× Aktuálně z oboru

SHIELD Experience Upgrade 7 – méně hledání a více zábavy [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]
Celá zprávička [ clanek/2018052902-shield-experience-upgrade-7-mene-hledani-a-vice-zabavy/ ]

Microsoft Silverlight - Úvod do technológie a tvorby aplikácií

[ http://programujte.com/profil/1483-lukas-chury/ ]Google [ https://plus.google.com/101446994797551111026?rel=author ]       [ http://programujte.com/profil/118-zdenek-lehocky/ ]Google [ ?rel=author ]       15. 12. 2007       26 240×

Úvod k seriálu „Microsoft Silverlight – Úvod do technológie a tvorby aplikácií“, přehled jeho možností a využití, popis technologie a základní informace.

Úvod

Internet je jedným z najdynamickejšie sa rozvíjajúcich projektov v dejinách ľudstva. Od jeho pôvodnej statickej podoby, vznikol postupným vývojom dnešný web s prívlastkami: dynamický, interaktívny, multimediálny web… Bežní používatelia Internetu aj firemných intranetov však stále pociťujú rozdiel medzi webovými a klientskymi aplikáciami najmä v prezentačnom rozhraní a používateľskom komforte. Jedným z významných hráčov na poli Internetu je aj Microsoft. Možno si ešte pamätáte na jeho pokus o vstup na trh prehliadačov webového obsahu a na nie práve najružovejšie vyhliadky uspieť v už zavedenej konkurencii. Teraz Microsoft znovu skúša šťastie v oblasti multimediálnych rozšírení pre webové prehliadače. Technológia Silverlight z jeho dielne rozširuje prezentačnú úroveň prehliadača webového obsahu o nové možnosti. Silverlight je kompletne postavený na vektorovej grafike. V tejto oblasti má však vybudovanú veľmi silnú pozíciu spoločnosť Adobe so svojim produktom Flash (predtým Macromedia), takže Silverlight to nebude mať v konkurenčnom boji ľahké.

Pri uvádzaní novej technológie postupovala firma Microsoft dosť netradične, pretože zároveň s finálnou verziou Silverlight 1.0 predstavila aj alfa verziu 1.1. Zatiaľ čo Silverlight 1.0 využíva ako programovací jazyk JavaScript, v pripravovanej verzii 1.1 je možné v plnej miere využívať .NET jazyky.

Silverlight slúži k interpretácii interaktívnych prezentácií vrátane multimediálnych na klientských počítačoch v prostredí webových prehliadačov a to všetko na rôznych platformách. Predtým, v procese vývoja mala táto technológia označenie Windows Presentation Foundation/Everywhere, čo naznačuje, zámer Microsoftu preniesť čo možno najviac čŕt nového prezentačného rozhrania WPF (Windows Presentation Foundation), ktoré je súčasťou .NET Framework 3.0. .NET Framework 3.0 je štandardne predinštalovaný v operačnom systéme Windows Vista.

Jedným zo základných pilierov Silverlightu je značkovací jazyk XAML, založený na formáte XML. XAML umožňuje popisovať textový obsah, grafický bitmapový a vektorový obsah a multimediálny obsah. Jazyk XAML slúži pre definovanie prezentačného rozhrania aplikácie. Interaktivita a aplikačná logika, to znamená obsluha udalostí (zavedenie stránky, zatlačenie tlačidla alebo iného ovládacieho prvku, napísanie znaku, pohyb kurzora myši ponad nejaký objekt…) je vo verzii Silverlight 1.0 zaistená programovým kódom v jazyku JavaScript. Vo verzii 1.1 je možné aplikačnú logiku programovať už v .NET jazykoch.

Pre vývoj prezentačného rozhrania založeného na technológii Silverlight slúžia vývojové nástroje z rodiny Microsoft Expression. Môžeme využiť buď komplexný nástroj Microsoft Expression Studio, alebo samostatné produkty:

  • Microsoft Expression Web (webové aplikácie)
  • Microsoft Expression Blend (vývoj prezentačnej vrstvy)
  • Microsoft Expression Design (návrh vektorovej a bitmapovej grafiky)
  • Microsoft Expression Media (správa multimédií)

Radšej raz vidieť ako dvakrát čítať

Predstavovanie technológie Silverlight by sme mohli začať tradične popisom architektúry, spôsobu implementácie a naznačením možností využitia. Oveľa výstižnejšia a presvedčivejšia bude možno ukážka niektorých webových aplikácií, ktoré túto technológiu využívajú. Začneme webovou televíziou, konkrétne Mediapreview TV: http://www.mediapreview.tv [ http://www.mediapreview.tv ]

Veľmi zaujímavou Silverlight aplikáciou je aj simulátor niektorých funkcií, ale hlavne vizuálnych čŕt prezentačného rozhrania nového operačného systému Windows Vista. Simulátor nájdeme na adrese http://www.windowsvista.si/ [ http://www.windowsvista.si/main.htm?lang=1033 ].

Jednou zo zaujímavých možností komerčného využitia Silverlightu je aj On-line shopping TV. Na rozdiel od pomerne málo interaktívnej televízie, u takejto formy prezentácie môže zákazník v prípade záujmu okamžite interaktívne zareagovať. A o to predsa pri takejto forme marketingu ide predovšetkým. Príklad takejto aplikácie je na adrese http://www.hsn.tv [ http://www.hsn.tv ].

Pre získanie komplexného prehľadu o možnostiach technológie Silverlight odporúčame navštíviť stránku Silverlight Showcase [ http://silverlight.net/Showcase/ ], ktorá obsahuje desiatky prepracovaných a veľmi názorných príkladov možností použitia tejto technológie.

Nabudúce: potrebné nástroje, inštalácia a prehľad nástrojov rodiny Microsoft Expression.

Zdroj: Ľuboslav Lacko, Úvod do technológie a tvorby aplikácií pomocou nástrojov Microsoft Expression

Článek stažen z webu Programujte.com [ http://programujte.com/clanek/2007121303-microsoft-silverlight-uvod-do-technologie-a-tvorby-aplikacii/ ].