Chystám nějaké novinky během tohoto roku, o tom ještě něco povím později. Myslím, že se Slax stane nejpoužívanější přenosnou distribucí v Česku.

V čem je podle tebe lepší Linux a v čem naopak Windows?

Linux je svobodný. Když mi něco nefunguje, stáhnu zdrojáky a pokud na to mé síly stačí, chybu si sám opravím. Pak opravu pošlu vývojářům a profitují z toho všichni. Windows je uzavřený, nesvobodný, nicméně nejvíce rozšířený. Windows má ale obrovský přínos – umožnil přiblížit počítače i obyčejným lidem, ne jen programátorům a nadšencům.

Řekni nám něco o Slaxu. Komu by jsi Slax doporučil?

Slax je kapesní operační systém. Běží z přenosného media, jako je CD nebo USB klíčenka. Hodí se především pro lidi, co s Linuxem pracují a chtějí v něm pracovat i na místech, kde to není možné, třeba v práci, ve škole apod. Tím, že se nemusí instalovat, se také hodí pro lidi, kteří si chtějí ten Linux vyzkoušet, aniž by museli „partišnovat“ (rozdělovat) disk.

Bylo těžké vytvořit Slax?

Ani ne, základní koncept bootování z CD byl hotový asi za týden. O dost těžší je zůstat v obraze, věci v počítačové branži se strašně rychle mění a vyvíjí.

Po jaké době používání Linuxu jsi začal tvořit Slax?

Myslím, že po půl roce.

Jak dlouho ti trval vývoj Slaxu? Byly nějaké problémy, překážky při vývoji?

Vyvíjím stále, až doposud :). Kompletně od základu Slax předělávám vždy, když přijde nová technologie, před lety to byl ovlfs filesystem, pak union filesystem, teď aufs a squashfs+lzma.

Slax je založen na KDE, proč si se rozhodl právě pro toto rozhraní?

Protože podle mého subjektivního pocitu vypadá KDE nejlíp. Ale je spousta lidí, co s tímhle názorem nesouhlasí.

Kde získáváš peníze na financování Slaxu?

Podnikám a celkem se mi daří, takže můžu do vývoje vložit vlastní prostředky. Kdybych nemusel platit daně, zbylo by mi na Slax o dost víc. Ale Slax sám o sobe moc nestojí, horší je to s technologiemi, které sám platím, například squashfs-lzma.org. To je drahé jako prase :).

No a tady jsou otázky od čtenářů… Moc jich není ;-).

Třeba tenhle rozhovor ani nikoho nebude zajímat a psal jsem to zbytečně ;).

No doufejme, že se mýlíš. Na co se můžeme těšit v nové verzi Slaxu?

Nová verze Slaxu nepřinese pro koncového uživatele asi nic hmatatelného, nicméně jádro systému bude úplně nové. Moduly budou používat LZMA kompresi, takže celý Slax bude asi o 30 MB menší, tudíž se tam vejde pár věcí navíc.

Nejvíc se uživatelů asi dotkne způsob vytváření distribuce na míru. V dnešní době to musejí dělat doma, manuálně kopírovat soubory na CD atd. Během tohoto roku tohle umožním online na webu, uživatel jen zaškrtá, co chce do Slaxu přidat, třeba FireFox, nebo Wine, a ono se mu ke stáhnutí pošle přímo hotové ISO. Rád bych to stihl do LinuxExpa v dubnu, uvidíme.

Kolik času strávíš u počítače?

Dříve to byly celé dny. Teď už ale většinou jen od desíti do tří, s přestávkou na oběd. Každý druhý den pak jdu do posilovny, protože jinak bych byl z toho sezení u počítače tlustý jako prase, což vlastně jsem :). Zbytek dne trávím se svým 3mesíčním synkem.

Zkoušel jsi Windows Vista?

Samozřejmě, Visty jsou krásné :), ale můj dvouprocesorový desktop s nVidia grafickou kartou a 2 GB RAM je na Vistu nějaký pomalý nebo co, se to seká… :-). Stáhl jsem to někde zadarmo z Internetu, tak kdo ví, co to bylo za verzi. Ale už jsem to opravil, pomoci mkfs.xfs ;).

A poslední otázka – znáš Programujte.com?

Neznám, tedy teď jsem se tam podíval, takže už asi znám :), ale jinak neznám.


No, takže děkujeme za rozhovor, s menším opožděním gratulujeme k synovi a naše čtenáře upozorňujeme, že používat nelegální software je trestné!.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor se zajímá o programování, hry, OS, žurnalistiku a psychologii. Programuje v HTML a C++ a bojuje s PHP.
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý