Prehľad Debian linux
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Prehľad Debian linuxPrehľad Debian linux

 

Prehľad Debian linux

Google       Google       14. 10. 2007       16 293×

Krátka recenzia distribúcie Debian Linux.

Úvod

Debian GNU/Linux je veľmi kvalitná distribúcia, možno aj preto sa stále drží na predných priečkach na distrowatch.com. Je veľmi obľúbená u používateľov a používa sa ako základ pre veľa ďalších distribúcií, ako najznámejšie môžem uviesť príklad Ubuntu a Knoppix.

Debian Linux obsahuje 21 CD, alebo 3 DVD, a to v najrozšírenejších platformách i386 a x86-64. Ak nechcete napaľovať veľké množstvo CD, alebo DVD a máte silné pripojenie k Internetu, váš problém je vyriešený. Debian ponúka miniCD, ktoré obsahuje iba základné balíky pre internetovú inštaláciu. MiniCD má veľkosť zhruba 180 MB.

Základné rozdelenie Debianu

  • Stable – produkčné vydanie Debianu, aktuálnou stable distribúciou Debianu je verzia ETCH
  • Testing – obsahuje balíčky, ktoré ešte neboli prijaté do vydania stable. Hlavnou výhodou používania tejto distribúcie je, že obsahuje novšie verzie softwaru a hlavnou nevýhodou skutočnosť, že nie je kompletne otestovaná.
  • Unstable – prebieha aktívny vývoj Debianu. Vo všeobecnosti platí, že túto distribúciu používajú vývojári.

Inštalácia

Ako som už spomínal, Debian sa dá inštalovať rôznymi spôsobmi. Ak máte dostatočne rýchlu linku a nechcete napaľovať veľké množstvo CD, alebo DVD, je pre vás vhodné miniCD. Z Internetu sťahuje iba to, čo potrebujete, nič naviac. Ak nemáte pripojenie k Internetu, alebo vaša linka nieje dostatočne rýchla, tak môžete zvoliť inštaláciu z CD alebo DVD. Táto distribúcia ma uistila, že už nastala doba, v ktorej nieje potrebné sa zdržiavať s problémami ohľadom hardwaru. Skúšal som internetovú inštaláciu na základnej doske Epox s procesorom Athlon XP 3200+, grafickou kartou Nvidia Geforce 6200 a RAM pamäťou Corsair 512 MB. Inštalácia prebehla bez problémov a následný beh systému tiež. Aby ste túto distribúciu vedeli správne nainštalovať, popíšem vám všetky dôležité kroky inštalácie.

Popis inštalácie

Ja som inštaloval z miniCD a následne som všetky balíky sťahoval z Internetu, čiže som zvolil internetovú inštaláciu. Pre mňa to bola najvhodnejšia voľba. Nabootoval som miniCD a začal inštaláciu.

Prvý krok inštalácie je výber jazyka. Výber jazyka je dôležitý, pretože celú inštaláciu a nainštalovaný systém budeme mať v jazyku, aký sme si zvolili. Defaultne je nastavený Anglický jayzk.

Druhý krok je nastavovanie IP adresy a proxy. Ak sme nastavili IP adresu a proxy, otestuje sa pripojenie; ak ide všetko, ako má, môžeme pokračovať v inštalácii. Tretí krok obsahuje rozdelenie disku a partitions. Máme tri možnosti rozdelenia, moja obľúbená voľba je ručné nastavenie. Vytvoríme si jednu partíciu s filesystémom SWAP, veľkosť by mala byť dvojnásobok veľkosti RAM pamäte. Jednu particiu o veľkosti maximálne 100 MB pre bootloader a jednu partíciu pre systém, nastavíme koreňový adresár /. Rozdelenie disku uložíme a nastáva ďalší krok, a to základná inštalácia systému. Po základnej inštalácii nás čaká ďalší krok – výber balíkov, ktoré sa následne stiahnu a nainštalujú. Ďalej nastavíme bootloader podla našej chuti a môžeme nastavovať periférie, napríklad monitor, tlačiareň… Nasleduje reštart a môžeme s naším novým systémom pracovať.

Poinštalačné hrátky

Keď nám nabehne systém, určite si všimnete, že defaultne je nastavené grafické prostredie Gnome. Pokiaľ ste zástancom KDE, nič sa nedeje. Otvoríte si shell, prihlásite sa za root a napíšete: apt-get install kde. Balík sa vám stiahne a nainštaluje. Samozrejme takýmto spôsobom idú nainštalovať aj iné grafické prostredia. Napríklad Fluxbox. Ako apt-get install funguje? V /etc sa nachádza súbor sources.list, v tomto súbore sa nachádzajú cesty, odkiaľ sa majú balíky sťahovať. Balík sa stiahne a následne nainštaluje. Ak sa tam balík nenachádza, je tu ďalšia možnosť, a to stiahnuť si debian balík samostatne.

Po nainštalovaní Debianu defaultne získame:

  • jadro 2.6.18
  • X.org 7.1
  • Desktopy: Gnome 2.16, XFce 4.4, KDE 3.5.5
  • Mozilla Firefox 2.0.0.3
  • OpenOffice.org 2.0.4

Záver

Debian Linux používam vyše mesiaca a dovolím si tvrdiť, že sa jedná o stabilnú a veľmi dobre vyladenú distribúciu.

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
autor programuje v C++, zaujima sa o bezpečnosť a predovšetkym o linux, rad študuje nove veci v oblasti IT a športuje.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý