E-mailový server na localhostu
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

E-mailový server na localhostuE-mailový server na localhostu

 

E-mailový server na localhostu

Google       Google       21. 8. 2007       43 728×

Nainstalujte si zdarma dostupný e-mailový server, který využijete pro zasílání e-mailů u svých PHP aplikací. Vše provádíme na localhostu spolu s využitím Apache + MySQL + PHP.

Při programování redakčních systémů nebo triviálních kontaktních formulářů se již pravděpodobně nespokojíte pouze s nainstalovaným Apachem, PHP a MySQL, ale budete potřebovat otestovat i posílání e-mailů, které lze zasílat pomocí PHP funkce mail(). Chcete-li tuto činnost jednoduše provádět i na localhostu, je třeba nainstalovat e-mailový server.

Který e-mailový server je pro mě ten pravý?

Aplikací, které zprovozní e-mailový server, je celá řada. Pro naše účely nám bude dostačovat malý a rychlý ArGoSoft Mail Server Freeware, který je v nejnižší edici zdarma. Pro stažení nejnovější verze aplikace ArGoSoft Mail Server Freeware můžete navštívit oficiálních stránky nebo využít přímý odkaz ke stažení.

ArGoSoft Mail Server Freeware

Aplikaci stáhněte a proveďte instalaci. Po úspěšném dokončení instalace spusťte nainstalovaný program ArGoSoft. Aplikace se usídlila na hlavním panelu u hodin (tray). Klepněte na ikonu ArGoSoftu pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberte možnost „Show“ (zobrazit). Otevře se vám podobné okno jako na obrázku, avšak zatím bez informačních textů (logů).

Nastavení domény

Nejprve nastavíme doménu, kterou poté můžeme přidělit vytvořeným e-mailovým účtům. V otevřeném okně ArGoSoftu vyberte z horního menu „Tools“ (nástroje) a následně „Options“ (nastavení).

Na dialogovém okně přejděte na záložku „Local Domains“ (místní domény), kde do textového pole v dolní části okna napište „localhost.cz“ tak, jak je uvedeno na následujícím obrázku. Potvrzení domény provedete klepnutím na tlačítko „Add“ (přidat).

Webové rozhraní pro přístup k poště

Pro případ, že budete chtít přistupovat k poště přes webové rozhraní, bude nutné změnit defaultně použitý port, aby nám nekolidoval s Apachem, který je většinou na portu č. 80.

Okno s nastavením ještě nezavírejte. Přejděte na záložku „Ports“ (porty) a změňte port u položky „Web interface“ na nějaký, který nemáte obsazený. Třeba na port č. 81 (viz obrázek).

Změnu potvrdíte a současně okno s nastavením uzavřete klepnutím na tlačítko „OK“.

Webové rozhraní naleznete na adrese http://localhost:81/ nebo http://127.0.0.1:81/, resp. s vámi nastaveným portem.

Vytvoření e-mailového účtu (adresy)

Nyní je na čase vytvořit samotnou e-mailovu adresu, abychom měli kam e-mail zasílat. Opět v hlavním okně programu jděte do menu „Tools“ a tentokrát zvolte „Users“ (uživatelé). V otevřeném okně klepněte na ikonu pro vytvoření nového uživatele. Ikona se nachází, jak je uvedeno na obrázku, v levém horním rohu okna.

Přistupme k nadefinování nového uživatele. Vyplňte textová pole pro „User Name“ (uživatelské jméno), „Real name“ (skutečné jméno), „Password“ (heslo), „Confirm Password“ (heslo pro kontrolu) a „Return Address“ (zpáteční adresu) včetně domény „localhost.cz“. Celé to může vypadat jako na následujícím obrázku.

Poté stačí vše uložit klepnutím na tlačítko „OK“. Následně uvidíte v seznamu nového uživatele.

Okno zavřete klepnutím na tlačítko „Close“ (uzavřít).

Restart e-mailového serveru

Pokud máte e-mailový server spuštěný, nejprve ho ukončete (na hlavním okně vyberte z menu „File“ (soubor), následně „Stop“ a znovu spustě (opět „File“ a tentokrát „Start“). V opačném případě stačí e-mailový server spustit (z menu „File“ vybrat „Start“).

Přístup k poště přes e-mailového klienta

Pro zasílání a příjem e-mailů vašeho účtu je na rozdíl od webového rozhraní příjemnější a efektivnější použít nějakého e-mailového klienta. Můžete využít klasický Outlook Express dodávaný s operačním systémem Windows nebo Windows Mail dodávaný s Windows Vista. Nabízí se i placený Microsoft Outlook, The Bat! nebo alternativní řešení od Mozilly v podobě bezplatného Thunderbirdu.

Konfigurace Outlook Expressu pro příjem a odesílání pošty

Spusťte Outlook Express a z horního menu vyberte „Nástroje“ a následně „Účty“. Na otevřeném dialogovém okně se v pravé horní části nachází tlačítko „Přidat“, na které klepněte a z kontextové nabídky vyberte „Pošta“.

Nyní se otevřelo okno s průvodcem vytvoření účtu. V prvním kroku vyplňte vaše jméno a příjmení. Klepnutím na tlačítko „Další“ se přesuneme na druhý krok, kde je třeba nastavit e-mailovu adresu. Zde použijte adresu, kterou jste si vytvořili pomocí aplikace ArGoSoft. Postupovali jste-li dle totoho průvodce, je to „zdenek@localhost.cz“.

Pomocí tlačítka „Další“ se přesuneme na další okno, kde v horní části výběrového seznamu ponecháme POP3 jako protokol pro stahování pošty. Do následujících dvou textových polí příchozí a odchozí pošty napište „localhost“ a stiskněte tlačítko „Další“.

Nacházíme se na předposledním okně, kde do pole názvu účtu vyplňte uživatelské jméno (dle průvodce „zdenek“ – viz nastavení ArGoSoftu „User Name“) a heslo, které jste si u účtu v ArGoSoftu také nastavili. Poté stačí klepnout na tlačítko „Další“ a následně „Dokončit“.

Nyní jste si nakonfigurovali váš e-mailový klient. Nastavení v ostatních e-mailových klientech je obdobná.

Testovací skript k vyzkoušení

Pokud jste tak doposud neučinili, spusťte si webový server Apache. Pro případ, že Apache nemáte nainstalovaný, můžete využít našeho průvodce instalací nejnovější verze Apache, PHP 5 a MySQL 5 krok za krokem.

Vytvořte si v kořenovém adresáři vašeho webového serveru soubor „test_mailu.php“, vložte do něj následující obsah a soubor uložte.

<?php
$recipient = 'zdenek@localhost.cz';
$subject = 'Předmět - Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy';
$message = 'Tělo <b>e-mailu</b> - Příliš žluťoučký kůň úpěl ďábelské ódy';

$headers  = "From: Jméno odesílatele <odesilatel@example.com>\r\n";
$headers .= "X-Sender: <odesilatel@example.com>\r\n";
$headers .= "X-Mailer: PHP\r\n";
$headers .= "X-Priority: 3\r\n";
$headers .= "Return-Path: <odesilatel@example.com>\r\n";
$headers .= "Content-type: text/html; charset=iso-8859-2\r\n";

if( @mail($recipient, $subject, $message, $headers) )
{
  echo 'E-mail byl úspěšně odeslán.';
}else{
  echo 'Chyba: E-mail se nepodařilo odeslat.';
}
?>

Do webového prohlížeče zadejte adresu http://localhost/test_mailu.php. Pokud jste postupovali dle průvodce, měl by se e-mail úspěšně odeslat a vám vypsat hláška „E-mail byl úspěšně odeslán“.

Pro přečtení přijatého e-mailu přejděte do aplikace Outlook Express a z menu „Nástroje“ vyberte „Odeslat a přijmout“ a následně „Odeslat a přijmout vše“. Provede se kontrola na přítomnost nových e-mailů, které se vám stáhnou do klienta. Pro stažení e-mailů lze použít i např. klávesovou zkratku Ctrl + M.

Soubor „test_mailu.php“ si můžete stáhnout. Pro více informací o specifikaci a možnostech zasílání e-mailů navštivte oficiální dokumentaci k funkci mail().

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor publikuje na Programujte.com a Živě.cz, zabývá se vývojem a použitelností internetových aplikací a stará se o spokojenost návštěvníků Laser Game v Brně.
Web     Twitter     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý