FFII nabízí 2 500 eur za boj proti Microsoftu
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

FFII nabízí 2 500 eur za boj proti MicrosoftuFFII nabízí 2 500 eur za boj proti Microsoftu

 

FFII nabízí 2 500 eur za boj proti Microsoftu

Google       Google       7. 7. 2007       12 882×

FFII učinila další krok v boji proti snaze Microsoftu standardizovat OOXML formát.

Organizace FFII (The Foundation for Free Information Infrastructure – Nadace pro nezávislou informační infrastrukturu) bojuje proti snaze Microsoftu standardizovat OOXML formát všemi dostupnými prostředky. Nyní vyhlásila soutěž v boji proti standardizaci OOXML formátu.

FFII už v minulosti na snahu Microsoftu protlačit OOXML formát do zrychleného řízení (Fast track) reagovalo rozesláním otevřeného dopisu všem delegacím Mezinárodní organizace pro normalizaci ISO (International Organization for Standardization), ve kterém zdůvodňuje, proč by neměla být 6 000stránková specifikace Microsoftu schválena.

Nyní FFII vyhlásila soutěž Kayak Award, ve které zvítězí ten tým nebo jednotlivec, který nejvíce napomůže v boji proti snaze Microsoftu. Hodnotí se jakákoliv snaha, webové stránky, dopisová kampaň, petice, meetingy, kayaky,… hlavní je, aby účastník dokázal předvést, jak moc jeho aktivity pomohly ochránit ODF (OpenDocument Format) a zastavit snahy Microsoftu.

Prezident FFII Pieter Hintjens vysvětluje: „V červenci roku 2005 před hlasováním o Direktivě softwarových patentů, skupina mladých lidí použila kajaky s transparenty v boji proti firmě, která si pronajala jachtu s transparentem. Kajak symbolizuje individuální schopnosti a kolektivní spolupráci.“


FFII má několik důvodů ke znepokojení navrhovaným standardem.

  • OpenXML závisí na nezveřejněných patentech a na nezveřejněných nebo nekompletních licenčních podmínkách. To dělá z implementace nezávislé na Microsoftu velmi riskantní nebo dokonce nemožný podnik vyžadující zjistit chování starých aplikací a formátů Microsoftu pomocí zpětného inženýrství.
  • Specifikace používá nestandardní formáty pro jazyky a data a specifikuje známé chyby, například prohlášení roku 1900 za přestupný.
  • Množství sdružení společností a bloggerů, kteří prozkoumali OOXML, jej popisují jako „standard jednoho dodavatele“, protože rozsáhlé části standardu namísto technických specifikací prostě popisují chování aplikací. Příkladem je možnost, jak zapnout „zarovnávání textu jako ve WordPerfectu“.
  • OOXML vytvořila samostatně firma Microsoft během jednoho roku a byl ratifikován ECMA (soukromým sdružením, které na požádání navrhuje standardy) jako ECMA-376. Právě přes ECMA dokázal Microsoft protlačit svůj standard k urychlenému schválení v ISO/IEC. Pro srovnání: Open Document Format ISO standard potřeboval pět let práce, než byl schválen ISO/IEC, a OASIS a počítá s množstvím implementací pokrývajících všechny hlavní platformy (Symbian, Windows, Linux, Mac OS, různé verze BSD a Solaris).
  • Zároveň tento návrh poškozuje přijetí existujícího ISO 26300 (ODF) standardu (OpenDocument Format), který téměř totožné funkce popisuje na pouhých 600 stránkách (oproti 6 000 stranám Microsoftu – pozn. red.).

Benjamin Herion, analytik FFII, vysvětluje: „Microsoft se snaží ve velmi krátkém čase prosadit překomplikovaný návrh. Postup urychleného schválení nebyl nikdy zamýšlen pro specifikace této velikosti a umělé složitosti. Zdá se jisté, že ISO je pod tlakem, aby příliš nezkoumala množství pastí v OOXML. Tyto pasti zahrnují patentová minová pole, která umožní Microsoftu rozhodovat, kdo standard implementuje. Microsoft se už dříve pokoušel zahrnout své patenty do mezinárodních standardů, což zapříčinilo neúspěch protispamového standardu.“

Co s tím můžu udělat?

Pokud se vám snahy Microsoftu nelíbí a chcete se zúčastnit Kayak Awards, zašlete dokument, ve kterém popisujete, jak bojujete proti snaze Microsoftu (fotografie, scany, výpis mailů/dopisů, ukázky a odkaz na webové stránky, atd.) na e-mail noooxml@ffii.org spolu s vašim jménem (jmény – pozn. red.), příjmením, e-mailovou adresou, poštovní adresou a telefonním číslem. Uzávěrka přihlášek je 31. srpna 2007 a vítěz bude vyhlášen 30. září 2007. Vítěz získá 2 500 eur a možnost prezentovat svůj projekt na FFII General Assembly 2007.

Nebo můžete podpořit svým podpisem petici (v době psaní toho článku měla během jednoho týdne od založení přes 18 000 podpisů).

Zdroje:

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor studuje obor Elektronické počítačové systémy, zajímá se o Informační techologie, elektroniku, grafiku, je fanda Stargate.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý