CSS - 1. Úvod
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

CSS - 1. ÚvodCSS - 1. Úvod

 

CSS - 1. Úvod

Google       Google       7. 4. 2007       25 898×

1.1 ⋅ Čo by ste už mali vedieť
1.2 ⋅ CSS v bodoch
1.3 ⋅ Štýly riešia všeobecný problém
1.4 ⋅ Štýlové hárky ušetria mnoho práce
1.5 ⋅ Možnosti použitia CSS
1.6 ⋅ Záver


1.1 Čo by ste už mali vedieť

Predtým, než začnete s týmto kurzom, by ste mali ovládať aspoň základy jazykov HTML alebo XHTML. Kvalitné kurzy nájdete aj na portáli Programujte, ďalej odporúčam stránky JakPsatWeb a vynikajúci učebný portál W3Schools, z ktorého sa prekladá aj časť tohto kurzu.

Ak ste ešte nikdy predtým s HTML/XHTML nepracovali a rozhodujete sa, ktorý sa naučiť, jednoznačne vám odporúčam XHTML. Výborný, jednoduchý a profesionálne napísaný kurz nájdete na W3Schools - XHTML.


1.2 CSS v bodoch

  • CSS je skrátený názov pre Cascading Style Sheets
  • Štýly definujú, ako sa (X)HTML elementy zobrazia
  • Štýly sú normálne uložené v štýlových hárkoch (Style Sheets)
  • Prvýkrát boli štýly boli pridané do HTML 4.0, aby vyriešili problém s oddelením dizajnu od obsahu
  • Externé štýlové hárky výrazne zjednodušujú prácu a zvyšujú časovú efektívnosť
  • Externé štýlové hárky sú uložené v .css súboroch
  • Viacnásobné štýlové definície budú kaskádované do jednej

1.3 Štýly riešia všeobecný problém

HTML tagy boli pôvodne navrhnuté na definovanie obsahu stránky. Dokázali "povedať": Toto je nadpis, Toto je odstavec  alebo Toto je tabuľka s použitím tagov, ako napríklad <h2>, <p> alebo <table>. O grafické rozloženie dokumentu sa mal starať prehliadač, bez používania akýchkoľvek tagov na formátovanie.

Dva najvýznamnejšie prehliadače tej doby - Netscape a Internet Explorer však pokračovali v pridávaní nových tagov a atribútov (napríklad tag <font> a atribút farba písma). Postupom času sa preto stalo omnoho ťažšie, respektíve prakticky nemožné vytvoriť slušne vyzerajúcu stránku, ktorá by mala dizajn úplne oddelený od obsahu.

Riešenie tohto problému bolo nutné, musel sa prijať nový formát. World Wide Web Consortium (W3C) - neprofitujúca organizácia zodpovedná za štandardizáciu webových formátov - vytvorila štýly ako prídavný formát k HTML (neskôr aj XHTML, ktoré ich použitie vyžaduje omnoho viac). V dnešnej dobe všetky väčšie prehliadače štýly podporujú, ba stále viac ich vyžadujú.


1.4 Štýlové hárky ušetria mnoho práce

Štýlové hárky definujú ako majú byť (X)HTML elementy zobrazené, podobne ako tag <font> a atribút farba písma v HTML 3.2 a starších formátoch. Zvyčajne sa štýly ukladajú do externých .css súborov a ide zrejme o najvhodnejšie riešenie situácie. Veľkým plus je aj to, že zmenou jedného CSS dokumentu môžete zmeniť vzhľad všetkých stránok na serveri (ktoré s daným CSS súborom pracujú).

CSS je revolúcia vo webdizajne, pretože dovoľuje vývojárom ovládať štýly a dizajn mnohých stránok z jedného bodu. Stačí vytvoriť jeden CSS súbor a aplikovať ho na akékoľvek množstvo stránok. Ak potom zmeníte CSS dokument, zmeny na samotných stránkach sa prejavia automaticky.


1.5 Možnosti použitia CSS

Používanie externého súboru nie je jediný spôsob interpretácie CSS. Naštýlovať môžete aj samostatný (X)HTML element priamo v kóde stránky či deklarovať štýly v hlave (X)HTML dokumentu - <head>. Ich priorita je však odlišná (vyššie číslo znamená vyššiu prioritu):

  • 1. Defaultne prehliadačom
  • 2. Externý CSS súbor
  • 3. Interný štýlový hárok (v tagu <head>)
  • 4. Štýlovanie (X)HTML elementu

To znamená, že štýlovanie (X)HTML elementu priamo v kóde má zo všetkých najväčšiu prioritu. Tento údaj je však častokrát zbytočný - ak totiž používate iba externé CSS dokumenty, nebude na vašej stránke nič prioritnejšie, a tak sa externý CSS súbor automaticky stáva najprioritnejším.

Pozor! Táto tabuľka platí, iba ak ste v hlavičke stránky uviedli najprv link na CSS dokument a až za ním hlavičkový štýlový hárok. Ak totiž najprv vložíte samotné štýly do hlavy dokumentu pomocou <style> a až za tým zverejníte link na CSS súbor, "zvíťazí" CSS a v tom prípade táto tabuľka stráca zmysel. O tom si však povieme v ďalších lekciách, jediná dôležitá vec, ktorú si musíte zapamätať je, že do hlavy stránky vždy najprv pripájame externý CSS súbor a až tak vkladáme interný štýlový hárok (ak je potrebný). Zapamätajte si to, aj keď tomu ešte nerozumiete.


1.6 Záver

V ďalšej časti sa dočítate o syntaxi CSS. Dopredu by som chcel upozorniť, že hoci sa v článkoch budú spomínať aj iné metódy, prioritnou aplikačnou metódou tohto kurzu je štýlovanie pomocou externého súboru. Od začiatku budú CSS značky a súbory písané validne. Preto budú články doplnené aj z iných literatúr a patrične prispôsobené

Zdroj: http://w3schools.com

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor sa zaujíma o šport, je aktívnym hudobníkom a v minulosti písal pre portál Programujte. V súčasnosti je prakticky nemožné zastihnúť ho.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý