Seznam oznámil spuštění geograficky oddělené serverovny
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Seznam oznámil spuštění geograficky oddělené serverovnySeznam oznámil spuštění geograficky oddělené serverovny

 

Seznam oznámil spuštění geograficky oddělené serverovny

Google       Google       25. 10. 2007       10 213×

Technický ředitel Vlastimil Pečínka na blogu Seznamu oficiálně oznámil, že do provozu spustili nové servery v telehouse Nagano, které by spolu se současnými v telehouse TTC měly zvýšit bezpečnost dat Seznamu tím, že v obou lokalitách budou zrcadlena stejná data.

Schéma zapojení (převzato z odkazovaného blogu):

První myšlenky na vybudování geograficky odděleného zrcadla byly zveřejněny v souvislosti s nestabilitou diskových polí a relativně častými výpadky freemailu. Přičemž tato informace je již přes rok stará.

Údajně bylo nakoupeno asi 200 serverů a 3 plně naložená disková pole DS4800, které pracují v duálním provozu (tedy druhá serverovna nebude sloužit jen jako offline záloha, ale bude poskytovat stejné služby jako první). Společnost si vlastní AS (autonomní systém) a IP adresy. Prý plánuje i vstup do NIXu.

„V úvodu jsem naznačil, že už máme první vlaštovky. Naše domovská stránka byla instalována přímo do Nagana, odtud i spuštěna. V telehouse TTC zůstala nainstalována původní verze s tím, že po týdnu se i odtud rozjela paralelně nová verze. V minulých týdnech doběhly instalace Fulltextu 1G, jak jsme nazývali roční projekt na našem internetovém vyhledávači. Stejná farma strojů jako v TTC se nainstalovala i do Nagana, a tak search.seznam.cz běží také paralelně (a transparentně) z obou telehousů. Třetí vlaštovkou je email. V obou telehousech běží nová verze dvou „eboxů“ (aplikační server emailu starající se o podmnožinu uživatelů) vzájemně zálohovaných, plus vzájemně zálohované úložiště emailů (ve formě aplikačního clusteru). Na toto řešení v následujících měsících přesuneme kompletně celý půl petabajt dat emailu. Zanedlouho pojede duálně také nedávno spuštěné nové Zboží.cz. Vedle toho existují interní podpůrné systémy (databáze uživatelů nebo ověřování session), které musely být připraveny předem.“

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor testuje novinky v oblasti SW.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý