LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (2/4)
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (2/4)LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (2/4)

 

LCD - fakta, pravdy, lži a praktické zkušenosti (2/4)

Google       Google       16. 4. 2007       16 044×

Přemýšlíte nad pořízením nového LCD panelu, který by nahradil váš starý a objemný CRT monitor, a nevíte, co můžete od nového displeje očekávat a čím se řídit při koupi? Čtěte dále.

Již je to pár let, co se na trhu objevily první LCD panely v přijatelné cenové hladině a pod stávajícími zobrazovacími zařízeními se začaly houpat stoly. Dnes již ceny panelů klesly tak nízko, že leckterý uživatel začíná uvažovat o jejich pořízení. Má to ale vůbec smysl? V čem se LCD od klasických „velikých“ monitorů liší? Vyplatí se taková investice? Tak na to se vám pokusí ve srozumitelné formě odpovědět tato série článků.

Pravdy a lži o LCD

Internetem a veřejností se šíří o displejích různé nepravdivé a zavádějící informace. Zaměřil jsem se na několik asi nejčastějších hlodů, které dokáží ovlivnit rozhodování potenciálních zájemců o nový displej.

  • LCD nemá ostřejší obraz než CRT

    Ano i ne. Mnoho lidí blaženě objímá své rozměrné oválné stařečky a tvrdí, že v ostrosti obrazu se jim nemůže nic rovnat, a to ani LCD. Omyl! To, že je obraz LCD jednoznačně ostřejší, je dáno technologií, kterou LCD odjakživa vykreslují obraz. Jestli nevěříte, podívejte se na obyčejné digitální hodinky od Vietnamců za pár korun. Mnozí budou namítat, že je to úplně jiná technologie, jenže princip je naprosto stejný.

    Zároveň je to ale ten samý důvod, proč dokáže mít LCD poměrně rozostřenější obraz než CRT. Dokonalé ostrosti obrazu dosáhnete u LCD jen při nastavení tzv. nativního rozlišení. Displej LCD panelu je složen z pevného počtu pixelů, které nedokáží měnit svou velikost. U klasického monitoru se musí rozlišení dopočítávat také, ale tam je to podstatně složitější. Zjednodušeně by se dalo říct, že u těch to není tolik poznat, protože jejich obraz je neostrý prakticky pořád, jen někdy víc a někdy míň.

  • LCD při frekvenci 60 Hz neblikají

    Ano. Displeje skutečně již při této frekvenci neblikají, jako to dělají klasické monitory. U těch přestává být blikání znatelné až kolem doporučených 85 Hz. Pokud nevěříte, že i váš CRT monitor bliká, zkuste se na něj podívat s hlavou otočenou bokem k obrazovce.

  • Od LCD nebolí oči

    V tomto případě neexistuje jednoznačná odpověď. Mým očím se po pořízení LCD panelu velmi ulevilo. Tím myslím, že po celodenním vysedávání před monitorem ještě něco vidím a oči mě nebolí.

    Na druhou stranu jde o zvyk. Pro někoho je těžké si na LCD zvyknout a ze začátku jej mohou oči bolet více než předtím. Jedná se ale o přechodný jev a nakonec vám vaše oči ještě rády poděkují.

  • LCD nekazí oči

    To je velmi těžké posoudit, protože LCD nejsou na trhu zdaleka tak dlouho, aby mohl být v tomto ohledu veden nějaký dlouhodobý výzkum. Mně osobně se například oči nezkazily ani u CRT, ani u LCD, a to sedím u počítače mnoho hodin denně.

  • LCD mají takové „divné“ barvy

    Ano. Mnoho uživatelů si nechce kupovat LCD právě kvůli tomuto faktu. CRT monitory mají skutečně realističtější barvy než LCD. Ale opět jde hlavně o zvyk. Po měsíci používání kvalitního LCD monitoru už ani nepoznáte rozdíl.

    Důležité je také, zda je váš LCD monitor připojen na D-SUB (analogový výstup) nebo DVI (digitální výstup). Přes DVI bude váš obraz o mnoho kvalitnější, protože u D-SUB dochází při přenosu obrazu rovnou ke dvojí konverzi. Nejprve je obraz v grafické kartě převeden na analogový a poté v displeji zase na digitální.

  • 17" LCD má větší zobrazovací plochu než CRT

    Ano. Tento fakt je dán hlavně tím, že klasické monitory mívají obrazovku mírně zaoblenou. Majitelé černých LCD mě teď možná označili za lháře a podvodníka. Ale nesmíte zapomenout, že černá zeštíhluje, a u displejů to platí zrovna tak!

  • 19" displej je lepší než 17", protože je větší

    Ne. Toto je jeden z nejznámějších mýtů, který ovlivní rozhodnutí většiny nakupujících. Tak zaprvé. Na 17" displej se vám vejde naprosto to samé, co na 19", protože mají naprosto stejné rozlišení, i když nad 30 000 Kč by se určitě nějaké výjimky našly. Podobná je i rozteč pixelů. Zadruhé. Není pravda, že na 17" displeji je všechno podstatně menší, a tedy nečitelné. Problémy může mít jen ten, kdo vidí opravdu špatně. Zatřetí. Na větších displejích jsou podstatně lépe vidět také jejich vady, například nerovnoměrné podsvícení.

Příště se dozvíte, co by vás mohlo nepříjemně překvapit hned po koupi nového panelu, pokud jste byli až doposud zvyklí na klasické CRT monitory.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor programuje v Delphi a PHP, pokouší C++ a zajímá se o online hry
Web    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý