RSS a ich sila - 1. časť
 x   TIP: Přetáhni ikonu na hlavní panel pro připnutí webu

RSS a ich sila - 1. časťRSS a ich sila - 1. časť

 

RSS a ich sila - 1. časť

Google       Google       22. 3. 2008       16 000×

RSS-ká sú moderným spôsobom doručovania noviniek z vašich stránok. Ako ich vytvoriť, čítať, či pristupovať k nim z iných jazykov si ukážeme v tomto seriáli.

Vitajte pri čítaní tohto nového seriálu o RSS zdrojoch. Postupne sa pozrieme na to, ako taký RSS zdroj vytvoriť (manuálne či pomocou editorov), umiestniť na svoje stránky, či pristupovať k takýmto dokumentom z iných jazykov. Takže začíname.

Čo je to vlastne RSS?

Skratka RSS znamená Really Simple Syndication, čo možno preložiť ako veľmi jednoduché publikovanie. Tento preklad tak úplne nevysvetľuje ich význam. Na priblíženie si predstavte, že RSS-ká sú niečo ako noviny. Na niektorej stránke sa prihlásite k ich odberu a potom pravidelne dostávate nové správy.

Tvorba RSS

RSS-ká patria do rodiny XML jazykov a preto na ich vytváranie používame tagy. Vďaka tomu ich ani nemôžeme čítať v klasickom textovom editore (napr. Notepad), ale používame špecializované čítačky. Jednou z najznámejších a (podľa môjho názoru) pod Windows aj najlepších je RssReader. Tým, ktorí sa pohybujú pod Linuxom, by som odporučil Liferea, no schopný program je aj Akregator (pre prostredie KDE). Existujú aj webové čítačky, ako príklad môžeme uviesť e-mailového klienta Yahoo!. Tieto programy neslúžia len na čítanie RSS zdrojov, ale ich aj organizujú do skupín, pravidelne aktualizujú a niektoré ich dokonca aj vytvárajú (na to sa pozrieme neskôr). Tak, dosť bolo na úvod, poďme sa pozrieť, ako jeden takýto dokument vytvoriť. Existuje relatívne veľa typov (RSS 0.91, ATOM), no my sa budeme zaoberať typom RSS 2.0. Začiatok súboru je v podstate rovnaký ako pri XML dokumente - začíname definíciou jazyka:

<?xml version=“1.0“ encoding=“UTF-8“?>

Kódovanie je samozrejme vašou vecou, no pre dobrú čitateľnosť na všetkých operačných systémoch odporúčam UTF-8. Pre úplnosť uvediem aspoň tieto dve alternatívy: Windows-1250, ISO-8859-2. Ďalej pokračujeme definíciou špecifikácie RSS jazyka:

<rss version=“2.0“></rss>

Tieto deklarácie sú povinné, a preto ich musí obsahovať každý váš dokument. Ďalšia povinná značka je <channel></channel>. Tento tag do seba uzatvára hlavičku súboru a tiež aj jednotlivé články. Povinne musí tento tag obsahovať tri „podznačky“:

<title>Názov zdroja</title>
<link>http://odkaz na domovskú stránku zdroja</link>
<description>Náš prvý zdroj</description>

Tieto tagy definujeme priamo do atribútu channel a nemusíme ich od neho špecificky oddeľovať, ako napr. pri jednotlivých článkoch (tie sa uzatvárajú do tagu <item></item>).

Poďme sa teda pozrieť, čo sme vytvorili:

<?xml version=“1.0“ encoding=“UTF-8“?>
<rss version=“2.0“>
        <channel>
		<title>Názov zdroja</title>
		<link>http://www.programujte.com</link>
		<description>Náš prvý zdroj</description>
	</channel>
</rss>

Ako som už spomínal, keď si to zobrazíte v prehliadači, nie je to práve čitateľné. Preto si to teraz musíme pridať do našej RSS čítačky (vybrali sme RssReader). Spustite RssReader a na lište nástrojov kliknite na tlačidlo Add. Zadajte adresu k tomuto zdroju a kliknite na Pridať. Teraz ste sa zaregistrovali k vášmu prvému zdroju.

Hlavička môže obsahovať viac značiek (menej či viac dôležitých) a preto vám tu ponúkam aspoň pár z nich. Element <language></language> obsahuje jazyk, <copyright></copyright> autorské práva, <category></category> kategóriu (napr. Správy), <pubDate></pubDate> dátum publikovania dokumentu, <lastBuildDate></lastBuildDate> čas poslednej úpravy dokumentu a mnoho ďalších. Ich kompletný popis nájdete v dokumentácii. Po doplnení spomínaných značiek by náš dokument vyzeral takto:

<?xml version=“1.0“ encoding=“UTF-8“?>
<rss version=“2.0“>
        <channel>
	        <title>Názov zdroja</title>
		<link>http://www.programujte.com</link>
		<description>Náš prvý zdroj</description>
		<language>sk</language>
		<copyright>2008 Janko Hruška</copyright>
		<category>Správy</category>
		<pubDate>Sun, 15 Oct 2008 18:01:20 +0100</pubDate>
		<lastBuildDate>Sun, 15 Oct 2008 18:01:20 +0100</lastBuildDate>
	</channel>
</rss>

Aby som nezabudol, dokument RSS sa ukladá s príponou .xml, teda ako normálny súbor XML. Tak na dnešok je to všetko. Nabudúce si ukážeme pridávanie článkov (resp. jednotlivých položiek).

×Odeslání článku na tvůj Kindle

Zadej svůj Kindle e-mail a my ti pošleme článek na tvůj Kindle.
Musíš mít povolený příjem obsahu do svého Kindle z naší e-mailové adresy kindle@programujte.com.

E-mailová adresa (např. novak@kindle.com):

TIP: Pokud chceš dostávat naše články každé ráno do svého Kindle, koukni do sekce Články do Kindle.

4 názory  —  4 nové  
Hlasování bylo ukončeno    
0 hlasů
Google
Autor študuje na všeobecnom gymnáziu v Košiciach a vo voľnom čase sa venuje programovaniu v PHP a Pythone, takisto sa fanaticky zaujíma o svet filmu a linuxu.

Nové články

Obrázek ke článku Hybridní inteligentní systémy 2

Hybridní inteligentní systémy 2

V technické praxi využíváme často kombinaci různých disciplín umělé inteligence a klasických výpočtů. Takovým systémům říkáme hybridní systémy. V tomto článku se zmíním o určitém typu hybridního systému, který je užitečný ve velmi složitých výrobních procesech.

Obrázek ke článku Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Jak vést kvalitně tým v IT oboru: Naprogramujte si ty správné manažerské kvality

Vedení týmu v oboru informačních technologií se nijak zvlášť neliší od jiných oborů. Přesto však IT manažeři čelí výzvě v podobě velmi rychlého rozvoje a tím i rostoucími nároky na své lidi. Udržet pozornost, motivaci a efektivitu týmu vyžaduje opravdu pevné manažerské základy a zároveň otevřenost a flexibilitu pro stále nové výzvy.

Obrázek ke článku Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Síla týmů se na home office může vytrácet. Odborníci radí, jak z pracovních omezení vytěžit maximum

Za poslední rok se podoba práce zaměstnanců změnila k nepoznání. Především plošné zavedení home office, které mělo být zpočátku jen dočasným opatřením, je pro mnohé už více než rok každodenní realitou. Co ale dělat, když se při práci z domova ztrácí motivace, zaměstnanci přestávají komunikovat a dříve fungující tým se rozpadá na skupinu solitérů? Odborníci na personalistiku dali dohromady několik rad, jak udržet tým v chodu, i když pracovní podmínky nejsou ideální.

Hostujeme u Českého hostingu       ISSN 1801-1586       ⇡ Nahoru Webtea.cz logo © 20032024 Programujte.com
Zasadilo a pěstuje Webtea.cz, šéfredaktor Lukáš Churý