Bez IT centra v Brně by to nešlo
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

Bez IT centra v Brně by to nešloBez IT centra v Brně by to nešlo

 

Bez IT centra v Brně by to nešlo

Google       Google       26. 11. 2007       19 844×

Rozhovor s Branko Jeličićem, Chief Operating Officer (COO), Home Credit International, který se vás pokusí přesvědčit, že práce v Brně je to, co hledáte. Home Credit International poskytuje IT a poradenské služby v rámci finanční skupiny PPF, zejména s ohledem na expanzi na trhy východní Evropy a Asie. Zásadní podíl na úspěchu společnosti má technologické řešení Homer vyvíjené a řízené z Brna. A právě v Brně je nezbytné rozšířit vývojářský tým, zejména o absolventy IT oborů.

Pane Jeličići, jsem student posledního ročníku informatiky a ptám se: „Proč bych se měl ucházet o práci zrovna v Home Credit Int., proč bych neměl jít jinam? Nabídka je široká, co nabízí vaše firma navíc oproti konkurenci?“
Pokusím se odpovědět ve dvou rovinách. Předně: Jsme největší centralizovaná banka ve východní Evropě. Co znamená „centralizovaná“? Nepracujeme s několika servery, v Rusku máme asi 15 miliónů klientů. Pokud sečtu všechny země dohromady, staráme se o zhruba 18 miliónů klientů. Náš software zajišťuje 10 miliónů transakcí denně jenom v Rusku – to jsou neuvěřitelná čísla! Pokud to srovnáte s konkurencí, zřejmě zjistíte, ohledně počtu klientů, že jsou i větší banky. Jenomže nejsou centralizované. U nás je vše řízeno z jednoho datacentra, všechny údaje pro každou zemi – od Vladivostoku po Vídeň, kde symbolicky začíná východní Evropa, jsme jednoznačně technologická špička. Myslím, že tohle je právě to nejzajímavější.
Druhou věcí je dynamika. Když se podíváte na konkurenční banky, zjistíte, že jsou oproti nám trochu ospalé. U nich se něco děje jednou za rok, když se mění letopočet – u nás se něco děje každé tři měsíce. Před dvěma lety jsme byli aktivní v Rusku, v ČR a SR; teď jsme rozjeli podnikání v Kazachstánu, následuje Ukrajina, v listopadu to bude Bělorusko, v prosinci následuje Čína a příští rok Vietnam. To je ta dynamika. Začali jsme s půjčkami a teď už v mnoha zemích figurujeme jako banka – v Rusku a na Ukrajině. K tomu samozřejmě potřebujeme odpovídající technologie. A ty máme – v Brně.
Uchazeč o práci má tedy šanci se na této dynamice rozvoje podílet? Má takovou šanci ale také absolvent?
Určitě má – s ohledem na dva aspekty: pokud se dostane do developerské oblasti, strašně moc se toho naučí ohledně businessu, ale zároveň se bude moci účastnit samotného vývoje. Druhá věc jsou školení a následné certifikáty pro vývojáře. Naši zaměstnanci mohou pokračovat v kariéře s pocitem, že dostávají něco navíc. Získají kromě zkušenosti také certifikáty – např. Oracle nebo Java. Na profesní vývoj samozřejmě klademe silný důraz, je to součástí systému vzdělávání – školení, zkoušky, certifikáty. Profesní rozvoj u nás funguje na výborné úrovni. Certifikáty nejsou interní, mají platnost i mimo naši firmu, takže zaměstnanec si zvyšuje kvalifikaci a případně toho může využít. Nejedná se o žádné „home made = Home Credit“.
Svůj úspěch nestavíme jenom na lidech z praxe, potřebujeme i absolventy. Zkušení zaměstnanci jsou dobří právě proto, že jsou zkušení. Absolventi představují pro tým oživení a novou mízu a nám záleží na tom, aby byli jeho platnou součástí a cítili se tak.
Jak je to s jazykovým vzděláváním zaměstnanců? Mám vůbec šanci získat u vás práci, i když neumím anglicky?
Myslím, že ano. Máte šanci získat zaměstnání – ale pak se musíte anglicky naučit. Hlavně se musíte chtít učit. Šanci začít máte. Ovšem také podporujeme ruštinu. Ze zkušeností totiž vyplynulo, že je snazší a praktičtější naučit lidi v Česku rusky. Teď máme zde v Brně například kolegy z Číny, kteří se zde zaučují. A až spustíme projekt v Číně, samozřejmě tam vyšleme lidi z Česka. Nebudou tam trávit třeba šest měsíců, budou tam kupříkladu jenom dva týdny, aby pomohli do začátků. Brno nebo ČR není konečná, naši zaměstnanci mohou profesně růst v mezinárodním měřítku.
Ohledně cestování zaměstnanců – určitě budou se zahraničím komunikovat. Je to postavené tak, že ti, kdo cestují, jsou account manažeři jednotlivých zemí. Naši vývojáři, testeři, operátoři necestují – ale na druhou stranu se musí umět s kolegy z jiných zemí dorozumět. To bývá někdy zajímavé: tady lidi mluví česky, anglicky, starší ročníky rozumějí ještě rusky, takže když pak máte komunikovat s někým z Vietnamu nebo z Číny, bývá to složitější. Má to své kouzlo…
Stále mi není jasné, co přesně se v Brně vyvíjí.
Z hlediska businessu firma cílí na dvě věci: spotřebitelské úvěry a retailové bankovnictví. Celé podnikání má pevné základy v informačním systému. Ten spravujeme a vyvíjíme v Brně. Nejsme jedna z 10 000 poboček nějaké firmy, neděláme žádný outsourcing. Kdyby nebylo Brna a zaujetí našich kolegů, mapa s našimi pobočkami na celém světě by neexistovala. Naši zaměstnanci jsou velmi loajální a své práce si váží – věří, že to má smysl, ostatně proto jsme tak úspěšní. To je rozdíl oproti jiným firmám, které říkají „Pojďte k nám, já vám dám…“
Proč jsou lidé firmě tak loajální? To mají tak vysoké platy?
Abychom zůstali technologickou špičkou, musíme pochopitelně umět své zaměstnance odpovídajícím způsobem odměnit. Uchazeči o práci u nás tedy nemusí mít v tomto ohledu žádné obavy. Na druhou stranu – peníze nejsou všechno a nemusí být důvodem pro loajalitu zaměstnanců. Jako příměr použiji třeba piána. Můžete tady, v Brně, prodávat piána, která se vyrábějí někde v Číně? No, můžete – budete je z Číny dovážet a prodávat je. Nebo můžete pracovat pro tradiční českou firmu, která je špička, rodinné stříbro a vyrábí ta piána tady a vy se na tom můžete podílet. Tomu se říká loajalita.
Kromě toho zaměstnancům samozřejmě nabízíme benefity, jako je týden dovolené navíc, penzijní připojištění, necháváme je studovat jazyky a rozsáhlou dokumentaci, aby mohli získat mezinárodně uznávané certifikáty v IT. Ale hlavně – zaměstnanci mají šanci podílet se na úspěchu a podívat se do světa. Bez IT centra v Brně a jeho zaměstnanců by to nešlo.

Home Credit International, a.s.
Viennapoint Business Building
Vídeňská 119, 619 00 BRNO
E-mail: kariera@homecredit.net
Telefon: +420 724 928 065

www.hcint.cz

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

4 názory  —  4 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
(fotka) Lukáš ChurýLukáš je šéfredaktorem Programujte, vyvíjí webové aplikace, fascinuje ho umělá inteligence a je lektorem na FI MUNI, kde učí navrhovat studenty GUI. Poslední dobou se snaží posunout Laser Game o stupeň výše a vyvíjí pro něj nové herní aplikace a elektroniku.
Web     Twitter     Facebook     LinkedIn    

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Reklama autora

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý